Pensii. Cifre si fapte asteptand concluzii

Motto: “audaces fortuna juvat”
Acolo unde politicienii se ascund iar matadorii de presa isi uda scutecele de frica, careva trebuia sa si vorbeasca.

fred computerCifre:

Peste cinci milioane de pensionari [fara pensionarii medicali] –mai exact 5,3 mil la 30.09.2015

Pensia medie 893 ron lunar la 30.09.2015

Lunar Casa de Pensii plateste cca 1,3 miliarde euro si colecteaza numai 1 miliard de euro. Diferenta luna de 1,35 mld ron este acoperita, de la bugetul statului si este incadrata la categoria deficit structural. (16,2 mld ron pe an)

Deficitul bugetat total al RO in 2016 este de ordinul 22 miliarde lei, din care cca. 16 miliarde lei este deficitul bugetului de pensii.

Raportul salariat /pensionar este aproximativ unu la 1,15 [4,6 mil. Salariati / 5,3 mil. Pensionari = 1,15]

Salariul mediu BRUT in 2015 a fost de 2415 ron, iar contributia la fondul de pensii este (angajat+angajator) de 26,30%, adica 635 lei. Contributia medie NU acopera o pensie medie (893 ron in decembrie 2015), chiar daca raportul pensionar/salariat ar fi egal.
Nici in 2016, cu un salariu mediu prognozat de 2681 lei nu se schimba practice nimic, pensia medie crescand si aceasta cu aproape 4%

Numarul de pensii peste 4000 lei este in jurul cifrei de 1500 pe tara [inclusive pensii ale celor din mediul privat]. O majoritate de pensii peste 4000 apartine breslei judecatorilor, asa ca –prin decizia Curtii Supreme ICCJ- au devenit intangibile.

Ipoteze de lucru :

Marirea pensiei lunare cu numai UN EURO inseamna [peste] CINCI MILIOANE lunar adica [peste] 60 MILIOANE euro anual.

Micsorarea a 1000 pensii cu 1000 lei fiecare –adica un million lei- ar insemna ca celorlalti 5,4 milioane le-ar reveni DOUAZECI DE BANI lunar.

Fapte :

Sistemul de pensii din RO este “pay as you go” practicat in mai toate tarile Europei:
Contributia platita azi de un salariat NU ESTE pastrata ci se cheltuie pentru pensionarii in plata astazi

Populatia salariata in RO in 1950 era de sub 10% din populatie, dar pensii pentru limita de varsta au inceput inca de atunci sa fie platite.

Pilonul DOI, rezervat celor de sub 35 de ani –la data debutului-, presupune ca din contributia fiecaruia sa se preleveze TREPTAT un procentaj care sa fie pastrat in contul persoanei in cauza.
Pentru 2016 se doreste ca prelevarea sa ajunga la 0,1%
Daca se continua in acest ritm, trebuie peste 40 de ani ca o persoana sa contribuie integral la propria pensie
NU E CLAR ce se intampla cu cei care peste 20 de ani, azi platiti pe vechiul sistem, continua sa traiasca

Noi locuri de munca? Ce fel? Cate?

Fiecare UNA MIE de noi locuri de munca –platite la media nationala- aduce 635 000 lei la fondul de pensii, adica lunar cam 0,12 lei pentru fiecare pensionar.
Ca sa poata sa fie platita la medie (aceasta mie de locuri de munca) ar insemna sa fie si aviatori si bancheri si salahori si cadre superioare de armata (politie) si infirmieri si…. si… Daca insa vor lipsi suficiente locuri de munca BINE platite atunci media de salarizare scade.
Locuri MULTE de munca nu se creaza decat in sectorul de servicii [Dacia Pitesti produce de patru ori mai mult ca in 1989 cu effective la sfert]. Dar in sectorul de servicii sunt foarte putine locuri de munca platite peste medie.

Cateva constatari:

Solutie imediata si substantiala la pensii NU exista la nivel national.
Reindustrializarea nu reprezinta decat o fractiune infima din banii necesari
Trebuie cautate solutii locale, chiar daca asta conduce la disparitati si diferente intre diferitele judete si chiar comune [in definitiv exista si azi orase unde transportul este gratuit pentru pensionari si altele in care bugetul local nu are resurse]

Cinic

Nota finala: sursa datelor statistice este INSEE si Bugetul pe 2016

Reclame

113 responses to “Pensii. Cifre si fapte asteptand concluzii

 1. Buna ziua !
  Vedem ca si ca dar solutiile pot aparea daca ne mai descorseteaza din birocratia asta excesiva si se mai reduc numarul tampitilor care plimba hartia de la un birou la celalat.
  Ce vor face aia cu hartia ?Treaba lor ,la capsuni in Spania sau in alta parte.
  Plata la bugetul de pensii a unui bugetar este ca si cum as muta un leu dintr-un buzunar in altul .
  Statul trebuie reformat si asta va duce la convulsii sociale pentru ca avem dogarei si latrinisti destui .Ei nu vor sa priceapa ca prin votul lor dat imbogatesc o mana de oameni si ei vor continua sa traiasca, cum traiesc deja,,de pe azi pe maine.
  Nu cred ca vre-un partid doreste reformarea statului .

  • servus. Te „dezamagesc” si de data asta: Impozitele/contributiile bugetarilor -indiferent de cantitatea de kko debitata de stangisti- fiind o retinere la sursa inseamna o transformare a unei cheltuieli [parte din salariu] in venit [incasare de impozite]. Orice ministru de finante e fericit sa o faca, orice lingau de presa o sa cante osanale, dr efectul asupra economiei e ZERO. In secundar vezi si de ce marirea salariilor la bugetari nu ajuta nici deficitul pensiilor nici incasarile la buget dect la nivel propagandistic.
   Partidele = volens-nolens = nu pot iesi din ciclul electroral de 4 ani [sunt mari sperante ca TB sa indrume MP altfel], asa ca strategiile pe10-20 ani nu sunt decat de interes marginal. Ori, in problema pensiilor exista solutii [modelul chilian de ex]. Numai ca a tine carma 20 de ani e mai usor in dictatura lui Pinochet.
   Trecerea gradual in 25 de ani la pilonul II ca pincipal furnizor de pensie cu statul furnizor al componentei „sociale”, lus pilonul III pt cei ce rationeaza de tineri este solutia si nu inventata de mine.
   PS. Ca un factor destabilizator este neincrederea [initial nativa, ulterior subtil alimentata de stangisti] in fondurile de pensii care sa fructifice cotizarile la pilonul II si III. Probabil ca si aici, RO e in faza pubertatii financiare.

 2. Mda,mi-a disparut un comentariu.Cred ca am calcat pe cineva pe coada .

 3. Buna,

  Un articol cristal.
  Zeiss!
  Autorul este economist de profesie?

  • Buna sa fie,

   Cinic are clar o apetenta puternica pentru claritate a ideilor cladite pe cifre limpezi, da’ nu stiu.daca e economist.

  • nu! si de aceea las cititorul sa traga concluzii. Eu asamblez cifre pe care politrucii le ascund [ca sa nu iasa la iveala cruntul fariseism cand se promite marirea substantiala a pensiilor]
   Daca cititorii acestui forum reusesc sa mai lamureasca vreo ruda pensionar, poate mai facem un pas inainte.
   Eu vreau sa demonstrez ca „deschiburirea, capro-vecinismul si urletele” nu rezolva problema nici pe termen mediu.
   Notati ca nu invoc cauza caci e apa pe sub pod.
   Nici nu atac pe burtoshii sefi de sindicat care vor nationalizarea pilonului II, din ale caror zbierete s-a inspirat probabil si Viktor Orban

   • @CINIC
    Servus!
    Ce spui sa convingem pensionarii?
    Am incercat si eu dar am observat ca pierd timpul de pomana ,
    Majoritatea sunt nostalgici ai trecutului si au o impresie mai buna despre ei decat se observa.
    ,,Ce sti tu copile?” acesta-i raspunsul clasic pe care-l primesc majoritatea .

    • Demersul trebuie facut, chiar daca aparent se vorbeste la pereti.
     Chiar si pentru cei ne-pensionari inca.
     Contribuitorii de azi- pensionarii de maine !

     • Scaderea investitiilor, ieri: somerii de azi, „contribuitorii” de maine. Finalul: „salvgardarea” somerilor de maine. Iata ciclul economic patentat de Tariceanu/Ponta, spart (pentru scurt timp) de Basescu/Boc.

   • Este inselatoare opinia ca cresterea artificiala a pensiilor legiferata de populisti aduce bunastare. Aduce doar inflatie, daca nu este bazata pe crestere economica: pe scurt, mai multi bani pe kg de rosii olandeze. La fel si in cazul salariilor, daca nu deriva din cresterea productivitatii. Cronicizata, inflatia duce la colaps economic. Iar colapsul economic national, in conditiile globalizarii, duce inevitabil la pierderea independentei nationale. MTO este foarte bine explicat de @cinic, sa vedem acum si perspectiva diferita asupra meteo a obisnuitilor meteorologi ai blogului.

    • salut judex. E ciar mai rau, dar e bine camuflat de apostolii marxismului „cu fata umana”. Perpetuarea deficitelor -cu cresterea datoriei STATULUI- e un boomerang extrem de dur si de ne-evitat. An de an o portiune mereu crescanda a veniturilor se duce pe DOBANZI [principalul este rostogolit cu alte imprumuturi spre fericirea creditorilor], reducand astfel portiunea ce ar putea fi investita. Pana la momentul POC [un mini POC l-am avut in 2010].
     Nici nu vreau sa descriu ce fel de POC vom avea daca BRUSC cresc dobanzie. Ca se va intampla si cu altii din UE [capra vecinului] e irelevant: economii mult mai puternice au alte resurse decat zbieratul pe sticla contra celor care au trei perechi de nadragi [stil 1950].
     PS. Daca as sti ca o criza ne asteapta in 2017, as vota PSD in toamna ca sa-i vad inecati in propriul „lokum”.

     • Inteleg, @cinic.
      O singura retinere, @PS: o persoana particulara (eu sau tu) poate fi cuprinsa de deznadejde si spera ca incuind asasinul la locul crimei inseamna o condamnare la inec in sangele victimei (asasinii nostri sunt ca sacalii, devorarea starvului victimei ii poate tine in viata pe timp nelimitat). Politicienilor, in schimb, nu le trebuie lasata aceasta optiune. Ei trebuie sa se lupte pana la sfarsit chiar si impotriva restului lumii, daca sunt convinsi ca au dreptate (pare sa fie cazul lui Basescu, principalul motiv pentru care il apreciez, in ciuda unor pasagere sincope de detaliu). Ascendentul pe care PSDNLNPRLDE il are pe scena politica din Ro este datorat acestei atitudini fata de lupta, dar (sic, cum altfel?) prin rastalmacirea raului, prezentat ca „bine”. Este pacat ca zeita Anduranta alege, in Ro, raul, nu crezi?

 4. Pentru bugetul oricărei tari, conform paradigmei actuale de funcționare a statului modern, programul de pensii este un „rău” necesar si asumat. Pentru menținerea lui pe linia de plutire soluțiile sunt limitate si evidente: creșterea contribuțiilor, scăderea cuantumului din venitul curent si mărirea vârstei de pensionare. In special in Romania, dar nu numai, o cale cruciala de îndreptare a situației este si limitarea corupției, in special a politicienilor. Evident, exista si soluția hitler, de care pana si Germania pare a se îndepărta in ultimul timp. Obiectivul realist cred ca e de a menține sistemul rulând, si nu ținta utopica de a-l rentabiliza. Adică, ar trebui sa acceptam ca e o cheltuiala, asa cum e pâinea sau puiul din frigider.
  Ceed ca e foarte simplu, societatea, statul, exista ca entitate tocmai pentru a crea un cadru in care genul asta de misiuni comune sa devină priorități. Chiar mai importante decât galele bute, as zice.

  • Adrian. Multumesc. Inseamna ca n-am fost destul de clar, desi m-am ferit de concluzii. Dar daca ma obligi, iata: eu arat ca DEFICITUL STRUCTURAL este inghitit de pensii, asa ca mentinerea perena pe pierderi a companiilor de stat nu mai este posibila [salariile fac parte din deficitul structural. Mai mult, nici sumele platite pt obligatiuni de stat nu mai pot creste sensibil….
   MTO acesta e parsiv rau.

  • Adi,

   de acord ca s-a creat o paradigma privind cheltuiala „inevitabila” cu batranii natiei, dar nu sunt foarte sigur ca asta e ok.

   Vietuirea in comunitate trebuie sa respecte valorile esentiale ale traiului individual carora le poate adauga o crestere a eficientei data de cumularea energiilor. In nici un caz comunitatea nu trebuie sa nascoceasca concepte care sa anuleze radacinile.
   Responsabilitatea individuala nu trebuie anulata, nici macar diluata.

   Daca am simplifica la radacina esentei, daca ai fi Robinson pe petecul de insula, cum ti-ai plati pensia ?

   Si la punctul asta e momentul in care trebuie sa privim inapoi, la conceptul de „asigurare” sociala.
   S-a nascut ca o asigurare.
   Dupa toate regulile asigurarilor : cotizezi (economisesti) cata vreme poti produce mai mult decat bagi in burta, apoi cand nu te mai tin grisinele, papi din ce ai reusit sa strangi.
   Ideea in care trebusoara asta aduce un beneficiu in plus cand e facuta in comun, e ca poate fi un ajutor vital in momente critice ce pot sa apara mult mai devreme decat momentul in care ai putea avea propria „plasa de siguranta”. Un accident, probleme de sanatate….
   Ok.
   Asta a fost ideea de baza.

   De acolo la ce s-a ajuns azi e un proces ce a transformat „asigurarea” aia intr-un mutant.
   Efectiv se ia (prin forta legii) bunul produs de un individ (selectat dupa un singur criteriu : sa produca) spre a fi oferit gratuit altuia/altora selectat dupa un criterii tot mai multe, mai diverse si din ce in ce mai incorecte pe masura trecerii timpului si a degradarii calitatii clasei politice ce manageriaza fenomenul.

   Cred ca masura despre care vorbeste Cinic la sectiunea „Fapte”, trebuie dus pana la capat, fie ca se va finaliza peste 4 decenii sau mai tarziu. Dar macar exista un orizont de normalitate, undeva in viitor.
   Pentru nepoti 😉

   (Am discutat la global pensii/asigurari sociale, pe considerentul principiului de baza.)

 5. Nu ca ” nu exista” ci „nu vor” !

 6. Despre candidatii la primaria Capitalei nu ma pronunt pen`ca nu sint interesat direct (provincialule!), iar despre pensii sint direct interesat si s-ar putea spune ca trag spuza pe turta mea; asa ca un articol scris de @ cinic aduce suficiente argumente ca sa tac. De unde nu-i, nici Cel de Sus nu cere 😛
  Si, circotas cum sint, iar la ordinea zilei este „abuzul” nu stiu cui asupra Latrinelor in urma unei sentinte judecatoresti de acum doi ani, ma intreb cind va incepe un „abuz” si in urmatorul caz:
  „Statul roman intarzie sa isi reclame dreptul de proprietate asupra casei pe care Klaus Iohannis a pierdut-o, prin hotarare irevocabila, in urma cu trei luni, scrie RISE Project, iar presedintele incaseaza in continuare chiria imobilului al carui titlu de proprietate i-a fost anulat, in noiembrie, de Curtea de Apel din Brasov”.
  Si fac si un anunt pe care vad ca alergaretii il rateaza: medierea dintre pirat si Firea a esuat, asa ca Licu ne anunta ca s-a redeschis procesul.
  La trebonal, birjar!

  • Dupa blatul cu Ponta, iata ca piratul ne arata ca a blatuit si cu Busoi: fie il aduce permanent in atentia maas media (prin critica, usor demontabilla, ca omul e complet nepotrivit pentru Bucuresti), fie se ia la tranta cu adversarul acestuia, doamna Firea.
   Sau e exact invers: se preface ca se lupta cu Firea doar ca s-o mentina in vizorul mass media, cu scopul de a-l acoperi mediatic pe sarmanul de Busoi.
   De fapt, cum ambele ipoteze sint sustenabille, avem acum dovada ca Basescu a facut, de fapt, un blat ordinar cu USL, care doar a mimat suspendarea pentru a-l mentine in centrul stirilor din lumea intreaga pe dictatorul de la Bucuresti.
   Concluzie: cuirasat cu panze, merge unde bate vantul.

 7. Salut! Si scuze ca intru…off topic.

  „CCR blochează interceptările serviciilor în cauzele penale pentru că nu e clar cine execută supravegherea (VIDEO)”

  Articolul din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă de procurori în timpul cercetărilor penale este neconstituțional. Decizia aparține CCR (…)

  http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ccr-blocheaza-interceptarile-serviciilor-in-cauzele-penale-pentru-ca-nu-e-clar-cine-executa-supravegherea-video-140635.html

  • Pina acum sint citeva zeci de articole din Coduri declarate neconstitutionale, incit te intrebi cine le-a gindit? fomeia de serviciu de la Casa Popolului?

   • seful comisiei parlamentare de cod penal: VVPonta. Te surprinde rezultatul? Dar asa se intampla cand iei clauze din 15 coduri diferite si te dai lebada la asamblare. Codul fiecarei tari e consistent si reflecta stadiul „social”. Poti aplica sistemul cu juri fara sa stii ca un jurat coruptibil e prompt si aspru pedepsit sau ca selectia lor u e viciata? poti pedepsi trespassing [proprietate] intr-o tara in care mai mare partid e impregnat de ideologia „proprietatea e un moft”?

  • 1) PDV tehnic: checks and balances. Inseamna ca democratia este functionala.
   2) PDV social: CCR considera anticonstitutionala extinderea puterii „serviciilor”. Adica, au devenit prea puternice, inclinand balanta puterii prea mult. N-o spune mai direct, ca ar putea fi acuzata de plagiat.
   1&2: cosmarul A3 ar putea deveni in scurt timp realitate: RealitateA3 TV.

  • Salut Mih,
   Trebuie avut un pic de rabdare si asteptata motivarea. Aparent CCR, prin decizia de azi spune ca delegarea de catre procuror catre SRI pentru executarea mandatului de ascultare e neconstitutionala, dar eu sper ca in motivare sa faca vorbire si despre acea faimoasa Hotarare CSAT clasificata care spune ca doar SRI face interceptari legal.

   • Motivarea inseamna mai mult decat textul de mai jos?

    În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor.

 8. Cinci minute pentru a afla si parerea altora despre cum se face nodul cravatei la Paris, si alte dulcegarii la adresa neamului spuse de un ofiţir cu drag de maica Rusie:
  http://www.carteadelaora5.ro/episodul-12-amintirile-colonelului-lacusteanu/

 9. Pe subiectul pensii imi este greu sa comentez (mai ales dpdv finantist-economic) In afara de faptul ca:
  – pensia mea mica nu este argumentul pe care sa-l folosesc in favoarea cresterii pensiilor (asa cum, salariul de bugetar mic, nu a fost un „argument” sa injur scaderea temporara cu 25% impusa in perioada crizei, in 2010), sau in fraze de genul: „am muncit o viata de om, am platit pentru pensie, unde sunt banii?”
  – inteleg ca sistemul actual de pensii e prost, pagubos si pe viitor va fi si mai si; in plus inteleg ca trebuie modificat cat mai repede posibil.
  – inteleg ca micsorarea pensiilor mari (putine la numar) nu creste pensiile mici.; aici e mai degraba o problema etica ( si nu au cum sa nu te enerveze salariile si pensiile care intra la categoria „nesimtite”)
  – pensiile private ar fi (teoretic, ca practic, nu stiu cum ar arata la noi) o solutie; pana la solutiile locale, eu am aplicat una individuala (economisire in perioada activa pt un plus la pensia pe care…”mi-o da statul” 😛 )

  • In mare, o explicatie a pensiileor mici este si faptul ca la un pensionar exista doar un angajat.
   Este foarte limpede ce spune @ cinic:
   „Salariul mediu BRUT in 2015 a fost de 2415 ron, iar contributia la fondul de pensii este (angajat+angajator) de 26,30%, adica 635 lei. Contributia medie NU acopera o pensie medie (893 ron in decembrie 2015)”
   Nu-i de unde, nix 😛
   Io as vrea o mărire MAREEE 😉
   Pe an ce trece, daca tinerii nu ne baga ceva in pensie sa scape de noi, deficitul la fondul de pensii ii va lasa pe ei fara pensii 😛

   • Victor L,

    In Sanatate, salariile si pensiile au fost intotdeauna mici (mostenire din timpul comunismului: nu reprezentam o categorie „productiva”, eram asa, un soi de paraziti care traiam pe seama clasei muncitoare 😛 )

 10. am citit la Nora. Antenele au un sediu in aceias clädire cu Realitatea
  CE FAC ACUM ESTE O FARSÄ: UN JOC DE ESCROCI:

 11. Hopa, au gasit-o pe vinovata; atit Latrina 3 cit si Tolontan o ataca pe Camelia Bogdan.
  (Ce mare jurista este o colega copaceana la articolul lui Tolontan de pe GSP 😛 )

 12. Ce-are, dom`le, lumea cu A 3, ca uite, si piratul pierde timpul cascind ochii la ecran 😛

  • Pai se intreba retoric:”Antena 3 mai e inca aici?”

  • si ca deobicei are dreptate ,
   asa ar trebuii sä gandeascä orce om corect

  • O alta voce clara, de urmarit: Stanomir. Competenta si aplomb, adevarata tinuta intelectuala.

   • Eu sper ca dl. Ciolos sa se duca la Senat si sa provoace un vot asupra evacuarii A3. Sa vedem cati dintre cei 322 sunt in Senat. Favorizarea infractorului este prevazuta in CP.

   • da, Ioan Stanomir este excelent.32

   • (…) Senatul reafirmă existenţa privilegiilor. Oamenii acestei ţări se împart, în mod definitiv, în două categorii care nu se pot confunda, niciodată. Pe de o parte, cei care sunt supuşi legii, cu toate rigorile ei, cei pentru care nu există nici o pavăză sau nici un scut al aliaţilor politici, cei care sunt reduşi la poziţia de sclavi şi de votanţi docili. Pe de altă parte, cei pentru care aplicarea legii este opţională,apăraţi fiind de alianţele ţesute în Parlament şi în statul român. Dan Voiculescu este unul dintre aceşti privilegiaţi. Condamnarea sa este o breşă în acest sistem al inegalităţilor. Executarea deciziei ANAF ar însemna încă un gest de afirmare al egalităţii constituţionale- pentru Senatul dominat de USL, un asemenea gest este inacceptabil şi inimaginabil (…)

    http://www.contributors.ro/reactie-rapida/senatul-si-%E2%80%9Ctrustul-intact%E2%80%9D-sau-cum-privilegiile-sunt-aparate-in-romania-pana-la-capat/

    • Stanomir are nu numai o solida formatie, ci si o constitutie de constitutionalist. La nivel de fibra. Omul asta este sincer revoltat de incalcarea in Ro a principiului egalitatii de sanse si o exprima mai clar si apasat decat intregul cor al restului colegilor sai. Maestrii apei caldute si echidistantii apar in adevarate lor culori cel mai clar prin raportarea la sensul inechivoc si la taisul de brici al discursului lui Stanomir. Este un purist pur sange, poate singurul care este sincer dintre toti supracuratii care se preting in mod public a fi asa.

     • Competenta, onestitate, fermitate si bun-simt, da, calitati rare in ziua de azi, printre mult prea multi impostori.

 13. salutare
  „Cifre si fapte” … care doar acopera un adevar:
  – „eu”, cel din privat, sunt cel ce plateste si pe pensionar, uneori nesimtit de mult, si ca suma, si ca varsta a pensionarii …
  – tot eu platesc pe profesorul cu trei luni de concediu, cand eu daca apuc cateva zile pe an
  – tot eu platesc bugetarul ce vine sa imi ceara șpagă (pe banii mei, daca ai pomenit!)
  – tot eu platesc si pe politicianul&asociatii … cei ce ma jefuiesc pe mine
  … si asa mai departe …
  de asta nu exista solutii si de asta nu vor exista !

  deoarece „ei”, altii decat „eu”, se vor inchide in „cercul lor de legi”, in continuare … mai putin pe fata, ca pana acum, bineinteles, dar poate mai eficient astfel(s-au specializat si ei, dupa doua generatii de jefuitori, de!)

  ce fac „eu” ? Astept si sprijin orice gest impotriva jefuitorilor. Poate undeva, cumva, se va rupe si jaful lor? Am mai spus-o, va mai trece timp. Daca prin 2012 estimam un jaf de 20 de miliarde anual, intre timp acesta a mai scazut, aducand astfel resurse rezistentei lor in timp.

  Cat mai am de asteptat? Destui ani, cu siguranta.
  (Acesti ani, insa, pot fi mai putini, in cazul inceperii unui circ regional.)
  (Aici e posibil sa ma imbat cu apa rece, buruienile astea otravitoare se adapteaza in fel si chip … daca ar fi sa judec chiar la rece, probabil nu mai scapam de ele vreodata. Poate fi doar limitata nocivitatea lor).

  • christy. Eu incerc sa demontez ceva lozinci, prezentate drept solutii:
   1. deschiaburirea pensiilor „mari” – 0,12 lei pro capita lunar
   2. un milion de locuri de munca
   3. pensia de stat care asigura o batranete fericita
   4. cresterea salariului minim la bugetari ca solutie la pensii
   5. e fezabila marirea substantiala a pensiilor dar nu „se vrea” – evident fara a preciza cine nu vrea

   O nota despre jaf: nu avem decat estimari, asa ca emotia poate furniza orice fel de cifra [valabil pt orice alta tara]. Numai faptele judecate produc cifre certe si -mai ales- se refera la TUNURI. Deci la timpul trecut. Daca l-ai „despaducheat” pe Felix de 60 mililioane, vei obtine GARANTAT alte 60 de milioane si la anul? Vanzand miliardul atribuit lui Ioan Nicolae, vei obtine mai mult de 250 mil cash [daca da, fa-te Christy agent imobiliar si vei fi extrem de bogat]?
   Cu alte cuvinte combaterea JAFULUI nu garanteaza venituri constante [nu-s nebuni cei ce definesc deficitul structural, indiferent de opinia damboviteana despre..]

 14. Salut!

  „AFACEREA PLAGIATELOR Mircea Miclea, luare de pozitie dura: Pe noul mecanism, pana in decembrie nu-si vor pierde titlul de doctor decat cei care renunta de bunavoie. Domnule ministru, legea e clara, dar aplicarea ei necesita caracter”

  (…) Nu, domnule ministru, legea e clară, dar aplicarea ei necesită caracter. Legi avem, n-avem caractere, domnule ministru! Și vă rog eu frumos, nu mai creați o retorică ieftină, ca cea de duminica trecută, ca să camuflați decizii greșite, nu-i jigniți pe oamenii care gândesc încă în țara asta!(…)

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20798776-afacerea-plagiatelor-mircea-miclea-luare-pozitie-dura-noul-mecanism-pana-decembrie-nu-vor-pierde-titlul-doctor-decat-cei-care-renunta-bunavoie-legislatia-existenta.htm

 15. BUNÄ,
  abia astept pozitzia dlui. Ciolos.
  sper sä nu intre in jocul talharului Täriceanu:

  • sä vedem dacä nu pe sub manä ,le mai dä catziva ani de
   respiro.
   eu nu cred,panä nu väd.

  • nici nu trebuia informat.
   Ciolos se dovedeste a fi doar un cleste.
   Un guvern tehnocrat trebuia sa actioneze fara anestezie, nu in genul ministrului Curaj, nu in genul lui Ciolos referitor la Toba.
   Ciolos pare un fel de paravan ca sa nu observam cum se reface USL-ul

   • Dincolo de inevitabile lupte intestine, nu cred ca USL are nevoie de vreo re-facere…

    • Nici eu nu cred ca USL nu mai exista: spre deosebire de prietenie, complicitatea este pe viata. Doar ca USL are acum nevoie de proiectarea imaginii unei lupte intre PSD si PNL, pentru simplul motiv ca urmeaza niste alegeri.

     • Exact! Modelul democratiei originale, cu cele doua „capete” balauresti ale partidului unic, care sa se succeada la putere & opozitie, atat de drag „emanatului” ilici.

 16. Prisecariu (Butonul de panica), pe fb*: Toate nemerniciile lui Tariceanu + link: http://prisacariu.ro/tag/calin-popescu-tariceanu/

  *) Prisecariu: Tăriceanu trebuie dat în judecată pentru tâmpenie și ticăloșie în stare agravantă. Apoi scuipat. Sau invers. Pentru că mizeria de azi din plenul Senatului, când a cerut apărarea Antena 3 de „abuzul” unei decizii definitive de instanță, e doar ultima nemernicie pe care a făcut-o în ultima vreme. În ultimele luni, s-a mai remarcat prin: tras de sfori pentru șefia DNA, aducerea lui Narâșkin la București, manipulare grosolană în cazul Rarinca.

 17. Prezenta lui Ciolos in Senat la ceea ce a fost o somatie absolut inadmisibila din partea lui tariceanu (alaturi de discursul explicativ si mult prea moale dpmv) a cautionat in fond, un demers abject impotriva justitie si intru apararea, prin MINCIUNA si MANIPULARE, a celor care nu respecta/incalca Legea. Asta-i parerea mea 😦

  • Salut Mih,
   Nu stiu Mih daca in acest caz Ciolos poate fi considerat moale. Eu imi aduc aminte de trocul pe procurori din primavara lui 2013. Si atunci si acum personajul decent a fost singur. Poate vei considera fortata analogia dar….

  • Eu cred ca prezenta lui Ciolos in Senat a fost necesara pentru dezvaluirea itelor verzui care ii manevreaza pe senatorii care practica spagatul, cu convingerea ca spagatul este cel mai bun antrenament pentru statul cu fundul in doua luntre.
   Autodenuntul lui Tatariceanu, cel care a prilejuit spectacolul de azi, pare sa indice o stare de discomfort personal. Cred ca Ciolos a facut bine ca nu a furat rolul de primadona de la solistii de azi. De la Soprana Vosganian, in special.

 18. CONSILIERUL DIN MEDIAS; trebuie operat la cap, cum e posibil
  sä vii cu asemenea tampenie.

 19. Militarii nu au contribuit defel inainte de revolutie la sistemul public de pensii dar acum vor pensii mari, la fel si pensiile speciale vor ruina sistemul de pensii. Generalul escorta le-a marit pensiile militarior aplicand invers proportionalitatea fata de vechime. Trebuie mentinut ferm principiul contributivitatii in raport cu vechimea si facuta distinctia intre militarii activi si cei in rezerva, sa nu se mai inventeze tot felul de pensii „speciale”!!!

 20. Ion, salut,
  Ciolos a dat cu bita in balta azi in sParlament.
  A inceput cu explicatiile asupra actiunilor ANAF, care a procedat legal, si a sfirsit spunind ca el condamna actiunile ANAF asupra Haznalei 3.
  Ce poti ca sa zici?
  Eu unul constat ca un tehnocrat are o coloana vertebrala foarte flexibila 😛

 21. Lasati-l pe Ciolos ca a gavarit Premierul Grivco;
  ”„În primul rând, cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă din partea ANAF mi se pare nepotrivită, dacă nu chiar discutabilă. În fine, am constatat, din discuții pe care le-am avut, că există deschidere la factorii de decizie și se pot găsi soluții convenabile”

  PS
  Astazi a avut termen la Inalta Curte pentru stramutarea procesului. S-a amanat din nou pentru 9 martie.

 22. Johannis este si rämane un uslinos mizerabil,
  Premier dela Grivco, ceva mai tampit nu putea spune.UN CRETIN:

 23. Vladimir Tismaneanu:
  Consigliat de traseistul cinic Dan Mihalache si de micul autocrat Andrei Muraru, presedintele Klaus Iohannis ia apararea celui mai abject focar de ura, calomnie si infamie din Romania zilelor noastre, pestilentiul numit “antene”. Nu e vorba aici de libertatea de expresie, domnule Iohannis, ci de aplicarea legii, in cazul slugilor securistului Felix, ca si, daca-mi permiteti, in cazul Dvs.

  Nu vad nimic grav in ceea ce, condescendent si fara o proprietate reala a termenului, numiti “heirupism” atunci cand miza este respectul pentru lege. Sunteti in compania cui trebuie, domnule Iohannis, a lui Tariceanu, Ion Iliescu si a altor “faruri democratice”. Deci legea, pentru Dvs, este “un banal motiv administrativ”! Vorba lui Nichita Stanescu, este un pacat si o rusine…
  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/un-pacat-si-o-rusine-klaus-iohannis-si-consiglierii-sai/

  • Mih, eu zic sa multumim Inaltei Curti pentru ca a jucat rolul de adjunct al unui amarat de fost ”maior” in campul tactic Dar tot raul spre bine. macar acum ”s-a demascat” singur singurel si prin urmare nu mai poate fi blamat Piratul.

 24. Iohannis si Ciolos au demonstrat astazi ca de fapt, nu sunt decat niste JEGURI. De la rahatul de pres. nu aveam nici un fel de asteptare. Un bou parvenit nu-si poate depasi conditia de bou. Chiar daca se da neamt.
  Am crezut ca Ciolos are alta structura de caracter. Ei bine, n-are, degeaba a stat prin cele strainataturi. Nu s-au lipit alea bune de el, a ramas o bata. Poate usor lacuita dar tot bata. E doar un Cioban mai spalat si cu vocabular mai elevat. Oricum as da-o el si cu presul de la Cotroceni sunt frati in dobitocenie si idiotenie politica.

  • Gandule, una e vorba, alta e fapta. Daca actiunea ANAF este dusa la bun sfarsit, Ciolos ne va ramane in minte ca acela care a operat cu succes tumoarea pe creier a Ro.

   • Judex vedem vineri daca se taie curentul la sediul din Bneasa al grupului Intact . Asa spune ordinul ANAF semnat de fostul presedinte.

    • As paria ca eroul lui Ciolos este Moromete al batran. As fi tare dezamagit sa ma-nsel. Cred ca m-ar cuprinde lehamitea.

     • Paul Dragos Aligica
      5 ore ·
      Dan Tapalaga condamna lasitatea premierului Ciolos. Am vazut repetata povestea asta de nenumarate ori in ultimii 20 de ani. Cineva promitator iese in fata sau este ridicat pe umerii altora, din linia a doua. Asteptarile sunt mari pentru ca si potentialul si capabilitatile par sa fie mari.

      Totul pana la primul test cand persoana -sau personajul de acum- trebuie sa dea primul examen de leadership. Cand trebuie sa arate ca are curajul si forta sa stea in picioare cand conteaza si sa devina ceea ce ar trebui sa fie un om de stat sau om politic adevarat: Cineva care nu se inclina la prima adiere, nu se da dupa cum bate vatul, care nu se sperie si baga capul in nisip. Cineva care spune: aici sunt, reprezint un principiu, reprezint un segment social, reprezint un mod de a fi in viata publica si reprezint pe toti cei care impartasesc acesta pozitie. Sunt gata sa lupt.

      Pot sa fac o lista intreaga de nume care au fost acolo, au avut sansa si au infirmat si dezamagit lamentabil. Baloane de sapun, victime ale PR-ului sau propriei autoamagiri, s-au spart, s-au dezumflat la prima confruntare cu Momentul Crucial. Au ramas sa bantuie tristi „politica” ca rentieri perpetuui ai sistemului sau ca mobilier mass media.

      Grecii aveau un nume pentru asta: Kairos. Timpul propice. Momentul unic. Momentul cand intri si actionezi si iti dai masura. Sau nu. Si daca nu, atunci e putin probabil ca fereastra de oportunitate de a fi un lider adevarat se va mai deschide vreodata. Am vazut asta intamplandu-se cu o multime de aspiranti la leadershipul partii sanatoase a societatii romanesti. Azi am vazut-o intamplandu-se cu d-l Ciolos.

      Sa speram ca zeii politicii ii vor mai da o sansa sa fie liderul de care partea sanatoasa a societatii romanesti are nevoie. La functionarasi politici cu sclipici si oportunisti fara coloana vertebrala avem deja supraoferta.

   • Salut Judex,
    Eu nu mai cred in Mos Craciun Ciolos. Te invidiez (sincer) ca esti (inca) optimist!

 25. Oare CSM ori alte fecioare din justitie vor sari sa-si apere onoarea nereperata dupa ce Klaus a declarat ca hotarirea judecatoreasca este un banal act administrativ.
  Slugoi au fost, slugoi sint inca 😛

  • pina la eventuala reactie a fecioarelor din justitie, Haznaua 3 e prezenta: „Pe burtiera erau publicate titluri de genul: „A inviat Senatul”, „Premierul se dezice de practicile ANAF” sau „Iohannis acuza abuzul ANAF impotriva Antena 3″”
   Puteti face un exercitu de imaginatie cu Boc si Basescu vorbind astfel, sa zicem B1 find in cauza?

 26. cat simtz politic poate avea TB; NU STIU UN ALTUL CU ASA O INTUITZIE; SPONTANEITATE
  SIGUR ACEST TEMBEL DE MORMOLOC ,ESTE MAI PLÄCUT
  POT JONGLA IN LINISTE: CE VOR REGRETA ROMANII PE TB

 27. Sa incheiem ziua de astazi optimist. Astăzi se împlinesc 1655 de ani de când s-a inventat coliva.

 28. Sa nu ziceti ca nu v-am atentionat:
  – „Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că PSD analizează ”foarte serios” depunerea unei moţiuni de cenzură dacă acţiunea ANAF va merge până la capăt, iar cele cinci televiziuni ale trustului Intact vor fi evacuate.”
  Si uite asa , Ciolos si Klaus joaca tontoroiul dupa cum comanda penalul Dragnea 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s