Conflictul cultural intre erori si solutii.

Diferentele „culturale” ce fac atat de dificila, pe alocuri imposibila, relationarea indivizilor aceleiasi specii, pe alocuri umane, nu s-a nascut ieri. Nu s-a instalat odata cu prapadul din Siria si nu a cazut pleasca la momentul infiintarii ISIS.
Este evident rezultatul unui proces de durata.
De foarte lunga durata, dupa standarde temporale contemporane, dar foarte scurta dupa criterii mai largi de timp.
Exista un ecart de timp in care unele popoare au evoluat, economic mai intai, iar pe aceasta baza, social si politic mai apoi, ajungand actualmente la un nivel de civilizatie in care componentii comunitatilor respective traiesc efectiv in cu totul alta lume decat „stramosii” lor. Stramosi aciuati in turme cu pretentia de popoare, ce isi taie reciproc capatanile pentru motive ce ar putea fi absolut ridicole daca n-ar fi inspaimantatoare de-a dreptul, relicve vii in tinuturi uitate de vreme.

Ne-au trebuit 4 milioane de ani de la mersul biped pana cand procesul gandirii a provocat o marire semnificativa a tartacutei din varful gatului. Inca trei pana sa ajungem a ne pricepe sa ne mulgem caprele, sa ne tundem oile si sa ne rastignim semenii.
s3_042513110042
De la stadiul ala, unele grupuri au batut pasul pe loc, ba chiar batut pasul inapoi cu impresia ca merg ‘nainte, ca MJ.
Acum cruda realitate a inapoierii sociale in raport cu cei ce au avut incapatanarea sa evolueze ii condamna la pozitia de milogi ai planetei, iar pe alocuri rabufneste in forme diabolice de sinucidere colectiva.

Sa gestionezi acum terciul asta uman este extrem de dificil.

Poate varianta cea mai roz-bombon ar putea fi imaginata prin impletirea cat mai armonioasa a diversitatii civilizatiilor umane pe un ogor comun. Celebrul mult-trambitat „multiculturalism”. Pe modelul istoric al asimilarii unor migratori de bastinasii peste care au dat buzna sau, invers, al inghitirii bastinasilor de catre culturile avansate ale imperiilor ce i-au ocupat. Dar merge la gramada graul cu neghina ? Pe alocuri cu patrunjel si matraguna ?
Pot fi gasite argumente ca mixtura este posibila iar rezultatul nu este deloc rau.
Britanicii sau francezii sunt reprezentati fara probleme in lume de artisti sau sportivi de culoare, desi pana nu demult se vorbea in mod clar de diferente de rasa.
In SUA, de la pozitia odinioara de sclav, la cea de presedinte al intregii natiuni s-au scurs in fond doar 350 de ani. O clipita din perspectiva evolutiei societatii umane.

Insa asta e varianta frumoasa a povestii.
Faptul ca intre nivelele de civilizatie specifica comunitatilor diferite se naste o incompatibilitate direct proportionala cu diferentele respectivelor nivele este la fel de real. Iar argumentele opuse sucesului multiculturalismului sunt si ele usor de gasit. Incompatibilitatea culturala, refuzul acceptarii altor reguli si norme de convietuire umana decat cele traditionale au determinat bastinasii nordamericani sa prefere mai degraba exterminarea decat asimilarea iar pe locuitorii contemporani ai Indiei independente sa stagneze, pe alocuri chiar sa regreseze social, din momentul in care ocupatia britanica s-a retras.

Multe speculatii se pot face pe marginea acestor elemente, dar dincolo de ele asta arata ca in general oamenii sunt extrem de atasati de traditiile culturale mostenite, traditii ce cuprind si normele socio-comportamentale fundamentale.
Ai putea gandi ca este un proces relativ simplu de evaluare, un rationament usor de facut. Dpdv economic este mai bine sa faci asta decat ailalta pentru ca obtii mai mult, mai usor si in timp mai scurt, deci… o faci. Dpdv social este mai placut pentru intreaga comunitate sa ai un sistem functional legislativ si executiv care sa gestioneze echilibrul dorintelor si starii de bine a tuturor membrilor comunitatii, decat sa le provoci dureri fizice si psihice, deci optezi pentru ea, o pui pe roate.
Simplu, este ?
As !
Nici pe departe.

Teoretic e la mintea unui elev de primara, practic e de o imposibilitate frustranta la maximum.
Iar aici psihologii sociali, pe alocuri sociologi, pot gasi explicatii cat de cat apropiate de realitate iar pe baza lor si eventuale cai de actiune. Pentru clasa politica cu precadere.
Ceea ce dupa parera mea este un capitol extrem de sarac.
Judecand dupa evolutia ultimelor evenimente la macroscara, cred ca gestionarea problemelor sociale in ultima vreme este de-a dreptul catastrofala.

Cea mai comuna eroare ca si-a facut loc in criza refugiatilor este tocmai din aceasta perspectiva : a culturii pe care o poarta. Cum priveam putin mai sus, cultura e in mentalitatea individului, e in mintea lui, merge cu el oriunde acesta isi cara fizicul si ramane cu el pana la expirarea termenului de functionare al respectivului articol.
Se pedaleaza pe diferenta de comportament dintre radicali si moderati, cu concluzia ridicola ca pericolul la adresa calmului si armoniei sociale il reprezinta DOAR cei deja inregimentati in celulele teroriste, obsedati si dusmani declarati ai segmentului civilizatiilor evoluate din umanitate.
Dupa parerea mea e o eroare.
Daca acceptam drept reala speculatia de mai sus privind „cultura” diferita a populatiilor diferite traioare pe arealuri diferite, atunci categorisirea refugiatilor pe aceste criterii este mult mai realista.
Iar din aceasta perspectiva lucrurile arata cu totul altfel.

Radicalii sunt actualmente cei din „linia intai” !
Dar de regula raportul dintre fortele combatante efectiv si fortele „logistice” ce le asigura „spatele” este de la 1:4 in sus. Crescator pe masura cresterii complexitatii mijloacelor si metodelor de lupta.
In atentatele cele mai recente au fost implicati actional in mod direct 3-4 indivizi. Cati au fost de fapt implicati in pregatirea lor, de la cazare, transport, procurare de materiale, informatii…indoctrinare ideologica… samd ?
Se evalua ca printre refugiatii intrati in Europa in ultimii ani doar un procent „infim” ar putea fi reprezentati de teroristi adevarati, de „radicali” decisi sa spulbere omenirea. Cat de „infim” poate fi acest numar in valoare absoluta daca ne apucam sa calculam procentul la milioanele de refugiati intrati brusc pe teritoriul european ?
Iar ceea ce e si mai important, care sunt sansele ca acest procent sa creasca luand in calcul asemanarea culturala pana la identificare cu multimea cvasiunanima a respectivilor refugiati ?
Carei culturi ii sunt mai apropiati milioanele (actualmente) NE-radicalizate de refugiati ? Celei europene sau celei musulmane ?
Cum privesc EI aceste atacuri criminale la adresa insasi a societatii in care (pretind ca) doresc sa traiasca ?
Cat de mult ii indigneaza ? Sau cat ii lasa indiferenti !
Sau cat ii bucura, fara sa marturisesca asta deschis ?
Cum va evolua dorinta lor de integrare si comportament in armonie cu europenii bastinasi in contextul reticentei firesti a celor din urma de a dezvolta relatii interumane, reticente provocate de crimele publice ce indraznesc sa banuiesc ca nu se vor opri aici ?
Ca sa nu luam in calcul reactiile de respingere de-a dreptul, chiar furioase si nedrepte, dar greu de condamnat si aproape imposibil de oprit ?
Oamenilor alora le-au murit frati, parinti… copii, care erau acolo absolut intamplator !!!!!

Tu, om cuminte si intelegator, echilibrat emotional si cu mintea intreaga, ce faci cand se deschide usa metroului si intra un musulman cu rucsac ? Sau o dama (probabil) drapata in negru din care vezi doar ochii prin viziera cagulei ?
Daca esti pe peron, probabil preferi sa astepti metroul urmator, iar daca esti inlauntru s-ar putea sa iesi, chiar cu riscul de a intarzia la munca. O fi ridicol, dar… de ce sa risti ?
Daca ramai inlauntru si nimic nu se intampla, oricum pana cobori esti cu ochii pe person ca pe bomba cu ceas, incordat ca arcul lui Robin Hood !
I47th Annual Academy Of Country Music Awards - ACM Experience - Day 1ar simplul fapt ca esti silit sa treci prin asta fara a avea vre-o vina, poate fi frustrant. De ce sa te apuci sa intretii relatii cu proaspetii vecini in negru, atata vreme cat ai asemenea sentimente fata de ei si cultura lor ? Asta in cel mai fericit (si improbabil) caz in care ei nu isi creeaza propriile comunitati, propriile zone in care sa se simta cat mai confortabil, cat mai … „ca acasa” !

Cat de mari sunt sansele ca noii veniti sa se integreze cultural in randul cetatenilor europeni cata vreme ei, straini in tara straina, beneficiaza de asemenea „ospitalitate” ?
Iar in contrapartida,  cat de mari sunt sansele ca radicalii sa-si traga seva si sa se multiplice in noile comunitati musulmane ?

Oare nu ar fi fost mult mai simplu ca refugiatii sa fie cazati in tabere de refugiati pe o perioada DETERMINATA, cat ar fi durat pacificarea zonei din care provin, dupa care sa fie repatriati ?
Pastrandu-se si respectandu-se regulile fundamentale, prevederile in vigoare privind accesul frontierelor UE !!!!

Poate ca da. Dar acum oricum e prea tarziu pentru asta. Acum se viseaza la o integrare cat mai rapida a refugiatilor in societatile europene, actionand asupra singurului element din ecuatia asta cu care (ai impresia ca…) te poti intelege : proprii cetateni. Sfatuindu-i sa fie cat mai toleranti cu putinta, obligandu-i la asta daca sunt caposi si cosmetizand manipulatoriu datele publice in aceasta directie. Toate cu efect bumerang, dupa parerea mea. Frustrarea europenilor va creste probabil cu atat mai mult si cu atat mai repede cu cat politicienii vor apasa mai abitir pedala tolerantei fata de actele criminale si atitudinea antisociala a intrusilor. Asta in vreme ce efectul respectivei atitudini administrative va incuraja comportamentul antisocial al noilor veniti ce vor intelege din asta doar aspectul slabiciunii sistemului de a-si apara cetatenii. Pentru ca asta le e nivelul.

Ce bine ar fi sa fie bine !

Primul pas ar putea fi ca o lunga, cat mai lunga… perioada de timp, sa dispara atentatele !!! Complet.
Sau macar reduse pana la nesemnificativ.
In afara de faptul elementar ca asta este vital pentru securitatea cetatenilor, ar da timp pe de o parte acceptarii graduale reciproce a celor doua entitati sociale : refugiatii si gazdele europene. Pe de alt aparte ar stinge varfurile radicale ce, in lipsa „rezultatelor” ar aluneca in derizoriu si irelevant.

Este posibil ?
Orice este posibil.
Da, cu o mobilizare absolut fara precedent a fortelor mentinerii ordinii publice, a serviciilor secrete si, deloc lipsit de importanta, chair a cetatenilor ce pot observa ce se intampla in jurul lor si pot alarma eficient si eficient respectivele forte de ordine publica. Cineva imi spunea ca in ultimile luni in UK au fost dejucate undeva la 311 tentative de atentate. Nu e oficial, dar pentru mine e credibil 😉

Apoi alt pas, poate concomitent cu primul, de asistare extrem de atenta a educatiei, a celor nou-veniti cu precadere, mai ales a generatiilor tinere. Acolo se poate (si trebuie) sadita cultura comuna. pentru ca acolo este natural acceptata, inteleasa si respectata.

racial_tolerance

Faptul ca este posibil insa nu atrage dupa sine obligatoriu si automat ca acest lucru se si va intampla.
Om trai si om vedea.
Sper 😉

Viq

Reclame

63 responses to “Conflictul cultural intre erori si solutii.

 1. Vasta problema, Viq.
  Eu o sa fiu mai simplu.
  Noi romanii nu am reusit de secole sa integram tiganii (decit o mica parte) in societatea romaneasca, nu am reusit o convietuire fara tracasari cu ungurii, inca „ba pe-a matii!” este argumentul principal, iar acum mama Angela vrea sa ne dea alte probleme pe cap. Alti pecenegi si alti cumani 😛
  Ori, nici chiar europenii intre ei nu traiesc in armonie, cu toata Uniunea Europeana; inca exista frictiuni care nu sint rezolvate si, zic eu, nu se vor rezolva degraba.
  Citi mai trebuie sa moara pina ii convingem, daca ii convingem, ca aruncindu-se in aer si luind alte sute de suflete de „necredinciosi” cu ei, dincolo nu ii asteapta cele 72 de fecioare?
  Sau pot fi convinsi?

  • Da, Victore, e vasta.

   Si enervanta prin complexitatea ei pentru ca ne atinge. Pe unii mai imediat, pe altii mai incolo, dar ma tem ca problema abia e la dospit. Creste.

   Tocmai faptul ca nici europenii intre ei nu-si gasesc armonia e semn ca e in natura umana un fel de „divergenta browniana”, un gen de gena care ne sileste sa intram in competitie. Pana si cel mai solitar individ isi gaseste contracandidatul in sine insusi daca nici munti nu-s prin zona.

   Intre anumite limite asta e motorul progresului probabil. Mici explozii controlate ce produc lucru mecanic si ne rost’golesc spre undeva, deocamdata habar n-avem unde ! 😀

   Ceea ce se intampla acum insa poate fi explozia motorului cu tot cu caroserie. Limitele se extind omnidirectional spre +oo.

   Asa e, de decenii se fac eforturi de integrare iar procentul de reusita e discutabil. Culmea e ca pentru explozia de care vorbesc, e suficient un procent infim de „neintegrati” sa initieze balamucul.

 2. Salut prieteni! N-am văzut nicio reacţie masivă de condamnare a acţiunilor besmetice săvàrşite de aceşti aşa zişi,,radicali islamişti” venită din partea marii majorităţi a comunităţii musulmane trăitoare în Europa (pripăşită, născută, adoptată), adică, asa zişii ,moderaţi”.
  Cum, personal, nu percep o desoldarizare sinceră şi totală a ,, moderaţilor” de ,,radicali”, daţi-mi voie să fac următoarea categorisire ( apropo de semnele făcute de aceştia):
  1) moderaţi – cei care vor să ne cresteze găturile
  2) radicali – cei care ne vor capetele

  • Salut, Florine !

   N-am văzut nicio reacţie masivă de condamnare a acţiunilor besmetice săvàrşite de aceşti aşa zişi,,radicali islamişti” venită din partea marii majorităţi a comunităţii musulmane trăitoare în Europa..”

   That’s the point !!!!
   Cu ceva timp in urma spuneam ceva de genul ca islamul nu poate fi salvat decat de islamisti.
   Ma refeream la ideea de credinta (mai mult sau mai putin religioasa) dar cat de cat in randul celorlalte forme de gen existente in nebunia asta.
   Nu se petrece.
   Sau cel putin nu in volumul si cu forta minima sa conteze !!!!

   In UK sunt ici-colo voci ce incearca , destul de firav, sa dea semne ca sunt si oameni mai intregi la minte printre ei. Poate fi o sansa, sau doar un foc de paie. Nu stiu.
   Dar in Europa nici macar atat.

 3. Interesant, oportun si dpmv, foarte bun textul lui Viq, o analiza pertinenta si de bun simt.
  Ceea ce nu impartasesc, oricat mi-as dori, este gradul de optimism din final, legat de solutii mai degraba teoretice. Pentru ca practic, 1. liderii din lumea occidentala (Europa, SUA, Canada), in majoritatea lor covarsitoare, nu dau niciun semn ca vor si sunt capabili sa controleze situatia (pe care au creat-o si pe care o mentin critica) si s-o readuca la ceea ce am putea numi intr-un cuvant ca „normalitate” (in care este inclusa atat siguranta cetateanului, sub toate aspectele ei, de la cea fizica, pana la cea sociala, economica etc., cat si libertatea individuala, ca valoare fundamentala a lumii democratice & civilizate). Si 2. „imigratia”, sau poate mai corect spus, invazia musulmana/islamista contemporana, acuta, super-acuta acum, a inceput cu niste decenii in urma (trei, patru…) si avem deja proba timpului in privinta esecului unei integrari reale in tarile de „adoptie” – marea majoritate a „moderatilor” lor (de radicali nici n-are rost sa mai spun) nu-si doresc in fond, asta, ci beneficii sociale si economice.
  Asistam si incepem sa traim consecintele unei „intalniri” catastrofale (care a mai avut loc in istoria recenta), intre doua ideologii nefaste: socialism si islamism, amandoua mult mai extinse azi dpdv geografic (cel putin) decat prin deceniile trei, patru ale secolului trecut. 😦

  • Multam de apreciere, Mih,
   sunt doar niste observatii a ce vad in jur. Departe de o analiza serioasa. Nu am nici datele nici competenta necesara.
   Drept pentru care tare mi-as dori sa gresesc ! 😉

   Solutiile din final nu sunt „mai mult teoretice” ci 100% teoretice ! 👿
   Daca lucrurile stau asa cum le vad eu, iar cei mai de varf politicieni secondati de o turma de specialisti in psihologia maselor si avand la dispozitie munti de informatie ca niciodata in istoria omenirii s-au dovedit complet incapabili sa vada pana aici, ce sanse sunt sa poata pune capastru nebuniei de la punctul asta incolo ????
   N-ai putut pune capacul pe dracovenie cand era cat un gandac, vei reusi acum sa domesticesti ditamai monstrul ???
   Ca sa nu mai spun ca fiecare zi, ora care trece este plina de un proces de dezvoltare a monstruozitatii. Acum, cand noi ne dam pe blog, alora le e foame, le e sete, le e rugaciune, le e convulsii la nervii capului….. si invata strazile, garile, mecanismele, comportamentele fiintelor din noul mediu….
   Iar dincoace, bastinasii isi cauta „lideri” politici cu nerv, forta, draci destui si cretinism primar ca sa promita ca vor curata teritoriul de „aliens” si vor reda linistea.
   … dinaintea furtunii…

   Marea majoritate a moderatilor se coaguleaza in comunitati tot mai compacte, in mod natural, ca orice vietuitoare ce adera la samanta turmei. In puncte… locuri… zone… din care bastinasii incep s-o ia la sanatoasa, pentru ca se simt tot mai inconfortabil. Au familie, copii….
   Drept pentru care pun casele in vanzare la pret redus…
   … care scade si mai mult ca niemni nu vrea sa vina in gettoul ala…….
   … pana cand pretul devine accesibil tot celor din categoria turmei ce se formeaza acolo…
   ..samd.
   E un proces ce are loc dincolo de parghiile politice si administrative, dincolo de posibilitatile de control ale sistemului.

 4. Buna de dimineata !

  Scuze pentru lungeala, dar e … complicate ! 🙄 🙄 🙄

 5. O cheie clasica are forma de inima si este intalnita mai peste tot. Directia inimii este insasi expresia echilibrului dintre famile si social, intre ocazional si intotdeauna.

  La fel si in cazul „familiei cea mare”…sa ne traiesti, nene Iancule!
  P.S.
  Purtatorul de cheie este depozitarul increderii celor de dupa zavor. Unde esti, Gerula?

 6. Ieri, in turneul de tenis din Charleston, Irina Begu a cistigat in fata frantuzoaicei Caroline Garcia. Greu, dar frumos.
  Irina este cam nedusa la plaja, pe cind frantuzoaica parca de la nastere a stat numai sub raze speciale pentru bronz.
  Si totusi, spre sfirsitul meciului, cind se vedea ca va pierde, a rabufnit “olhem só, vou conseguir perder contra esta cigana de m*rda”.
  La noi fiecare a tradus cum a vrut, ba „tiganca nenorocita”, ba „tiganca imputita” 😛
  Comentatorul meciului a spus doar „Caroline a zis iarasi vorba aia urita”.
  Mai in gluma mai in serios: ce facea Caroline daca avea un spray paralinant? ca sa nu zic pistol 😉
  Iubiti-va ca fratii, pina nu vin doritorii de virgine 😛

  • Normal, la Cluj s-au nascut inocentii versatili; si inca cu diploma si doctorat merituos 😛
   NB,
   ceva-ceva despre parcela M10? nemica-nemicuta?
   Mic mai esti la suflet si uscat la neuron 😉

   • Mai bine inexistent decat trecut in „tabara USL traieste”.
    Dar nu mai e mult si trece la Beciul Domnesc.
    Dom’ doctor @Viqol, felicitari ca ai urcat blogul 300 de pozitii!
    E foarte citit, sunt convins.
    Mult succes in continuare!
    Pa-pa!

    • Lupushor,

     mersic pentru urari dar sunt inutile.
     Blogul a urcat de capul lui, ca eu am poposit tot mai rar la umbra lui.
     Ceea ce e de bine 😉

     Cat despre „mai bine inexistent decat….”, e de pus in rama.
     Cu sloganul asta se prostesc usor mase largi de naivi.
     Spre inexistenta ati impins orice incerca sa miste ceva in Romania asta amarata.
     Merita sa existe doar mizeria extrema dupa ideologia voastra parsiva. Sau albul imaculat acceptat de absolut toti oamenii de pe planeta. Daca fie si unul singur nu e de acord, fie mistret sau corb, coiot sau lupusor, elementul trebuie sa dispara. Tot ce nu e 100% pur pozitiv, n-are ce cauta in tabelul elementelor voastre. Dar 100% gunoi, da, ca e inevitabil 😉
     Asta e himera pe care o folositi cu destul succes.
     Sunt destui fraieri care va cred.

     • Nu cere nimeni perfectiune, dar totusi, filiale intregi de la PSRO, UNPR, ALDE si PPDD e cam mult pentru partidul Altfel, fost Poseta.
      In fine.
      Cu true-believerii e greu sa ai un dialog.
      Dar poate mai trece din greseala unu pe aici mai tacut care se cruceste de ce vede si nu cade in capcana sloganelor de tip @noapte.

   • Pensionarica, ba p’a ma-tii-urile astea si smiorcaielile propagandistice de o propozitie lungime de pe contributors devin din ce in ce mai perimate.
    Dar, ma rog, campul semantic al lui pensionarica are multe in comun cu cel al perimarii…

    • Iti dai seama cum ma simt cind un cineva, care se declara inexistent, imi face morala?
     Deci vorbeam la pereti 😛
     NB,
     tu nici la virsta asta nu ai aflat ca nu lungimea conteaza?!

 7. Eu nu ma omor de dragul sondajelor, dar alea de zic ca Piratu’ creste or fi pe bune, ca prea-i mare deranjul unora: altfel, de ce s-ar mai obosi pentru un prapadit de blog cu trei pensionari, un Viq si vreun „ratacit tacut”? :mrgreen: 😛

  • Enigma pare alta: Un cineva care sustine ca nu exista zice ca ne face in ciuda, si ii da cu sîc-sîc, voi sinteti patati, noi nu existam 😉

 8. Nu merg emoticoanele ???

 9. Firma care a încercat să o intimideze pe Codruța … 😆

  http://www.blackcube.com/

 10. „Tentativa de intimidare” la dna Kovesi are si alte explicatii:
  „Cazul spionarii Laurei Codruta Kovesi: Compania israeliana Black Cube sustine ca cei doi angajati ai sai au fost arestati in timp ce faceau descoperiri semnificative legate de coruptia din guvern si agentiile sale ”
  Ia fugiti de acici, Mosazilor, coruptie in guvern si agentiile sale? voi sinteti intregi la cap?

 11. Ce ti-e si femeia, nu scapi de ea nici divortind:
  „Liviu Dragnea, urmarit penal de DNA in dosarul fostei sale sotii, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual .”

 12. Pentru „cei ce nu exista”, dar au glas: ce parere are Monicuta despre ideia ministrului Justitiei, care zice ca tara nu mai are nevoie de MCV.
  Dar incepe vendeta si compromiterea unor judecatori care l-au bagat la zdup pe Felix.

 13. bunä,
  eu nu stiu ce sä cred.
  olgutza a tzipat ,tävälit si a scäpat. färä nimic- uluitor
  guitz se victimizeazä,acuzä si o sä scape
  dragnea este fluturasi, il mai atinge cu o floare, nu-l intreabä
  cum a fäcut casa din Brazilia, averea din teleorman, nimic

 14. Mihalache ambasador in perfidul Albion.

 15. ceva mai grotesc mai ordinar nu existä, ce a fäcut klaus
  aratä legätura Grivco, omul continuä jocul cum ii convine,
  prosti sunt romanii,care vor da psd-pnl- adicä USL;un vot.

 16. Cred ca merita vazuta emisiunea asta (eu am vazut aseara doar o mica parte si au fost cateva informatii interesante)

 17. La „07-04-2016 la 08:11”, sub nickname-ul @LuPULAlbinelor, cunoscutul, apreciatul si vigilentul nostru „amic” cu billa-uni-disfunctional-neuronala, reactioneaza (cam nervos, as zice) la postarea cu emisiunea lui Turcescu. Comentariul, „În răspuns la Mih.” [despre nesimtirea incurabila a personului nu mai comentez] este cel de mai jos. Cum ziceam, cam nervos 🙄

  „În răspuns la Mih.
  Nu scapati voi de Kodruta, oricata „lumina” maro ati lua de la ventilatoarele Cristoiu sau Turcescu.
  In orice caz, am vazut ieri cum reprezentatul PMP Gelu Visan, disperat ca a picat mizeria cu „Mossadul”, zicea ca el stie ca Kovesi si Coldea, intr-o noapte pe la trei au intrat cu masina in care erau amandoi „impreuna” intr-un stalp si ca s-a musamalizat totul. Pana si pesedistii din studio erau mai moderati😀😀😀.
  Victorelul deja a prins ideea, ca un bun sectant ce este si da cu parul in Kodruta cu orice ocazie. Nightmare, pe de alta parte e un picut mai skizoid. Sa ia exemplu de la seniori. Ca doar nu se face ca postacii sa fie mai putin pe faza decat fanaticii😀😀😀”

  • Cu precizarea ca nu am deschis emisiunea cu „ultimul comunist”, constat ca a turbat lupusorul.
   Acum 3-4 ani, cind nu stiam ca Kovesi trata cu dispret dosarele Revolutiei si Mineriadelor, ma certam cun un tip de pe Politeia: el o blestema in toate felurile, eu ii luam apararea. Acum, de ceva timp, chiar mi-a atras atentia, pe Contributors, ca s-au inversat rolurile: eu o critic si intotdeauna precizez pentru ce, iar el o lauda, caci pentru romani Justitie inseamna lupta impotriva coruptilor, reminiscente de la moarte burghezo-mosierimii.
   NB,
   dar si lupta impotriva coruptilor pare ca lupta de clasa; ai lor, si ai nostri 😛 😛

 18. S-a mai „ventilat” pe-aici ideea ca Basescu & sustinatorii „ataca” DNA/Justitia intocmai si subliniez intocmai, ca de exemplu, A3 sau tariceanu. Ca este in realitate, o mare diferenta intre pozitii, abordare si scop, doar ostilii resentimentari si de rea-credinta si/sau tembeli ai Piratului nu vor/pot sa recunoasca.
  E ca si cum s-ar afirma ca toti aceia care sprijina cu buna credinta activitatea lui Kovesi & DNA, ar fi de fapt, de teapa PSD-ului lui Dragnea si ar urmari aceleasi scopuri:

  http://adevarul.ro/news/politica/adevarul-live-ora-1100-liviu-dragnea-despre-candidatul-psd-primaria-capitalei-despre-divortul-unpr-1_56dfd7bf5ab6550cb8a7cc40/index.html

  http://www.flux24.ro/ordin-de-zi-pe-unitate-la-psd-kovesi-e-perfecta/

 19. Salut prieteni! Aşa zisa luptă anticorupţie din ultimul timp, d.p.m.d.v, arată mai degrabă ca o luptă pe acapararea grosuuil roadelor corupţiei.
  Inainte aveam binomul:
  – politic (în rol dominant) – servicii secrete ( aflate oarecum sub papucul politicului) în fruntea lanţului de acaparare a ,,fructelor” corupţiei
  + mecanismul de procesare a corupţiei reprezentat de aşa zişii oameni de afaceri (cu statul) moşiţi de binom încă din 90
  acum avem binomul:
  – DNA + servicii secrete (aflate şi ele în ,,război”) si care deocamdată cooperează (de nevoie, după care…)
  + acelaşi mecanism, moşit de data asta de binomul DNA -servicii, de unde şi darurile DNA-ului pentru aceştia (bani şi libertate), nu pe gratis,desigur!?
  Noi rămànem la fel, plătitori de taxe şi impozite majorate şi altele inventate!
  Aşadar, asistăm la o luptă pe REDISTRIBUIREA (cuvànt drag stăngii) roadelor corupţiei!

  • Lasa propaganda (de partid de penali) de 2 lei!

  • Astea-s textele lui Serban Nicolae si Tariceanu.
   Pe blog basssssissssst???

   • si de cind a devenit o rusine sa fii basist? mai tembelule fost basist.
    Chiar ma simt bine ca „basist”, desi am si pareri contrare lui Basescu. Dar el e politicianul, si erau vremi cind cascatii de acum zumzaiau „lasa ca vine Basescu si le-o trage!”
    Vai de lume si de om cind inocentii versatili vor sa faca politica 😛

 20. Da măi, propaganda lui peşte! Cu ce ne încălzeşte pe noi dacă grosul banilor din şpagă rămàn la politicieni sau la alde Cocoş, Florică, Pescariu etc? Cel puţin la politic avem votul,ieşitul în stradă, revolta. Binomul ăsta este mult mai periculos.

 21. Ca tot sint unii urmasii omului de la Hamangia:
  – Klaus il trimite pe Mihalache ambasador in UK.
  Ei si? par a zice cei ce vad tot raul in Basescu.
  – parlamentarii vor sa-i scape de pedeaspsa pe conducatorii de dottorate plagiate.
  Si? se screm cei ce au recomandat viitori dottori; Basescu e vinovatul.
  – Justitia este calata pe coruptie doar (succes), dar exista alte dosare care sint tinute la arhive.
  – „Le tratam cu celeritate, domnule….”

 22. Astora cu ,,Noi votăm DNA!”. Care DNA? Cea care ia de la politicieni şi dă la securiştii vehicul? Adică ,,noi votăm Robin Hood?

  • M. Macovei exponenta ,,noi votăm dna” de cine, mă rog, a fost acuzată de finanţare ilegală? De acest binom. Tot judecătorii ,,băsişti” au salvat-o!
   Deşii alţii erau mult mai în culpă. Voi chiar nu realizaţi situaţia?

   • Foarte interesant subiect, te rog sa prezinți varianta exhaustiva, sa nu rămână la stadiul asta de Lâlâială clasică. Cu legenda, ca sa înțelegem mai limpede cine e Robin Hood, cine e Ecaterina Teodoroiu si cine e Anton Lupan in povestea asta. Evidaman, si la cine te referi că-s alții. DNA pare a fi manea slutu’ si uratu’, ceea ce deja e o surpriza in desfășurător, înlocuind-o, vad, tocmai pe Angela ioropeana pe kalu’ emanator de gaze distructive. Momentan, cred ca sunt in asentimentul tuturor sa nu o ecuăm pe puternica analu’manole, we all dig her deep, already.

 23. Stire micuta care nu mai reprezinta interes:
  „Dan Voiculescu a pierdut si la recurs contestarea a doua hotarari, inclusiv una prin care Camelia Bogdan a ajuns sa judece dosarul ICA”.
  Nu-i bai, Camelia va fi ciufulita de CSM, haznaua 3 si alti lujeri ai giustitiei 😛

 24. Ioi …vai …iștenem …șefa DNA a fost salvată de la compromitere de inactivul Horodiceanu,devenit profesionist peste noapte .

  Ne-am dat dreaqu …..si SRI n-a luat nici o poziție oficială fată de spionii hărtuitori !!!.. 😆 😆

 25. Degeaba la noi tine, orice minune, doar trei zile; ca nici nu trec bine cele 3 zile ca vine alta „minune” peste noi. Ori sa te tina in priza, ori sa estompeze/acopere minunea de dinainte, care incepuse sa miroase. Urit.
  Numai ce ne servi ministrul Achimescu cu niste afirmatii demne de cele mai politiste romane (miliarde de euro carati cu camioanele in Elvetia si, se putea sa nu? tocmai „in timpul lui Basescu”, carne inghetata acum 40 de ani si adusa in Romania la consum), ca aparura oamenii rai ce atentara la fecioara carpatina; destul de complicata tesatura, dar vom uita, caci aparu si Pana(ra)ma Pa(m)pers. Cica si miliardarul nostru, Tiriac, are acolo depozitata toata averea.
  Si, colac peste coliva, ne mor si interlopii. Fane Spoitoru va incerca sa-i fenteze si pe dracii din Iad. Ca doar n-o ajunge in Rai 😉

 26. FANTASTICÄ JUSTITZIE !:
  azi vom vedea cum este mangaiat „manipulatorul cu compas-
  Drac-nea ”

  iar „strämutarea” o sä-i aducä USL-inosului klaus – noroc
  noi ne-am convins, omul duce coalitzia USL, mai departe.
  klaus -este mai pervers decat credetzi.
  M-lache si Gadea , nu au fost intamplätor inpreunä,
  in sala unde erau sasii ,nu se intra färä invitatzie si era supravechiatä precis.minciuna cu Münchenul ,este acum clarä

 27. ce rusine ,au läsat pe Olgutza sä tropäie in Craiova,
  f. urat, Justitzia trebuie sä fie corectä cu totzi inculpatzii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s