Despre inteligenta democratica

Poporul britanic s-a exprimat democratic. Dupa parerea multora, proasta exprimare. Dupa parerea altora, una corecta.
Discutabil.
Daca am lua in seama spre exemplu votul din decembre 2012 al poporului roman si nu numai, ca inca se aleg puscariasi in importante functii de conducere sociala intr-o veselie, am putea concluziona ca popoarele pot bate campii la fel de bine in regim democratic precum si-n alte forme de organizare sociala.
Sigur, sunt multe aspecte ce deriva de aici, cel al corectei informari a maselor de departe cel mai vizibil. Ca si capacitatea respectivelor mase de a intelege corect in neverosimila situatie in care ar fi informate corect 😀 😀 😀
Intre noi fie vorba, a avea o asemene capacitate de intelegere presupune intrinsec si a o detine pe cea de a putea discerne intre informatiile reale si cele false. Ca sa nu mai vorbim ca deseori cele mai mari valuri de impact le provoaca nu informatiile false ci multe de-a dreptul fantasmagorice.
„Bulina rosie” ! 😀 😀 😀

E usor in asemeena conjunctura sa cazi prada indoielii ca democratia este un concept cu adevarat viabil. E tentant sa-ti vina sa-l calci macar putin, pe la colturi, cand ceea ce iese la urne arata altfel decat ceea ce crezi ca ar trebui.

„Primul populist al Brexit-ului este fostul premier (a anunțat acum un ceas că demisionează) Cameron. Care a câștigat alegerile la concurență cu populismele adversarilor, cu promisiunea că va organiza un referendum pentru pro/contra Brexit.
Există lucruri pe care orice sociolog și politolog începător îți spun că Nu trebuie supuse referendumului.
Ca exemplu – cred că au fost 3 sau 4 momente în ultimul deceniu în care, dacă poporul român ar fi fost întrebat, prin referendum, dacă vrea să mai avem sau nu Parlament, ar fi răspuns apăsat ”NU”.
………………..
Cameron a periclitat, astfel, coeziunea Marii Britanii – căci Scoția a votat invers – pentru rămânerea în UE – diferența dintre ”englezi” și ”scoțieni” e mai profundă acum decât cea din bancuri – UK ar putea ieși din UE, dar cu ce preț ? Nu supui la referendum unitatea țării tale decât dacă ești inconștient… „ (Cristi Grosu pe „CursDeGuvernare”)

Fara suparare dar e un discurs absolut identic ideologic cu cel ce neaga rostul si decizia referendumului romanesc privind numarul parlamentarilor. Cu toata consideratia pentru Grosu, negarea de facto a ideii democratice e o idee proasta.
Istoria a aratat in mod repetat si sub forme de manifestare dintre cele mai diverse ca libertatea umana este un element vital nu doar al evolutiei civilizatiei dar chiar al al existentei insasi. „Moarte sau libertate” nu e o legenda fara substanta reala.
Iar singura forma de manifestare si exercitare civilizata a libertatii in societatea umana este structura democratica. Cel putin din cate stiu eu !

Adevarat, e o bresa generoasa prin care egalitarismul poate castiga teren si distorsiona ulterior principii poate la fel de importante, dar renuntarea la acest principiu este sinucigasa pentru societatea care are proasta inspiratie s-o faca.

Cred ca directia corecta este cea oarecum banala, fireasca, aplicabila pentru orice copil obraznic, ce nu intelege de vorba buna nici batut.
Daca tine mortis sa bage degetu’n ciorba fierbinte, trebuie lasat s-o faca.
Dupa aia, stie ca nu-i o idee buna. Si, cel putin o bucata de vreme va tine minte si va face ce e de facut in directia buna.
Cu cat e impiedicat sa invete din propriile-i greseli cu atat catastrofele ce le va face ulteiror pot fi mai mari si mai grave.

Au votat prost ?
Ok.
Sa suporte efectul.
Au votat bine ?
Idem.
Cred ca efectul deciziilor democratice nu este intotdeauna benefic pe termen scurt, dar intotdeauna benefic pe termen lung, daca este lasat sa se manifeste corect si pana la capat.
Pentru ca acest feedback este lectia cea mai solida ce poate face ca masele sa … „choose wisely” !

Viq

Anunțuri

45 responses to “Despre inteligenta democratica

 1. Pentru unii un Stat de Drept este „ceea ce gindesc io”.
  Aici intra si Grosu si Guran si Tapalaga; inteligenti, dar cu lipsuri majore, daca nu cumva sint ordine.
  Se mesteca aceiasi placa (o face si piratul), ca nu se face sa initiezi un referendum in care „prostimea” poate rasturna asteptarile.
  Ideea (si propunerea) de referendum nu e de ieri alaltaieri, ci din 2013, in urma unor dezbateri, si unde, intr-un stat democratic, guvernul este supus unor cerinte.
  (In Elvetia se initiaza foarte multe referendumuri; or fi prosti elvetienii de la virf sa se lase la bunul plac al prostimii?)
  Aaa, ne „simtim” jigniti ca britii ne spun ca urmam o cale gresita dupa cum evolueaza UE?
  Mda, englezii astia sint niste prosti, pe noi vor sa ne invete democratia?
  NB,
  si uitindu-te doar la turneul de tenis de la Wimbledon poti ramine uimit si sa faci plecaciuni fara jena.
  Cica nu i-am ajutat noi sa scape de tirani si descreierati, ci ei ne-au ajutat de citeva ori.
  Mint?

  • Salut, Victore,

   Grosu, Guran, Tapalaga… Pop – baiatul asta ce-o impresioneaza pe Loda, sunt din punctul meu de vedere partial neinformati-partial incapabili sa lege informatiile intre ele pentru o concluzie realista.

   Cu piratul e alta poveste.
   Cred ca sufera de patriotism cronic si evenimentul britanic a fost perceput exclusiv prin prisma asta.
   Pericolul ca Romania sa intre intr-un carusel rusesc creste ingrijorator de mult. Adevarat e, poate fajunge acolo impreuna cu multi alti europeni, dar asta stim ca nu ajuta.

 2. Nu dau eu crezare oricarei stiri, dar asta parca prea se pupa cu ceea sugereaza si altii:
  „Miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei ar fi dezvăluit, în faţa grupului de la Vişegrad, un plan de a transforma statele UE într-un superstat gigant, în care ţările membre ar trebui să renunţe la armata proprie sau la banca naţională, a anunţat postul polonez TVP Info, potrivit Express.co.uk.:”
  Chiar am o propunere: sa ne imprumute Rusia armata 😀

  • Posibil ca planul „Junker” sa aiba in perspectiva anularea identitatilor nationale pe continentul european, unificarea financiar-monetara, politica si administrativa, un sistem unic de aparare ce va include (chiar daca in etape intermediare) fara indoiala si Rusia ….samd.
   Impotriva cui se va apara super-mega-statul (fost) european, nu se spune explicit. Se lasa sa se induca domol, de la sine pana la momentul faptului implinit.

 3. Democratie? ce o fi aia?
  „Trei asociatii care ii reprezinta pe elevii, stundetii, respectiv tinerii din Romania ii cer premierului Dacian Ciolos sa il demita pe ministrul Comunicatiilor Marius Bostan dupa ce acesta a calificat principiul invatamantului gratuit drept o „reminiscenta a celor 50 de ani de comunism” si a declarat ca parintii ar trebui sa plateasca o taxa lunara pentru a benefica de o educatie de calitate pentru copiilor lor.”
  Urmeaza asociatiile si sindicatele profesorilor, care au fost si ei „atinsi”: daca nu le plac salariile (mici), sa-si dea demisia din invatamint.
  😛 😉

  • Tizule, salut! 🙂

   Eu am citit declarația bostanului și n-am găsit lucruri de dat cu piatra la nivel național!
   Sunt acolo chestii de bun simț care deranjează pe hăulitorii de meserie din media.
   Cum, dascăle, să-ți justifici incompetența de cizmar care croiește „ciubote fără limbă” ce nu-s în stare să înnădească cum trebuie două vorbe și să socotească corect cât fac doi și cu doi prin aceea că nu ești plătit suficient?! Păi tu ar trebui să dai bani îndărăt, prea mulți pentru cât muncești!!!
   O spun în cunoștință de cauză pentru că văd rezultatele școlii de la țară cu care am luat contact direct: o rudă a nevestei are un băiat care merge greu în ciclul primar și ne-a rugat să-l ajutăm cât avem timp.
   E dezastru, i-aș lua pe toți lucrătorii de la școală, că nu le pot spune dascăli, «pe rudă și pe sămânță», de la cap la coadă fără excepție și aș mătura drumul cu ei. Apoi le-as da drumul să se ducă și să nu se mai intoarcă! :mrgreen:

   • perfect de acord cu tine; dar nu stiu daca si @ Loda 😉
    De la clasa opta in sus invatamintul nu ar trebui sa mai fie gratuit.
    Dar nu e bine sa vorbesti de funie in casa spinzuratului 😀

 4. Viq, servus! 🙂

  Acu, după ce se fârși cum se fârși, toată lumea e deșteaptă…

  Eu, cu mintea mea de țăran de oraș sau orășan de țară, zic că ai dreptate. Cele mai bune învățături sunt alea câstigate contra cucuie proprii! 🙂
  Omu’ este o ființă mânată în principal de două instrucțiuni: actiune (fă-o!) și interdicție (nu e voie!). Alegerea între aste două este asigurată de CPU personal (Capul Purtat pe Umeri, la bipezii dotați cu soft corespunzător, rațiune adică!). De când începe să exerseze libertatea, adică o ia de-a bușilea în patru labe, ființa umană ia contact cu câte și mai câte dimprejurul lui: privește, poftește, întinde mâna, apucă, duce la gură (mm! bun! sau câhhh!), bagă la cutiuță ca lumina aia din vârfu’ bățului nu se apucă cu degețele, că ciocolata și caca or avea ele aceeași culoare, da’ una e bună și alta nu… Și câte altele pe măsură ce adaugă la vârstă, își înmulțește cucuiele, se ridică în două picioare și începe să se miște în societate printre alți bipezi. Acu se mai adaugă și alte instrucțiuni suplimentare pentru ca haloimăsul ăsta numit societate umană să nu se facă țăndări sub presiunea atâtor bernebeci care își urmăresc dorințele și țelurile: de la Tablele Legii (Ten Comanders!) și Codul lui Hamurabi până la Directivele UE din prezent 🙂 🙂 🙂
  Si totuși, într-o societate democratică, o bună parte a realității rămâne descoperită, liberă de instrucțiuni/ interdicții. Aici intervine alegerea individului în funcție de ceea ce a acumuluat începând cu stadiul de patru labe… Și așa descoperă omu’ că faptele lui au efecte neașteptate asupra sa și a celorlalți, efecte care îi cad în sarcină. Faci ce vrei, da’ pentru asta vine vremea socotelilor!!!
  Atunci pricepe bipedul ca libertatea și democrația nu cresc decât pe un sol hrănit cu responabilitate, individuală sau colectivă, pentru faptele proprii!
  …în dictaturi, n-ai dureri de cap de genul ăsta, CPU este pus la odihnă, pentru tine gândește big brother ce este bine sau rău! De aia era mai bine înainte…
  Unora pare că li s-a făcut dor de menajarea pe termen lung a CPU-ului!
  Păi să le spunem noi ce înseamnă asta, noi cei care am trăit-o! :mrgreen:

  • Salut, Old,

   Absolut de acord.

   In linii mari organismul social poate fi evaluat pe tiparul organismului individual.
   De regula fac aceasta paralela plecand de la ideea ca milioanele de ani de evolutie naturala sunt tot atatea argumente ca e sistemul viabil, cel mai adecvat evolutiei vietii.

   Covey imparte undeva evolutia individului pe trei paliere succesive : dependenta, independenta si in varf interdependenta.
   Cred ca fiecare din ele pot fi perfect valabile si la nivel relational mai ridicat, individ-indivizi si chiar natiune-natiuni.

   Relatia copil tutore se schimba pe masura ce copilul se transforma.
   Rezistenta la aceasta schimbare se manifesta de regula din partea celui ce domina, acceptand foarte greu, uneori deloc, ca „copilul” de 33 de ani este o persoana perfect independenta si are drepturi (de informare, analiza, decizionale…) egale.
   Dar aceasta tarnsformare depinde vital de evolutia (in volum…viteza..) de care e capabil juniorul.
   Nu e nici un secret ca nu toti ajung la palierul doi la aceesi varsta biologica. Unii imbatranesc fizic si nu au depasit adolescenta in capacitatea de asimilare a informatiilor, de analiza a lor si mai ales de luare a deciziilor.

   AICI e buba sociala.
   In lipsa aspectului „educational” despre care vorbim, copilul ramane la fel de iresponsabil si la 50 de ani ca la 13-14., iar o societate ce nu-si asuma traditional responsabilitatea deciziilor sale nu poate evolua pe acest palier.

 5. Dupa ce s-au dat cocosi, au ajuns la pace:
  „”Regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile”, a declarat Iohannis la Bruxelles.”

 6. O veste veche, cu mucegai:
  „Fostul premier Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, a stabilit Comisia Tehnica din cadrul Consiliului Nationale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), au declarat surse din Ministerul Educatiei pentru Mediafax.”

 7. Viq :
  1.Cred ca referendumul nu este o componenta obligatorie a democratiei ;odata, pentru ca referendumuri s-au facut si in regimuri dictatoriale (la noi in timpul lui Carol al II-lea si Antonescu, in Germania in timpul lui Hitler) ,apoi pentru ca exista tari ca Germania si SUA in care, dupa al doilea razboi mondiaL NU S-A FACUT NICI UN REFEREMDUM (scuze majusculelel ) dar nimeni nu le contesta democratia.
  2.Tu zici ca daca copilul vrea sa-si bage degetul in ciorba fierbinte si sa se arda ok, data viitoare va sti sa se fereasca.Bun, dar ce te faci daca ,,se arde” nu numai copilul ci si altii nevinovati/cuminti ? Este clasic cazul accederii la putere a nazistilor in 1933 prin excercitiul democratic al alegerilor si apoi, rezultatele mai mult decat pozitive a referndumurilor initiate de Hitler. Au ,,ars” aceste evenimente doar degetele poporului german ?

  • Ai dreptate: dobitocii de elvetieni fac citeva referendumuri pe an, uneori 😀
   Bag seama ca ar trebui sa le fie rusine si sa-ti ceara indicatii despre democratie 😛

  • Loda,

   1. Bineinteles ca nu „obligatoriu”. E optional.
   Nici lipsa confruntarilor armate nu e obligatorie. Nici dezvoltarea medicinii nu e obligatorie. Nici evolutia fizicii cuantice sau descoperirile astronomice.
   Intrebarea e daca e benfic democratiei au ba.
   Exercitarea/exersarea deptului de mocratic prin referendum duce la evolutia sociala sau la esec ?
   Parerea mea e ca duce le evolutie, inclusiv in cazul alegerilor gresite. Cred in principiul ca a evolua presupune gasirea caii propice de deplasare chiar daca pentru asta (e necesar sa..) esuezi periodic pe fundaturi laturalnice

   Germania nu are referendumuri !
   Pentru ca Hitler a ajuns la putere in mod democratic !
   E un ratonament schip si o alegere nefericita.
   Intrebarea pe are ar trebui sa ne-o punem este daca dupa ce poporul german a ales eronat, dupa ce a indurat efectele deciziei sale gresite, a invata ceva din asta.
   Daca in 1946 un lider de tip Hitler ar fi participat la alegeri libere si democratice, ce crezi ca ar fi decis germanii ?
   Cel mai probabil ranile suferite dupa aventura nazista ar fi fost suficient de puternice ca sa-i constientizeze si sa-i faca mai atenti si responsabili.
   Iar daca asta NU s-ar fi intamplat, repetarea lectiei ar fi fost necesara 😉

   SUA ?!
   Crezi ca lipsa exercitiului asta nu are nici un rol in posibila lipsa de responsabilitate de care se teme Pop ?
   Cu un exemplu absolut aiuristic, dar care duce la o concluzie corcta pe modelul „pantera Roz” 😀 😀 😀

   „În condiţiile în care unul din patru americani cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, cum ar fi să fie făcut un referendum prin care toţi ceilalţi oameni să fie obligaţi să creadă în această idee?! În fond nu este evident că Soarele se mişcă pe cer?
   ii raspund eu daca matematica simpla nu-l ajuta : acel referendum ar fi aratat ca 75% nu sunt de acord cu aceasta si TOTI ceilalti ar fi trebuit sa accepte aceasta situatie a …. unei optiuni diferite 😀 😀 😀
   Ca sa nu mai vorbesc de eroarea la fel de fundamentala ca democratia nu opereaza prin interzicerea opiniilor, parerilor, credintelor .

   Ca sa citez din mine insumi, ziceam lui Old mai sus „..In lipsa aspectului „educational” despre care vorbim, copilul ramane la fel de iresponsabil si la 50 de ani ca la 13-14., iar o societate ce nu-si asuma traditional responsabilitatea deciziilor sale nu poate evolua pe acest palier…

   2. Ca deciziile eronate ale unui individ/grup de indivizi pot afecta si alti indivizi/grupuri, este nu doar un element inevitabil dar si necesar.
   De acolo, din exteriorul entitatii cu eroarea-n cap, vine feedbackul. Altfel procesul e frant si eroarea evolueaza.

  • Mi se pare mult sub pretentiile tale minime.
   Ma dezamagesti.

   E plin de erori de perceptie, de erori de analiza si concluzii absolut browniene. Cum ziceam mai sus, parca e Pantera Roz la vanatoare de inculpati. Dupa ce ca vede distorsionat, analizeaza suficient de stramb ca sa poata rezulta …orice.
   Exemplul de mai sus cu SUA, e clasic.
   A auzit ca 25% din americani cred ca pamantul e pe tipsie, dar NU a observat ca Trump castiga teren. Foloseste prima informatie, compet aiurea, ca dupa o analiza la fel de aiurea sa concluzioneze foarte aproape de adevar 😀 😀 😀

   Chestia e ca este o pura intamplare.
   Pleaca de la premisa ca referendumurile (cel romanesc, cel britanic) ar fi produs rezultate eronate ca sa concluzioneze ca consultarea democratica e nociva.
   Care sunt argumentele pe baza carora referendumurile respective ar fi produs efecte nefaste pentru societatile in discutie ?
   Nu exista.
   Eu nu sustin ca SIGUR sunt benefice, dar inclin sa cred asta si am si argumente pentru ce cred.

   Dintr-un asemena terci pseudo-intelectual nu e surprinzator sa rezulte concluzii de genul :

   „…democraţia plebiscitară le va da întotdeauna cetăţenilor ceea ce aceştia îşi doresc, însă nu şi ceea ce este bun. Prin urmare acest tip de democraţie nu este bun în sine…”

   Nu are notiuni fundamentale clare.
   Nu intelege ca bine-rau sunt concepte subiective. Ca ceea ce pentru o minoritate elitista (parlamentul spre exemplu) este „BUN” pentru majoritatea „prostilor” poate fi „RAU”.

   „…Cum putem avea încredere într-o societate în care majorităţile ignora(n)te decid pentru toţi membrii comunităţii…”
   …….
   Pe ce criterii stabilesti care e ignorantul intre cele doua multimi : majoritatea VS minoritatea ????

   Pe conceptul (deseori intalnit) ca inteligenta e repartizata multimii pe principiul piramidei ? cu cat persoanele sunt mai inteligente, cu atat sunt mai putine ?
   E fals demonstrat. Conform lui, societatea ar trebui sa urmeze deciziile „Unicului” din varf. Esec istoric in toate etapele si pe toate zonele planetei.

   In fine, pe scurt concluziile lui ferm antidemocratice mi se par prostii.

   • Salut, Viq

    La inceputul comentariului tau, presupun pe baza experientei de pana acum, ca @Loda ar raspunde cel mai probabil (spre 100%) prin neasumare: ea nu a zis nimic, nu a comentat nici da, nici ba, a adus doar o opinie, evident, a altuia s.a.m.d.
    PS
    Procentul ala de 100, ar putea sa scada dramatic. Motivul fiind comentariul de fata 😀

   • 🙂 pana la Brexit, inca speram ca utilitatea unui referendum tine de un nivel al educatiei, iar ce se intampla in Romania este doar un exemplu particular al unei societati decapitate, o bizarerie
    (o bizarerie ce se va dovedi fatala, deoarece noile generatii nu mai au de cine sa fie crescute si atunci se va merge din rau in mai rau)
    dupa Brexit m-am linistit, subțireii incep sa fie majoritari peste tot

    m-am linistit si m-am pus si mai in garda :))))))

 8. Nu ma indoiesc, trebuie sa fie un roman inteligent, cu 27 de ani de democratie dimboviteana la viata lui, si care ride minzeste de prostii aia de britanici. Carora li s-a dat ca jucarie un referendum si nu au stiut sa voteze pe placul lui.
  Ca asa a fost si cu prostii de britanici care, dupa vot, au cautat pe Google ce inseamna UE. Au fost 20.000-30.000 de cautari din 40.000.000 de alegatori, iar romanul destept a zis ca asta e reprezentativ pentru prostia din perfidul Albion. Prostie care era in capul lui.

 9. deci,
  PONTA ESTE PLAGIATOR.

 10. DOTTORE !
  cum itzi mai dai ochii peste cap,sä vedetzi ce tupeu are,
  ca si cum nimic nu s-a intamplat.

 11. despre rusii ce au dus milioane in siberia , i-au chinuit
  si nu s-au mai intors, nu spune LOASA-
  EA STIE NUMAI PE CARTEA EI

 12. johannis s-a fäcut de rahat, ca un ficus s-au dulap,antipatic
  respingätor.
  pe deasupra nu s-a dus nici la PPE- MARE RUSINE ,
  l-au sustinut. a obosit s-au nu-si dä seama ce face?

 13. E dixtractiv sa-i auziti pe unii cioclii cu studii la televizii cum vad ei deja ca UK se sparge in bucati; ba, pe Scotia o vad deja membra a UE.
  Te crucesti cit de habarnisti sint: Spania, care are si ea probleme cu Catalunya si Euskadi, o sa voteze cu ambele miini si picioare primirea Scotiei 😛

 14. Nu e dreaqul chiar atit de negru cum il cred/vor unii 😛
  „Bursa de la Londra a recuperat miercuri toate pierderile inregistrate dupa anuntarea victoriei taberei Brexit la referendumul de saptamana trecuta, informeaza AFP. ”

  „Serviciile de informatii britanice si americane isi vor pastra relatia stransa in ciuda Brexitului, a asigurat miercuri directorul CIA John Brennan, relateaza AFP, citata de Agerpres.”
  Toate astea, si altele, arata ca (si) la Bxl este o buba. Daca va fi neglijata si ii consideram vinovati doar pe supusii Majestatii Sale, o sa avem surprize.
  Care Majestate, intrebata cum se simte dupa Brexit, a raspuns „uite ca traiesc!”

  • vegeteazä pe picioare, nu-si dä seama cä e depäsitä.

   • theo,
    asta e remarca urita.
    Punct.

    • DACÄ ISI LÄSA FIUL SÄ-I I-A LOCUL,
     intzelegea poate mai bine, generatziile si nevoile lor:
     UNII ENGLEZI AU ATACAT TOT TIMPUL EUROPA, de aia
     nu s-au simtzit legatzi s-au parteneri,

     • „Unii englezi” au aparat intotdeauna Europa de dictatori si bolnavi mintal.
      Iar „alti europeni” au vrut tot timpul sa domine Europa; ba prin cuceriri, ba prin persuadare economica.
      Si de data asta chiar „punct” discutiei 😛

 15. Si de-ale noastre, dintre noi:
  „Alexandru Bănică, fost subprefect, i-a pupat mâna lui Bogdan Toader (PSD), în ziua în care acesta a fost înscăunat președinte al CJ Prahova.”
  In genunchi paduche, in genunchi cind saruti mina stapinului 😀 😛

 16. Servus, all! 🙂

  Tot despre democratie:

  Cu umor:
  Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed, it has been said that democracy is the worst form of Government except all those other forms that have been tried from time to time.

  Si un…argument(?) pentru „the worst” 😉
  A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the voters discover that they can vote themselves largesse from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates promising the most benefits from the public treasury with the result that a democracy always collapses over loose fiscal policy, always followed by a dictatorship. The average age of the world’s greatest civilizations has been 200 years.

  Alexander Fraser Tytler, Lord Woodhouselee

 17. (continuare)
  S-a discutat fff mult zilele astea si de pe tot soiul de pozitii, despre democratie, ca urmare a referendumului din UK. Era inevitabil. Si necesar.
  Evident ca parerile difera. Ce nu mi-a placut, au fost generalizarile si unghiul ingust din care s-a vazut uneori acest eveniment. Dimensiunea ingrijoratoare/grava, o da insa atitudinea liderilor UE si manipularile din mass media.

 18. Cum isi da, uneori, mass media cu sula in coaste:
  – la baza aeriana Andrews, unde stau avioanele presedintilor americani, se desfasura un exercitiu pentru eliminarea unui atac cu arme de foc.
  Un ziarist atent a lansat informatia ca inauntrul bazei este un individ inarmat si ca se desfasoara schimburi de focuri 😛
  Susceptibili, americanii au inchis baza (plecarea lui Biden fiind anulata) si au pornit a face cercetari.
  Bineinteles ca presa din toata lumea a preluat prima stire
  S-a dovedit o alarma falsa 😀 data de un ziarist de genul „UK se sparge in bucati” 😉

  • Caută in dictionar si vezi ce inseamna cuvântul susceptibil.

   • cuvint folosit gresit; corect.
    corectule 😀

    • Se mai întâmplă, mai greșim, că nu ne-am născut toți prin pleșcoi. Nevărdăles, je sugest s-o dai încolo de frangleză si de neologismeză, stai in coordonatele tradiționale si n-ai treabă. Mânz, viezure, brânză, marinelică, palincă, pedeleu, găozari, stat modern. Hai și cu Duamna ne mai permitem că, de bine de rău, se-ncadrează la chestii de-ale noastre, băștinoase si sănătoase. Mais, dă-o-n fras pe regină, că nu dă 2 bani pe Ioropa noastră. Si ne-mpinge spre greșeli.

     • dupa cum se observa si la corecti obsesiile prostiei dau peste margini. da peste margini

     • Adisor, tu unde te-ai nascut?
      Si, apoi, de ce?
      Nu-i asa ca sunt doua intrebari care indeamna la o profunda introspectie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s