1 Decembrie – La multi ani, Romania!

 

Fie-mi iertat ca adaug un gand personal, putin trist, poate patetic, in zori-de-Ziua Nationala, dar este ceea ce gandesc si simt.

1 Decembrie 1918 – Marea Unire, este un moment de gratie al unei istorii pe care parca mai mult ca oricand, ne straduim azi s-o garbovim si s-o umilim sub „mandrii” festiviste si nevrednicii de zi cu zi.
Ne vom vindeca doar atunci cand o vom dori cu adevarat, cat mai multi si om cu om. Ar merita-o si trecutul bunilor nostrii si mai ales, viitorul copiilor.

Mandria din ziua de sarbatoare ar trebui sa insemne respect pentru inaintasi si realizarile lor lasate mostenire, dar si demnitate, stradanie si staruinta de a continua si construi pe temeliile bune, personal si zi de zi.

 

Mih

Reclame

18 responses to “1 Decembrie – La multi ani, Romania!

 1. eu nu inteleg, poate ca pentru ca sunt io mai incetinel la minte,
  de ce noi punem la zile d-astea poza cu harta romaniei foarte mari
  dar ne suparam daca ungurii cei maghiari isi pun harta cu hungaria lor care contine si transilvania.
  netraind pe vremurile alea de acum o suta sau mai multe sute de ani, nu stiu cum a fost cu adevarat, ci stiu doar ce am fost invatat la lectiile de istorie din scoala, la care recunosc ca nu prea ma duceam ca imi placea mai mult sa ma fac ca joc fotbal in curtea scolii, ca nici la ala nu eram talentat, adica eram chiar bâtă.
  la multi ani romanilor cinstiti !
  celorlanti, la multi ani ! dar acolo unde vreau eu.

  • Mai simplu, @ john,
   c-asa-i lumea facuta.;)
   Apoi, fiecare trage spuza pe turta lui.
   Dar vorbind mai aplicat, care sint cei „dar ne suparam daca ungurii”?
   Eu unul nu ma supar, ci le dau cu tifla, si lor si povestitorului Lucian Boia.
   Care se contreaza cu un istoric, nu cu un povestitor, gen Alexandru Mitu.
   Boia spune ca Ardealul e pamint unguresc (n-a apartinut Romaniei pina la Unire), Gheorghe (George) I. Brătianu ne spune altceva, cu documente, ca un adevarat istoric: „O enigmă și un miracol istoric: poporul roman”.
   Acum o intrebare retorica: tu crezi ca doar intre romani si unguri exista disputa cu teritoriile?
   Nu trebuie multe „sapaturi” ca sa te ingrozesti ce e intre altii 😛
   NB,
   eu credeam ca, sobru cum esti, te preocupa faptul ca presedintele nostru, care face pentru altii legea inafara Justitiei, are o condamnare ca a mintit cum a obtinut un bun. El ne-a spus ca din meditatii, Justitia a spus ca folosindu-se de acte false.
   Problema cu ungurii e rezolvata, fii sigur.
   Dar problema unuia care a fost gasit in neregula de catre Justitie, iar el da verdicte, ba „un banal act administrativ”, ba se ratoieste la alti, pe care Justitia a pus ochii, dar nu i-a dovedit, dupa perceptul „hotul neprins e negustor cinstit”, mi se pare culmea ridicolului.
   De care „nu ne suparam” 😀

 2. O cupa care sa sustina urarea:

  N.B.: un singur giob care trage in directia opusa si urarea se transforma in iluzie.
  P.S. Daca CPT si Atanasiu reuseau atunci in CSAT, azi pe deasupra capetelor romanilor s-ar fi rotit ciorile, nu escadrila F16. Iar armata ar fi fost supusa azi umilintei de a da azi onorul celor care ar fi lasat-o descoperita.

 3. Sara buna si
  La Multi Ani doara !

  La Multi Ani romanilor.

 4. Mie mi se pare că şi în cazul patriotismului avem acelaşi comportament care este oarecum polarizat, adică unii dintre noi, foarte puţini, duc patriotismul la înălţimi aiuritoare şi se declară cei mai mari români şi cei mai importanţi români şi fac caz de lucrul acesta, iar altora pur şi simplu nu le pasă, ba mai mult, au o atitudine negativă şi critică asupra României, românismului, asupra Zilei Naţionale. Din păcate, cei mai mulţi români sau un segment foarte mare nu reacţionează nici cum, adică nu reacţionează pentru a da o coloratură solemnă, festivă, dar în acelaşi timp, ponderată Zilei Naţionale şi patriotismului.” (David Daniel, pisicolog)

  Nu stiu cata dreptate are, dar daca are, se pare ca unii copaceni nu se numara printre „cei mai multi”.
  Multam, Mih !

 5. Of si uraaa, ca mai trecu o zi din iarna invrajbirii mioritice.
  Ma mir ca filozafilor, cercetatorilor, ori literatilor nu le-a dat prin minte sa formuleze un etalon de masurare a patiotismului; se gasi Klaus sa rupa gura tirgului: tu da, tu nu 😛
  Banuiesc ca daca nu aparea Klaus cu gogomania lui (a zis ca mirlan nu vrea sa fie, dar gogoman se accepta), probabil aparea altceva la orizont, si nu am fi avut altfel de Zi Nationala.
  NB,
  uite, si ungurii, de care facea vorbire @ john, se declarara lipsiti de patriotism si refuzara sa participe la ceremonial 😛

  • Citeam ieri despre gestul ministrului de externe ungar (o mizerie de gest dpmv) si am dat peste niste comentarii care il aprobau, argumentand cu evenimentele din 1919 – razboiul de 9 luni, despre care istoria (nu aia invatata din manualele comuniste), ne cam spune altceva decat sustin unii.
   Despre evenimentele acelea:
   O ISTORIE MAI PUTIN CUNOSCUTA. RAZBOIUL ROMANO-UNGAR DE LA 1919
   (…) Bolşevicii preiau puterea în Ungaria la 21 martie 1919 şi instaurează teroarea bolşevică, regim de opresiune care va dura 133 de zile, până va fi desfiinţat de armata română (…)”
   https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/03/19/o-istorie-mai-putin-cunoscuta-razboiul-romano-ungar-de-la-1919/

   • Un comentariu, cam lung, de pe Cotributors adresat unuia @ dusu (cam dus cu pluta, tipul) 😛 ):
    Josef Svejk spune:
    01/12/2016 la 14:35

    Uram,
    Io zic să o lăsați baltă. Unirea cu România de la 1918 a reprezentat într-adevăr dorința majorității calificate a locuitorilor Transilvaniei. Dincolo de factorul etnic (care a fost desigur determinant, maghiarii n-au fost niciodată o majoritate în Transilvania), administrația magiară a Transilvaniei dintre 1867 și 1918 a fost un eșec epic. Sovinism furibund, corupție hidoasă, incompetenă crasă și ură senilă. Ați ajuns până într-acolo cu alienarea locuitprilor Transilvaniei încât în războiul din 1919, sașii și șvabii din Transilvnia și Banat au format un corp de voluntari (de tăria unei brigăzi) ce a luptat alături de armata română împotriva Ungariei.

    Ce motive ar fi avut locuitorii Transilvaniei să-și dorească în 1918 să rămână alături de Ungaria?! Maghiarii au fost mereu o minoitate în Ungaria dualistă (1867-1918). Ei ajung să treacă cu puțin peste 50% în statistică abia la recensământul din 1910 când un funcționar cu imaginație, Antal Huszar, vine cu ideea ca țiganii și evreii să fie automat trecuți ca unguri, la fel ca și toți angajații statului (funcționari, militari, profesori, amgistrați, etc.) și familiile lor pe motiv că aceșția oricum folosesc cea mai mare parte timpului limba maghiară. 😛 Cu toate că maghiarii erau o minoritate, nu a existat localitate peste 2000 de locuitori care să aibă primar nemaghiar. Iar parlamenturl de la Budapesta n-a avut niciodată mai puțin de 90% deputați maghiari în codițiile în care maghiarii poate că erau undeva pe la 45% din populația țării. Cine ar fi dorit să stea într-un stat în care trimiterea unui memoriu public, ce denunța corupția și ticăloșia administrației, către șeful statului e pedepsită cu închisoarea, spre oroarea întregii lumi civilizate (procesul memorandiștilor din 1894)?!

    Apoi Ungaria liberă de după pacea de la Trianon din 1920 degenerează într-o dictatură sordidă a unui megloman și într-un stat sărac și eșuat economic. Iar când maghiarii au trebuit să-și apere patria în 1919 se predau în masă de multe ori fără luptă. Să ne amintim doar de celebra chestie cu: „Nu știu câți prizonieri am luat. Avem cam două pogoane de ofițeri și vreo 5 pogoane de soldați!” .Sau mai rău, în timpul aceleași campanii a armatei române din Ungaria din Iulie-August 1919, ajunsese să li se strige soldaților maghiari ce-și aruncaseră armele „Dați-vă la o parte din drum că n-avem vreme să vă luăm prizonieri !” 😀

    În epoca Ungariei dualiste ungurii sau plâns mereu că-i năpădesc minoritățile. Pacea de la Trianon a adus Ungaria în frontierele sale naturale cu o populație compactă de maghiari de cam 90%. Ați scăpat de problema minorităților etnice. Și prin politici de deznaționalizare și asimilare fără precedent în Europa, proporția maghiarilor din Ungaria ajuns la apoape 98% în 1990.

    • Ungurii revansarzi/nostalgici trebuie tratati calm: ciinii latra, ursul trece 😛

     • Mai putin decat vor sa recunoasca, mie mi se are ca politicienii scosi la inaintare de UDMR nu fac decat sa promoveze, cu o agasanta si ridicola agresivitate, un unic produs cosmetic:

      Penibilul supramachiajului UDMR ar putea explica de ce nu exista printre sforaitorii limbuti ai UDMR care impanzesc ecranele nicio femeie. Cel putin eu nu am vazut niciuna sa se dea in stamba cum o fac constant mustaciosii lor consorti. Unguroaicele imbraca discernamantul, in timp ce piticienii lor consorti se ascund dupa mustati stufoase si fug de-acasa pe la televiziuni cat e ziulica de lunga. Iata un clivaj serios, banuiesc o ingrijoratoare problema demografica. Pe care UDMR o adanceste, nu o elimina. Eu cred ca solutia cea mai la indemana pentru maghiari este disparitia UDMR si inhamarea consortilor la treburile casnice.

 6. In sfirsit, nu mai jucam baba-oarba :p
  Titlu pe HN:
  „Dacian Ciolos afirma ca este „pregatit si hotarat” sa isi asume functia de premier in cazul unei majoritati PNL-USR”.
  Pai nu seamana asta cu zilele cind Iliescu spunea ca FSN nu se va transforma in partid si a urmat un hocus-pocus: Iliescu a declarat ca e pregatit sa curete nobilele idealuri ale comunismului ce fusesera intinate de inaintasi?
  Cinea zis ca sintem o tara plina de umor, a rinjit amar 😉

 7. E rau mareinarul; rau-rau 😛
  Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Nu o spun cu agresivitate, ci doar pentru ca la Budapesta să se înțeleagă faptul că nu avem complexe faţă de Ungaria.
  Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Syijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României pentru că, citez, “poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 decembrie“.
  Pot să fac o lungă listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Dar cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în momentul ultimii ani.
  Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta.
  Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa.
  Să vă ferească Dumnezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani.

  • In schimb, Klaus e bun:
   Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat mai multe decrete de decorare a unor reprezentanți ai Academiei Române.
   Astfel, în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru întreaga lor carieră academică, reprezentând excelența științifică și culturală românească, pentru promovarea imaginii țării noastre în mediile științifice internaționale, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit:
   Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, domnului academician Nicolae Breban* (…)

   *)
   Iohannis l-a decorat pe turnătorul lui Paul Goma și al Monicăi Lovinescu: OMUL odiosului Pleșită
   http://www.flux24.ro/iohannis-l-a-decorat-pe-turnatorul-lui-paul-goma-si-al-monicai-lovinescu-omul-odiosului-plesita/

   • B= Breban;
    P=Plesita, staret la manastirea Secu 😀
    „Dl. B: Ei, servim cultura şi ţara!
    Tov. P: Aşa este tăvarăşe Breban, era vorba să-mi dai un nume.
    Dl. B.: Da, da, exact. Îl am lângă mine. Aveţi o memorie excepţională. Se cheamă aşa: doamna Dora Maria Călinescu, care a depus pe data de vineri, 4 februarie, la Sectorul 1, la miliţia asta din colţ cu Ipătescu, pentru America.
    Tov. P: Da, da. Da, e de fapt mama lui Matei.
    Dl. B: Da, scrieţi şi numele: mama lui Matei Călinescu, că e anexată şi o invitaţie a lui Matei, care e profesor la Universitatea Indiana, Indiana.
    Tov. P: Da, e-n regulă. O găsesc, dau telefon.
    Dl. B: Pentru asta eu vă mulţumesc în special, tovarăşe general.”

    M-am oprit din lectura, am iesit pe balcon, la aer 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s