Ne-a nenorocit Ceausescu sau nu ?

Din cand in cand mai arunc cate o privire rara si cu precadere pe la situatia economica. Ca socio-politic e vraiste intre Carpati si Dunare.

Drept pentru care am observat la un articol destul de interesant pe CDG („Un tablou sumbru: lista lucrurilor pe care NU știm să le putem produce….”) un comentariu-raspuns cuiva ce-l acuza pe Ceausescu de actuala cadere economica, cel putin fel de interesant :

„…Lucrurile au fost ceva mai complicate de asa, fiindca prin privatizarea rapida, cooperarea in acest sens cu firme straine pentru investitii si modernizare, industria grea era “recuperabila” pentru Romania in cel putin 30 la suta din cazuri.Industria usoara era recuperabila la peste 70 la suta din intreprinderi.
Cauzele dezintegrarii industriale au fost urmatoarele:
a.Interdictia privatizarii rapide, (ca in Polonia lui Balcerowicz) – Programul economic FDSN a stabilit la “plenara” din 28-29 iunie 1992 un NU! terapiei de soc a privatizarii!
b.Odata cu legea 58/90 a societatilor comerciale, au fost desfiintate CSP, Centralele Economice si Comitetul Muncitoresc de Administrare a intreprinderilor de stat- institutii care administrau si pazeau proprietatea de stat.Intr-o singura luna, intreprinderile de stat au devenit “independente economic”, adica ale nimanui, dindu-se LIBER la capusarea comerciala, la devalizarea financiara si materiala (a intreprinderilor si bancilor) de catre “copiii politici flaminzi” ai patriei FSN-iste!
Pina in 2000 cind am primit “foaia de percurs” a integrarii de la UE, din 99 la suta din intreprinderile industriale si din banci, au mai ramas zidurile si fierul vechi pentru strainatate!
c.Este o naivitate (sau minciuna, dupa caz) ca ne-a nenorocit Ceausescu, cind de fapt ne-au nenorocit urmasii sai din esalonul II al PCR, care au preluat guvernarea spre a decima averea nationala – in loc de a o conserva si moderniza!
Romania a fost a doua tara ca grad de industrializare dupa Cehoslovacia – care insa a avut o conducere responsabila si a recuperat la maxim ceeace peste tot in lume constituie un punct de plecare major spre industrializare, imbunatatind si modernizind ceeace a mostenit de la comuniusm, iar nu praduind ca la sfirsitul lumii – tot ce exista valoare in economie.
d.Razboiul distructiv purtat de clasa politica contra economiei si industriei romanesti a fost atit de deplin si eficient – incit azi NU MAI AVEM economie si industrie NATIONALA.In lipsa ei, guvernul administreaza bugetar doar o economie si o industrie straina de pe teritoriul Romaniei, incit unicul proiect national care sa ne creieze un viitor a ramas cel de REINDUSTRIALIZARE.
Fara el – migratia economica a devenit solutia la lipsa de locuri de munca si la cele 2 milioane cu salariul minim pe economie – din care nu poti intemeia familie, nu poti avea locuinta si viitor in Romania!
e.In concluzie, motivarea ca Ceausescu ne-a nenorocit este un neadevar, iar autorii dezastrului economic si industrial al tarii sint cei care au guvernat primii ani dupa Revolutie, cind s-au pus bazele legislative si ale comportamentului politic ale statului mafiot de azi!”

Autorul, Eugen Caliman, ce a tinut sa se legitimeze drept „analist economic” incearca sa dea o explicatie cat mai tehnica si mai veridica declinului economic ce urmat razmeritei din ’89.
Ceea ce-i scapa domnului analist economic este ca acest declin de tip „vrie” se situeaza la capatul unuia mai lung de tip „tobogan”, exact in perioada crancenului comunism ceausist.
Asta pentru ca din tot tabloul dumisale lipseste complet componenta vitala in procesul economic, aceeasi care i-a stricat si formulele lui Keynes : human behaviour.

Eugen are dreptate ca genul de privatizare a fost un fiasco si doar a creat conditii mai favorabile praduirii intregului fond mai mult sau mai putin fix ce a devenit instantaneu extrem de mobil, mai cu seama pe timp de noapte. Dar nu vede ca operatiunea asta a fost desfasurata de un popor intreg, intr-o armonie absolut uluitoare. Din fabrici si uzine n-a ramas caramida pe caramida iar din CAPuri nici macar ulucile de la grajduri sau tevile de irigatii.
S-a luat tot.
De catre toti.
Cu cireasa pe tortul politic unde s-au aranjat cele mai mari tunuri. Sa nu ne blocam copilareste in zona negarii si sa recunoastem ca pana si la momentul la care ne aflam acum, ca popor, avem o majoritate generoasa de cetateni imorali si iresponsabili.
Mai mult decat generoasa.8503344_orig
Aceasta maniera de raportare a cetateanului la societatea din care face parte, acest comportament usor preistoric, este rezultatul macro-educatiei practice din perioada edificarii SSMD. Vorbim de educatia reala pe care sistemul social ti-o induce in intreaga fiinta, cu fiecare ora de curs la coada pentru zaharul pe cartela si fiecare seminar la tartorii functionarei din administratia de stat.
Cuvintele rostite, de regula cat mai sforaitor-morale, nu reflecta gandurile si cu atat mai putin actiunile celui ce le revarsa peste semeni. Iar acesta poate fi considerat fara sanse mari de eroare, drept un comportament standard.
Cum spuneam, avem de a face cu un comportament de hot ordinar la nivel de masa.
Este mostenirea cea mai grea pe care Ceausescu ne-a lasat-o si de care nu stiu cand si cum vom scapa.

Drept urmare, ca sa-l parafrazez un pic pe stimabilul Eugen-analist economic, …in concluzie, motivarea ca Ceausescu ne-a nenorocit este un ADEVAR, iar autorii dezastrului economic si industrial al tarii sint cei care au mentinut ideologia comunista ce a mutilat morala romanilor pe durata catorva bune generatii.

Praduirea economica, capusarea, coruptia generalizata, sunt rezultate directe iar caderea economica – efect ulterior.

Viq

105 responses to “Ne-a nenorocit Ceausescu sau nu ?

 1. sal`tare tutulor,
  de la inceput doar o corectura si o precizare: se numeste Caliman Eugen si se da drept analist de diferite tipuri, dupa facultati, pardon, dupa articol.
  Posteaza texte lungi cu diferite analize, pe Contributors.
  NB,
  la articolul aici de fata: „Ceaucecu” (pronuntia fiului meu la 3 ani) a distrus fibra morala a romanului, aparind acel mult invocat „om nou”.
  Iar Iliescu si ai lui au desavirsit opera Iepocii dse Aur.
  (Intimplarea de ieri, de la Mamaia, la partida de tenis, este emblematica: spectatorii s-au raliat cu mitocanul general, crezindu-se patri(j)oti. )

 2. (Nici in alte zari de farmec pline nu mai ezista printipuri si moral:
  „Agenţia germană de informaţii externe BND a spionat organizaţia internaţională Interpol timp de mai mulţi ani, colectând informaţii de la birorurile de legătură ale Interpol din mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, potrivit site-ului publicaţiei Der Spiegel.”
  Si ce scandal era cind o agentie americaneasca spionase si ea pretinii 😛 Vorba mioritica „azi toata lumea esti hoţ!”)

 3. sf. GHEORGHE azi, sä-l rugäm sä ne ajute , sä scäpäm de
  mafiotzii neo-comunisti- mai periculos decat totzi, ei vor averi,
  dar statul sä fie dirijat de ei

 4. Asa-asa, bine zici din departare, theo, azi e Sf Gheorghe si le urez la multi ani cu sanatate celor ce-si sarbatoresc onomastica. Baieti si fete 😛

 5. CAND IL VÄD PE CIMPANZEUL BÄTRAN TÄRICEANU; CARE
  S-A SCÄLDAT IN TOATE ZOAIELE COMUNISMULUI SI SECU;
  CE CU PERVERSIUNE S-A DAT LIBERAL; MÄ INGROZESTE
  TUPEUL MONSTRULUI BÄTRAN- ASOCIAT CU HAITA ROSIE DIN
  COPILÄRIE:
  CUM POT CREDE ROMANII IN ACEST NEMERNIC TRÄDÄTOR????

 6. TÄRICEANU A FÄCUT CELE MAI MARI ESCROCHERII
  EL ERA PM. NU TB. DAR NU SPUNE NIMENI CUM A CONTINUAT
  CA NÄSTASE COMBINATZIILE MAFIOTE; IN TIMP CE IL FÄCEA
  PE BÄSESCU CERTÄRETZ:
  O PARTE DIN ROMANI AU INGHITZIT NEMERNICIA LOR
  DE ASTA S-AU DISTRUS MULTE; DE AIA S-AU INBOGÄTZIT
  MAZÄRE,- DRAGNEA-OPREA-CHITZOIU-VOSGANIAN SI TOTZI ESCROCII COLABORATORI SI TZAPUL CERSETOR.
  AI LUI, ACUM DAU VINA PE TB.
  ei täiau si spanzurau, pe TB il insultau si il besteleau in TV,

 7. Dezastrul se putea evita cu ușurintă: Ceaușescu ar fi trebuit sa plece după 10 ani și ar fi fost un mare președinte in istoria romanilor. Am auzit păreri avizate in acest sens.

  • ” Romanii aflati in strainatate se plang de timpii mari de asteptare din fata sectiilor de votare, arata HotNews. Astfel, in Melbourne (Australia) si in Londra (Anglia), alegatorii asteapta si cate trei -patru
   ore inainte sa poata vota.”
   Inlocuiti, va rog, Romanii cu Francezii si HotNews cu Le Monde, ca sa fie stirea de azi.

  • Asta e Istoria cu „daca”; oricine ar fi spus-o (banuiesc dece te-ai repezit 😛 ), nu poate fi contrazis cu argumente demonstrabile, decit speculativ.
   Prin`75, cind ar fi trebuit sa plece Pingelica nealungat de gloante, indatorati cum eram, s-a trait cea mai buna perioada in Romania comunista. Dar pe datorie. Cine ar fi venit dupa, ar fi avut soarta lui Boc dupa Ginerica.
   S-au venea unul mai timpit decit Pingelica (ca asta era PCR), si da, putea ramine in Istorie.
   Daca si cu parca se dadeau in barca, daca nu era, parca se-neca.

  • Daca tot nu ai avut niciun cuvint de spus la intrebarea-titlu, uite iti indic eu unul care a nenorocit Romania si vorbeste prostii:
   „Apărarea României? Amânată!
   Lansarea comenzilor pentru achiziţia corvetelor, amânată.
   Achiziţia de transportoare blindate de la Moreni, amânată.
   Achiziţia de rachete pentru apărarea antiaeriană, amânată.
   Achiziţia de elicoptere de atac de la Ghimbav, amânată.
   Achiziţia celei de a doua escadrile de F 16, amânată.
   Programul de modernizare al fregatelor, amânat.
   Dragă „Guvern al României”, ai înnebunit? Nu vezi ce este în regiune şi în lume?
   Armata americană nu va putea apăra niciodată o ţară ca România, care refuză să se apere.”

   • Se vede clar ca proiectul de tara al PMP difera Putin, pe ici pe colo, prin partile esentiale, de proiectul de tara al PSDA3LDE&PRU. Sper ca proiectul guvernului sa se apropie mai mult de proiectul PMP, ca alte proiecte nu se vad de ceata din jurul lor (prin ceata groasa, eu intrevad doar niste capete de magari dezorientati). Prin comparatie, Busoi si Nicusor par a avea creioanele de proiectare inca dupa ureche – sau poate ca le e rusine sa le faca publice, in timp ce poiectul de tara al UDMR este vizibil si de pe luna, doar ca e depasit de vreo 600 de ani.
    P.S.
    Eu as accepta si un proiect de tara izvorat din proiectul de oras aplicat de Boc la Cluj. Proiectul de CLUJ al lui Boc, nu proiectul de sluj al lui Tradiceanu.

   • La întrebarea din titlu răspunsul este nu. A contribuit, evident, a pus și el o cireasa pe tort, dar sa nu uitam ca el nu e un che Guevara al nimănui, nu a impus sisteme de guvernare etc, el cel mult a călărit un regim deja instalat și nici măcar nu putem afirma ca l-a manageriat prost, pentru ca sistemul era prost deja – după cum s-a dovedit pretutindeni.
    Referitor la situația generală de azi, sa nu uitam ca romanii sunt un popor cu pretenții aproape exclusiv occidental-europene, dar cu o mentalitate marcată semnificativ de influența orientala. Dacă privim in societățile arabe, găsim ridicate la rang de politic de stat mai toate metehnele din societatea românească, de la minciun și lipsa de transparentă, la hoție și abuz, chiar pana la idolatrizarea behaielilor in fata camerelor de luat vederi, a marlanismelor, șamd.
    Comuniștii au ajutat mult, dar „nenorocirea” in sine e rezultatul unui complex de factori. Poate de aia e și așa de greu de depășit situația asta, ca e adanc implementată.

    • @adisor, fierea iti joaca feste:
     1) „pretentii”, in cazul unui observator obiectiv, ar fi trebuit sa fie, ligic, „aspiratii”.
     2) „Mentalitate” ar fi trebuit sa fie, ligic, „apucaturi”, daca tot este vorba de import de comportament.
     Observa ca ma folosesc chiar de logica ta.
     Cele doua scapari, in contextul agresivitatii tale cronice si exprimata pueril la adresa lui @theo, fac sa-ti crape poleiala de analist si sa ti se vada fata schimonosita de ura. Nu crezi ca iti trebuia un dus rece?

    • Daca zici, asta ti-e crezul:
     „La întrebarea din titlu răspunsul este nu. A contribuit, evident, a pus și el o cireasa pe tort, dar sa nu uitam ca el nu e un che Guevara al nimănui, nu a impus sisteme de guvernare etc, el cel mult a călărit un regim deja instalat și nici măcar nu putem afirma ca l-a manageriat prost, pentru ca sistemul era prost deja – după cum s-a dovedit pretutindeni.”
     Cei ca tine o tin gaia-matu ca ideologia marxist-leninista este buna spre exceptionala, dar a fost prost aplicata.
     – deci Ceausescu nu a contibuit la nenorocirea Romaniei, decit „cu o cireas pe tort”, caci a preluat un sistem prost 😛 :S 😛 si l-a dus la perfectiune 😉
     Ori erai mic pe atunci, ori faceai parte din nomenclatura care a preluat puterea dupa `89.

 8. Aksimet pare flamind 😛

 9. La subiect: eu cred ca Ceausescu nu a facut decat sa se adapteze vremii sale. In comparatie cu Doja, Dej a fost un progres. iar Ceausescu a fost cam la fel de bun ca Dej, in contextul razboiului rece si al Cortinei.
  P.S.
  Daca inteleg eu bine, tema este o invitatie pentru @john, singurul „local” care pare sa fi avut o viziune interna asupra politicii nationale a PCR si a resorturilor deciziilor politice centrale.

 10. Liviu ot Teleorman nu reuseste sa stearga pata cu pedeapsa: ICCJ i-a respins contestatia, definitiv.
  (Mey, si ce as fi vrut sa ajung prim sinistru si io, pohta ce-am pohtit!)

 11. cam mari si salbatici maracinii de protectie ai blogului.
  iar mi-au agatat un coment ffff interesant, si nu mai am chef sa il repet.

 12. pe langa calea ferata, ca de obicei
  titlu in mediafax
  „Trafic feroviar blocat în Hunedoara, unde un vagon dintr-o garnitură deraiată a sărit de pe linie”
  pai daca e deraiata, nu inseamna ca e deja sarita de pe sine ?
  sau vagonu ala o sarit in partea ailalta ?

  • 😛 😛
   circotasule 😉

  • In acelasi „trend”: un portavion si un submarin nuclear, americanesti, au ajuns in peninsula Coreea.
   Portavionul, daca poarta avioane, accept ca poate zbura, dar submarinul cum a parasit apele teritoriale si a ajuns in peninsula?
   (Cred ca e acelasi stirist care insista ca o sonda spatiala a aterizat pe Marte 😛 .)

 13. Servus, copăceni! 🙂

  Eu n-aș arunca totul în capul-dop-pt-gât al lui Ceașcă, el a fost doar unul din vinovații pervertirii destinului nostru jucat la ruleta post-WW2.
  Atunci, din gunoaiele umane ale societății, marea putere ocupanță și-a croit un „arendaș” politic care să-i îndeplinească, întocmai și la timp, interesele imperiale.
  I-a pus acestuia în mânâ hățurile țării, i-a dat o foaie de parcurs cu etape puține, pe măsura minților lui și l-a învățat cum se mânuiește foarte eficient cnutul pe spinarea celor care mișcau în front!
  …și care după aceea, „scoși din evidențe”, nu mai mișcau, cu atâta pământ deasupra!!!
  Prima etapă: plata datoriilor de război în petrol, minereuri (mai ales strategice!) și mâncare pentru mulțimile flămânde ale colosului ocupat timp de cinci ani cu MRAP (marele război pentru apărarea patriei!) impotriva inamicului pe care tot el îi ridicase din țărână…
  În etapa asta s-au testat și modele de economie împrumutate de la ocupant – așanumitele „sovromuri”, un soi de complexe pentru producerea și exploatarea în interes unilateral a petrolului și minereurilor, la care se adăugau formele de exploatatre la scară mare a pământului care, în tara natală, nu mergeau decât împinse de la spate …cu baioneta la pușcă!!!
  Mai întăi o formă mai «blândă» – întovărășirile agricole, apoi pe măsură ce s-a văzut că ține – formele originale – GAC-urile, gospodării agricole colective în cazul micilor proprietari de pământ cu SMT-urile aferente – forme de service centralizat cu utilaje agricole pentru pârliții fără putere financiară, dar și pârghii mascate de control al activității GAC-urilor, la care se adăugau GAS-urile sau gospodăriile agricole de stat pentru fermele statului si fostele proprietăți funciare regale.
  S-a trecut la următoarea etapă economică – industrializarea țării și cooperativizarea completă a agriculurii, lucru nu tocmai rău dacă…
  a)…industrializarea nu s-ar fi făcut după tezele marxist-leniniste, adică având ca principal motor „ industria grea cu ramura ei principală, industria constructoare de mașini”, ci după realitățile și tendințele pieții. Pentru a le desluși pe acestea prin ceața viitorului ar fi trebuit ca intelighenția autohtonă să facă bătături pe creier, nu în palme la Canal, cât a dus-o fizicul până la momentul RIP!
  Ca urmare, țara s-a umplut de fabrici și uzine care produceau ce se cerea de la centru, prin planurile cincinale, și alea stabilite de un centru și mai mare…
  Fabricile și uzinele s-au umplut de muncitori de primă generație – țărani de la coarnele plugului, alfabetizați și calificați la locul de muncă doar până la nivelul la care mersul la magazie „după o găleată de curent” era o sarcină asumată foarte serioas!
  Nici inginerimea de înlocuire a celei autentice, trimise să se „recalifice” la Canal ori în alte instituții de profil, nu era mai brează. Cu scoala primară și cea de activiști de partid, la care se mai adăuga eventuala „facultate municitorească” erau numai potriviți să-i conducă pe primii, conform indicațiilor de partid…
  Apropo, în biblioteca Politehnicii bucureșene exista prin anii studenției mele un fond de arhivă compus din manuale pentru „inginerii ăia cu termen redus” în care am găsit niște termeni tehnici stranii de tot: «iuțeală de tăiere» pentru viteză de așchiere, «invârtituri pe minut» pentru turație sau «tăria de frângere» pentru rezistența la încovoiere… Acu îmi pare rău că atunci n-am cercetat și manualele aferente și altor specialități: electrotehnică și electronică…
  b)…dacă cooperativizarea agriculturii s-ar fi făcut nu forțat, ci prin convingerea reală a producătorului agricol asupra avantajelor pe care le presupun formele de asociere pentru producerea și comercializarea produselor agricole cerute de piață și nu impuse printr-un plan având alte rațiuni decât cererea și în care subvenția de la stat să fie sprijin, nu directivă imperativă…
  Astfel, țăranii abia împroprietăriți prin divizarea marilor proprietăți funciare ale „exploatatorilor” ocupați cu tăiatul stufului, săpatul Canalului și mutatul la cele veșnice, s-au trezit ei înșiși deposedați la rândul lor prin refacerea exploataților agricole la mărimea eficientă (GAC-urile suspomenite!) pentru o agricultură mecanizată care să producă grosul pentru extern și ceva fărâmituri pentru intern…
  Simultan, s-a produs și o remodelare socială și morală, începând cu vârful societății românești, partea cea mai valoroasă, trecută prin mașina de tocat destine (închisorile și lagărele comuniste) și terminând cu gunoiul uman din care au fost aleși viitorii conducători și apărători ai rânduielilor comandate de puterea ocupantă. Inversarea scării valorilor a produs o așa criză în țară că puterea ocupantă, dupa ce și-a văzut recuperate daunele de război, și-a luat catrafusele și s-a dus în durerea ei, lăsându-ne pe cap cu pleava și gunoiul ridicat pentru a o sluji pe ea în acei ani crunți. Și după…
  Au urmat câțiva ani de speranță în revenirea la normal și în reconectarea cu civilizația europeană, dar gunoiul uman de la cârma țării a avut o influentă prea puternică și a plodit un blestem bâlbâit și amoral, însoțit de perechea lui sinistră care să ne țină înfrânați la nivelul deceniului VII al secolului…
  …se termina mileniul, lumea întreagă se grăbea, un vifor al schimbarii vuia pe deasupra Europei, numai noi, orbi și surzi la tot, dar vrăjiți de două vocabule fără acoperire – independență și suveranitate rostite la un mare miting (culmea, spontan în acel august ’68), eram neclintiți în jurul conducătorului iubit. Așa am rămas încă 21 de ani până când, deveniți o autentică piedică în calea schimbării continentale, am primit un șut de la generatia a treia de gunoi uman din interior, cu acordul marilor stăpâni ai lumii din exterior…
  S-a dus bâlbâitul dar a rămas moștenirea lui…
  Nu fabricile și uzinele, alea fără o justificare economică ce se cheamă profit, ajunse să fie valorificate rapid la adevărata valoare – fier vechi – de care au profitat corbii tranziției. Deh, gunoiul la gunoi trage…
  Nici orasele gri cu cartiere ghetou, tot mai ruinate și populate cu năuciți de noile vremuri…
  Nici imensele ogoare în verde sau galben de reclamă, după anotimp, cucerite acum de mărăcini și pet-uri…
  Nici… si nici…
  Ci vidul enorm din CPU (capul purtat pe umeri, la bipezii vorbitori!) atâtor milioane de români, care asigură prosperitatea și, poate, perpetuarea generației actuale de gunoi uman!
  Ferește-ne, Doamne !

  PS Un gunoi păscut de o mătură: Respingere a cererii lui Dragnea de a i se anula sentința în Dosarul Referendum. Bătută în cuie de ICCJ!

  • salut, tizule,
   foarte de acord cu tine, am trait vremile alea.
   Si am avut „nenorocul” sa ma nasc intr-o familie care mi-a inoculat dusmania pentru „realizarili partidului si statului democrat popular”.
   Numai ca eu nu il absolv cu nimic pe pingelica. De nimic si cu nimic.
   Caci el a fost satrapul dupa moartea celuilalt criminal, Dej.
   Am zis-o, o mentin si semnez

   • eu il respect si il iubesc pe nashu nea niku.
    v-am povestit cum m-a botezat el pe mine trei sferturi de ora.
    si nashii, ca si parintii, trebe respectati, no ?
    ps. a fost o gluma, sa nu o luatzi mot a mot.

 14. Neisprăviți ăștia de la Cedo. Ăștia nu înțeleg ca Regele Mihai, Ceaușescu, Iliescu și Johannis au nenorocit România? Pai, nu moment zero!?

  • „Neispravitii” de la CEDO cer Ro (guvern si legiuitori) sa ispraveasca odata planul pentru eliminarea conditiilor inumane din celulele puscariasilor nonVIP. Intr-un limbaj clar, sa-nteleaga pana si CAP Taricelu si ai lui: drepturile puscariasilor nu trebuie sa aiba prioritate in fata drepturilor victimelor lor. Grindeanu are 6 luni sa-si termine planul inceput luna trecuta la CEDO, iar Toader pare a fi inca suficient de conectat la UE ca sa functioneze pe post de curea de transmisie. Cred vizitele misiunilor CEDO la fata locului si discutiile cu gardienii si detinutii vor demonstra inutilitatea vreunor amenzi impuse statului. In schimb, ar fi oportuna amndreA3 pentru a fi fost tribuna principala pentru inflamarea situatiei prin bombardamentul cu stiri false in privinta iminentei actiunii punitive a CEDO.

   • A, si sa nu uit, ne pregatesti cumva de ralierea partidului modernizator la majoritatea parlamentara?

    • Billie, ce sa zic…De fapt, era un mesaj impaciuitor/incurajator adresat lui @adrian, ca marcaj al momentului care, mi s-a parut mie, aduce a iesirea lui din starea de cartitor permanent (ca tine) si ceea ce eu am apreciat ca fiind iesirea pe taramul ideilor. Tu crezi ca poti sa faci la fel ca @adrian, ca eu depun eforturi din ce in ce mai mari sa-ti citesc mesajele care nu fac decat sa descrie obsesiile unui maniac, nu vreo realitate….
     P.S.
     Danke, @victor L, pentru ca mi-ai atras atentia, desi nu cred ca @bill e capabil sa depaseasca stadiul de cartitor. Pentru el, viata e ca-n Ziua cartitei, se repeta monoton si marginit. Diferenta e ca el nu vrea sa-nvete, cacrede ca le stie pe toate.

    • A, si sa nu uit: daca tot te itisi si pentru ca esti singurul ascultator fidel A3, l-a intrebat analistul militar Dadu Rudor pe PM de utilizarea 0.02PIB in inzestrarea armatei anul asta? Daca da, stii ce-a raspuns?

   • judex,
    vezi ca mai ai unul cu stiri beton de la Haznaua 3 😛
    A simtit miros de hazna si a tras puternic pe nas cit sa-l tina pina la Copac 😀
    Cu blatul Basescu-PSD in brate o sa moara unii 😛 😛

 15. Serban Nicolae: „Sa le lasam pe cele care au comis acte de coruptie, au luat mita intr-un minister…poate am eu o sensibilitate aparte pentru femei, e cunoscuta”. Fostul presedinte Traian Basescu a sustinut din nou gratierea femeilor condamnate pentru coruptie, dand chiar exemplul unei femei care poate „a luat mita intr-un minister”, admitand ca poate are o „sensibilitate aparte”, cunoscuta, pentru femei. El a criticat arestarea preventiva a Crinutei Dumitrean, fost sefa ANRP, insarcinata in luna a opta. „Pe mine m-a oripilat ce ati facut cand o femeie gravida in 8 luni ati bagat-o in beciul domnesc. Daca asta vreti sa fie abordarea fata de femeie, faceti o tara de procurori!
  Daca pasiunea este sa fie tratate ca barbatii rezolvati problema, dar o femeie trebuie sa tratata altfel decat barbatii mai ales cand e vorba de penitenta. O femeie care are in intretinere un copil de pana la 14 ani, acel copil sigur are nevoie de mama. Pe mine m-a oripilat ce ati facut cand o femeie gravida in 8 luni ati bagat-o in beciul domnesc. Daca asta vreti sa fie abordarea fata de femeie, faceti o tara de procurori! Eu tin foarte mult la acest amendament dar cred ca regimul penitenciar al femeilor este ingrozitor. Bagati-le mai putin in puscarie decat pe barbati
  O femeie care a luat mita intr-o primarie nu zic sa nu fie condamnata dar copilul acela merita sa aiba copilul alaturi la fel ca cel al unei mame care a fluierat in biserica”.

  • Noroc ca i-au fost respinse amendamentele, in rest gratierea e bine, sanatoasa, iar abuzul in serviciu parca nici nu fu . Si n-au trecut nici 4 luni de la marea razmerita anti-ambele, dar dec, memoria-i selectiva cand nu-i uituca.
   Minuni face o fezandare sanatoasa si un paratraznet de serviciu.

  • Are dreptate Basescu, trebuie sa fim umani și iertători. Dar și femeia aia de la minister trebuia sa fie pro-activa și sa inainteze o moțiune ca a furat din cauza ca era gravida. Poate avea mai mult noroc decât criminalii aia executați ieri in Arkansas care au cerut sa se comute pedeapsa ca erau prea grași.

  • Uite aici abordare profesionista, nu sensibilitati de 2 lei:
   „Un nou caz cutremurator care mi-a zguduit sufletul ieri, in Saptamana Luminata, si care ma face sa ma intreb daca unele persoane pot fi numite oameni..
   O cheama Adriana, are 19 ani. Fusese condamnata la 6 luni sub supraveghere, insa un monstru imbracat in roba de judecator a trimis-o in spatele gratiilor pentru 8 luni, admitand apelul procurorilor. Era insarcinata in 7 luni la momentul incarcerarii, dar burta ei in care un pui crestea nu a trezit nici macar un gram de umanitate.
   Miercuri, in curtea puscariei Rahova, am indrumat-o pe mama Adrianei catre instanta competenta sa formuleze o cerere de amanare a executarii pedepsei.
   Vineri am tinut-o in brate si am plans impreuna, tot in curtea puscariei, cu fata ridicata spre Dumnezeu si cu o singura intrebare in suflet: de ce nu faci macar Tu, Doamne, ceva, ca hienelor astora oricum nu le pasa..
   De o saptamana ma tot duc acolo incercand sa salvez 2 ani de viata ramasi pentru clientul meu bolnav de cancer in faza terminala. La el am avut noroc, daca pot spune asa, macar ii pot face analizele. Adriana nu a avut nicio sansa, in loc sa nasca in trei saptamani, isi ingroapa fetita…Dupa un control, legata de maini si de picioare, asa imi spunea mama ei printre suvoaiele de lacrimi si urletele de durere, Adrianei i s-a spus ca i-a murit copilul. I-au scos fetita din burta si i-au aratat-o, moarta. Au aruncat-o din nou in puscarie.
   Nici macar sa ingroape copilul nebotezat nu are cum, de unde certificat de deces..” Laura Vicol – avocat

   • Ei si?!
    Nu ai voie sa spui ceva ce aduce „atingere” Justitiei, ca te taxam de dujman 😀

    • Nu e vorba numai de „atingerea” justitiei, chestiunea e campul vizual al unora care s-a redus atat de strict la doua puncte (Udrea si Basescu) incat ar umple toata societatea cu sange, de „dragul” celor doi. Pot intelege bagatul batului prin gard pana la un punct, de unde incolo, setea asta de sange duce direct si inconstient in patologic. Pot spune doar atat: vai de apropiatii lor, de femeile pe al caror deget au pus sau vor pune un inel sau de copiii lor, caci patologia e acolo.

     • Light,
      uneori sint plictisit de prostia celor pe care atit de bine ii descrii, si incerc cite o gluma.
      Pentru ca uneori nu doar rautatea se vede, ci si o prostia nemarginita; ca vine de la prostime sau de la unii puristi intelectuali, nu conteaza, decit ca e prostie cu dottorat 😛

 16. pe mine … si pe cei asemenea mie … in nici un fel nu ne-a afectat, ceausescu
  doar ne-a antrenat
  nenorocirea pentru tara asta a fost iliescu
  el ne-a indepartat, pe mine si pe cei asemenea mie
  apeland la minerii si apacacistele de serviciu

  dar o dreptate e in toate – toti prostii, folositi de iliescu – au platit
  si platesc … noi suntem ok

 17. declaratia zilei.

  Ilie Năstase: „Am sunat-o pe Serena să-mi cer scuze.
  Să vezi ce s-a bucurat maimuța!”

  • Ooooo, dar citi patrioti romani nu a ris in barba de spusele mitocanului!

   • raspuns numai pt dl victor.
    ceilalti sa nu citeasca, ca e 18+

    victore, dar sti ce a raspuns serena ?
    nu ai cum sa ghicesti.
    a zis doar :
    sa-mi mananci p-la !

    • john,
     multumesc de incredere, dar nu-mi poti demonstra 😛
     (Oricum, serios vorbind, de la gheneralul tenismen ma pot astepta la orice, e recunoscut ca mitocan.)

    • Ilie, un sac de talent si un munte de mizerie:

     P.S. @john, ca urmare a limbajului nepotrivit si a lipsei de umor din comentariul asta, eu iti retrag titlul de Lord. Lasa-l pe @bill sa-l copieze pe MrcbdA3, ca-l prinde si-l exprima.

     • judexule
      lord n-am fost si nici nu vreau, ca nu-mi place uniforma de lord.
      ma strange pe la subtiori.
      deci nu prea ai ce sa-mi retragi.
      doi la mana, esti indiscret, doar am specificat ca nu trebuia sa citesti
      nu e frumos ce ai facut, ai facut un lucru urat, foarte urat,
      aproape penal(izabil).
      trei la mana, nu sunt vorbele mele, ci ale serenei, daca ea e impudica, asta e. eu am plagiat dintr-un ziar, decat.
      patru la mana, a3 nu am pe satelit, ca satelitu meu e de la digi si aia nu dau antenele
      si oricum nu mi plac televiziunile partizane, ca nu sunt obiective. eu sunt cu tenisul, cu sportul, cu berea,, au alea alea, lucruri lumesti.
      cat o mai fi la mana, simona m-a incantat si astazi.
      cat o mai fi plus unu la mana, am zis ca nu va mai deranjez saptamana asta, dar tu… de ce ma provoci ?
      cu respect,
      fostul lord, actualul conte
      sir john

     • si ca sa iti destind incruntarea de pe frunte,
      un citat celebru auzit azi
      citatul zice ca
      teleormanul macht frei.
      poate il traduce cineva care stie germana.

 18. Imbulzeala marteafoilor negri sa concureze cu Parchetul in anchetarea alegerilor din 2009 nu este un simplu conflict intre institutii. Eu cred ca GIOParlamentarii sunt in conflict de interes, deci se plaseaza in afara legii. Johannis ar trebui sa „medieze conflictul” aratandu-le parlamentarilor de ce ancheta asta nu ii poate avea ca arbitri. In caz ca GIOP persista si parlamentarii se plaseaza in conflict cu statul (dupa ce s-au pus in conflict si cu vointa poporului in cazul R300), R300 trebuie repus pe tapet.

  • judex,
   cine are dreptate nu stiu.
   Ceea ce stiu: sParlamentul a avut initiativa unei comitii, si apoi hop si Parchetul Jeneral.
   Se zice:
   – ca odata intrat Parchetul pe fir, comitia alesilor trebuie sa faca stop (cardiac 😛 );
   – altii spun ca pot activa ambele, paralel.
   Parerea mea: Liviu ot Teleorman si ai lui au realizat ca cercetarea alegerilor din 2009 le poate aduce un deserviciu, asa ca au mers mai incet-incetisor cu formarea comisiei. Si o sa spuna ca Parchetul le pune piedici.
   Dar si Augustin a lu` Lazar cred ca s-a legat la cap fara sa-l doara. O sa cerceteze un procuror de PG pe Coldea ori pe Kovesi?
   Vestala dreptatii si Justitiei, Sorina Matei, zice ca Augusti s-a facut de ris:

   Asa ca, stie-i dreaqu sa-i ia, daca vrei sa ma jur, cum zice banateanul 😛

   • nu mi-a aparut link-ul, o sa-l caut

   • Cum vad eu lucrurile:
    1) Comisia PSD (eu cred ca ALDE nu exista, este doar un nume inventat pentru sifonarea de voturi PSD catre un alter ego, inventat cu scopul de a impiedica cresterea competitiei emergente) urmareste acoperirea urmelor fraudarii descoperite de AEC in 2009. Parchetul este fortat sa intervina, pentru a opri postfraudarea fraudarii prefraudarii.
    2) Daca GIOP se incapataneaza, totusi, sa „ancheteze”, atunci lucrarile comitiei ar trebui televizate, asa cum zicea @john, pentru ca e un subiect de maxim interes public.

    • Dragnea tocmai a anuntra ca functionarea comisiei nu va fi oprita de ancheta Parchetului; doar vor reformula „obiectivele”.
     Apoi, sincer, in zilele astea chiar putem fredona „traim in miezul unui ev nebun ,nebun”. Sau aprins 😛
     Atitea stiri contradictorii si minciuni circula prin media mioritica, incit propaganda rusa ar trebui sa i-a lectii.
     Pe partea de guvernare exista o tabara aproiape monolit, pe cind partea noastra e scuturata de cutremure provocate de prea multa inteligenta.
     Io sint cel mai destept si am cheita de la ladita cu adevaruri; daca nu esti de partea mea, esti dusmanul 😀 nu poti avea alta parere.

     • Mass media mioritice ar trebui sa imbratiseze ideea lui @john de a transmite in direct sedintele KV2009, pentru ca productia lor de stiri false, inchipuite sau prost interpretate da rateuri din ce in ce mai peni@bille si oamenii au inceput sa prefere iesirile la iarba verde. Sedintele Komisiei2009 ar batea la audienta El Classico.

  • degeaba bagati strambe aluzii prin gard
   ca sa ma faceti sa ma razgandesc
   daca am zis ca saptamana asta nu zic nimic, nu zic.
   mai rabdati trei zile fara ideile mele minunate, ca nu dau otomanii…

 19. ce tupeu are zganbärici din „pädurea nebunä ”
  el nu considerä cä a fäcut ceva räu la alegeri- el considerä;
  manipularea in care au fost si altzii condamnatzi,- pe el nu-l
  atinge, el este nevinovat.

  am citit, Teleorman- inseamnä Pädurea nebunä……………….turceste:
  POATE DE ACOLO I SE TRAGE LUI DRAC-NEA

 20. si Täriceanu- este un bätran Urangutan-turbat ce urlä si tzpä
  sä se facä inportant. BÄTRANUL URANGUTAN TÄRI-ESTE RIDICOL

 21. TÄRICEANU A FÄCUT MULT RÄU ROMANIEI.!!!!!!!!!!!!!!!

 22. nu vrea copacul sa imi ia comenturi mai mari de cinci randuri.
  il tai si il vand, sa mor io…
  da m-am invatat si il salvez.
  incerc sa il pun pe bucati, poate pacalesc copacu.

  ziceam ca nu scriu da ma apuca toti dracii pe toate guvernele astea idioate care au fost si sunt la guvernare.
  ue ne da in judecata pt ca nu selectam gunoiu.
  aici am doar cateva comentarii si sugestii.

 23. ziceam ca nu scriu da ma apuca toti dracii pe toate guvernele astea idioate care au fost si sunt la guvernare.
  ue ne da in judecata pt ca nu selectam gunoiu.
  aici am doar cateva comentarii si sugestii.
  plecand de la faptul ca eu, un betiv amarat si needucat, am sub masa din bucatarie 4 (patru) cosuri de gunoi, adica unu pt plastic, unu pt hartie, unul pt bioresturi si unu pt ce nu se poate recicla, dar care e mai mereu gol.
  asa e la mine, daca nu credeti va fac o poza.
  plus o cutie pt sticle si doze, care si alea se separa cand le arunc dupa culoare iar dozele si capacele separat.
  deci, se va obliga toate asociatiile de locatari sa separe gunoiu. care nu e separat se ridica la pret de 20 ori mai mare sau chiar mai mult.
  la fel si pt persoanele fizice.
  cu amenzi si penalizari pt cei ce triseaza.
  pana atunci,primariile sau cine trebuie sa construiasca, ca nu costa mult, rampe de sortare la intrarea in gropile de gunoi. vine camionul, descarca pe rampa, e preluata marfa de o banda rulanta si de o parte si de alta stau cei care si asa scormonesc in groapa de gunoi.
  ei vor fi platiti in functie de ce sorteaza.
  angajati cu carte de munca , cu tot ce trebuie. cine nu vrea sistemul asta, aut. apoi in groapa de gunoi nu mai intra nici musca.
  tot asa, pt amaratii astia se vor amenaja case de locuit din containere de marfa scoase din uz. doo containere au suprafata unui mic apartament.
  cine il intretine bine, ok, cine nu, pa. si scapam si de rusinea aia de la cluj, parca.
  plus ca astfel de containere pot fi folosite si in caz de necesitate, la inundatii, cutremure, etc, daca guvernul o sa vrea sa aiba in depozit cateva mii in rezerva.
  io socotisem ca cu 3000 de euro se poate amenaja, minimal, un astfel de container. sper ca am socotit bine, ca tocmai bausem aproape doo navete cu bere.
  daca ai , sa zicem, 1000 in rezerva, ar fi vreo 3 milioane, cam cat fura dragnea intr-o saptamana. nu e mult.
  plus containeru, second hand, se gaseste si la 1000 de euro, hai, cu tva 5 milioane totul. tot nu e mult.
  am scris destul, sper ca nu urlu ca lupu in padurea pustie.
  da daca nu ma aude nimeni, asta e, mi-am dezmortit degetele.

 24. de ce lu old i-a lasat comentu ala de enshpe hectare despre comunism (bun, recunosc, instructiv)
  si mie nu, unu mic, de doar 3 mp ?

 25. viq, vic, jud
  o adresa de mail, sa il trimit acolo
  il postati voi, ca io sunt mai proscris ca robin hood.
  si ala era tot un haiduc intr-o padure.

 26. viq
  data viitoare vin cu drujba
  ce e aici
  padurea spanzuratelor comentarii?
  prin scaietii blogului, ofcorse, desigur…

  • john,
   calm, omule, si mie imi face figuri Aksimet.
   Dac-ai avut idei geniale si s-au pierdut, pacatul umanitatii sa fie 😛

   • victore
    daca eram io prim ministru
    si tu ministrul mediului si banilor publici
    si aplicam ideile alea care zac acum spanzurate in scaietii aia de care zicea old
    acum romania era mult mai curata si mai fara probleme.
    da daca noi avem scaieti si in amarata asta de padure…
    da lu viq ce ii pasa, la london nu creste scaietii si balariile…
    poate vine old de la coasa si ma mai salveaza odata…
    da le-am salvat si io, incerc maine.

    • john,
     rogu-te sa ma absolvi de domeniul mediului si lasa-ma doar cu banii publici 😛 am asa o slabiciune pentru banii nimanui, de speriat ce-mi place sa-i hăcui 😀
     Mai ales ca trebuie sa calatoresc de la Stutgart la Shefield si apoi la Manchester; gargaunii sportului 😉

 27. Sa luaaam amiiinteee:
  ” Reamintim ca nava a fost grav avariata dupa ce a fost lovita de un vapor sub pavilion togolez care transporta oi romanesti.”
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21738943-video-momentul-care-nava-spion-ruseasca-scufunda-dupa-fost-lovita-vapot-incarcat-romanesti.htm

 28. Prostie, sau manipulare in declaratia purtatorului de cuvant al marelui Mut?
  De cand mama ma-sii este un parchet, fie el si PG [sau pt ca tot a venit vorba si „confuzia” e mai veche, DNA-ul] „instanta de judecata”?
  „Este în acest moment o anchetă a Parchetului General (…) O anchetă parlamentară nu poate să cerceteze o cauză, acţiune sau evenimente aflate deja pe masa unei instanţe de judecată”
  http://www.evz.ro/iohannis-atac-ancheta-2009.html
  „instanţă judecătorească, organ de stat prin intermediul căruia se înfăptuieşte justiţia şi se exercită puterea judecătorească. I.j. sunt, potrivit legii:
  a) înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
  b) curţile de apel
  c) tribunalele;
  d) tribunalele specializate;
  e) instanţele militare;
  f) judecătoriile
  …………..
  In România justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti care sunt: judecătoriile, tribunalele, curţile de apel şi înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precum şi instanţele militare (tribunalele militare, tribunalul militar teritorial, curtea militară de apel).”
  http://legeaz.net/dictionar-juridic/instanta-judecatoreasca

 29. Madalina-Madalina, fata buna si calina, spune drept unde ai fost in ora cind s-a predat despre instantele judecatoresti?!
  NB,
  sa nu fiu rautacios cu Mădă, ca si Livia lu` Stanciu, de la Inalta Curte, i-a facut pe procurori partasi cu judecatorii.
  Asa ca de la Klaus nu am pretentii 😛

  • o justitzie paralenä, inseamnä ceva f. periculos,
   sunt precum grupärile mafiote–sub acoperire

  • cine e madalina ?
   eu nu stiu decat de madalina manole.
   ti-am zis ca nu mi-a placut scoala.

   • Ha ha ha,
    la „scoala” ta era predata materia „Madalina Manole”?
    Nu aveai ore cu Minune si Salam 😛 😉

    • pa bune, zi si mie,
     despre ce vorbesti ? cine e mandalina ?
     io am fost si sunt cam golanash,
     stiam de manuela, da aia e altceva…

     • Bine zis, „da aia e altceva…”
      Daca nu ai accesat link-ul datde Mih, ramii „golanash” 😛
      Purtatoarea de vorbe a lui Klaus, fosta televizionista pe la B1, parca., asta-i Mada cea vestita.

     • bre nea victore
      mie imi e frica de ce zice sau scrie mih
      ca cine stie, ma pune draq sau io stiu cine, comentez ceva ce nu-i place si ma da cu capu de toti peretii.
      pe de alta parte, mersi fain,
      acu stiu, e pushcaloaica…
      da era fata dragutza, mie imi placea, fizic zic.

     • john,
      ma dezamagesti!
      Mih a reactionat dur la afirmatii dottorale ori a altor tineri muzicieni de stinga, afirmatii grobiene, minciuni si dezinformari.

     • mult iubite si stimate prieten
      nu uita ca eu scriu , chiar daca nu mult, cam de la inceputurile preistoriei antice pe acest blog, chiar inainte de nasterea lui.
      a blogului, zic.
      poate nu mai stii, dar am luat scaltoace zdravene de la mih, si anume dupa ceafa.
      asa ca evit orice interactiune, ca preventia e mama protectiei.
      te uiti la simona ?
      ca pe mine ma cam lasa inima.

     • john,
      nu ma mai bag daca zici ca ai cucuie 😛
      Da, m-a necajit Simona, dar trebuie acceptat ca atita poate.
      Nu va fi niciodata pe locul unu.

 30. Inainte de a cauta, vorba cuiva, un film (ca sa adorm), citeva spicuiri de toata atentia:
  – Raluca lu` Turcan, barbata cum e, zice ” Nu putem sta doar cu lupta impotriva justitiei, sau in brate cu Ciolos sau alt personaj providential. Nici Iohannis nu poate sa vina sa ne faca treaba in PNL”
  Citat incomplect, Raluca s-a rusinat:” nu putem sta in gura doar cu coruptia…”
  A scos porumbelul si aplaudacul minerilor la sadit de panselute: cica in cei 10 ani cit a fost Basescu presedinte, ca sa reziste, s-a infasurat intr-o mantie de rahat (el i-a spus mioritic pe nume 😛 )
  Si externe:
  – „Noi proteste in Romania, autoritatile au arestat peste o suta de persoane”;
  -„Inca o serie de epurari in Romania: 3.900 de persoane, excluse din randul functionarilor, militarilor si jandarmilor”
  NB,
  inlocuiti „Romania” cu Rusia si Turcia

 31. john,
  tirziu, dar am inteles dece tot aduci in discutie o bere, doua:
  „Doua halbe de bere, mai eficiente in calmarea durerii decat paracetamolul – studiu britanic”.
  😛

 32. vreau sa va urez cu ocazia la ziua muncii care este maine
  sa fiti sanatosi si sa savurati o bere buna, cu mici , mustar, prieteni si familie.
  si visele politice sa vi se implineasca, daca sunt bune si pentru romania.
  ps. nu exagerati cu berea. o fi buna, dar numai consumata cu responsabilitate.
  ps2. postarea asta a lu viq e de o saptamana aici si abia o suta de comentarii.
  cam slabutz…..

 33. Ca sa ma conving, am urcat pe Luna.
  Si da, se vede doar zidul chinezesc (asa, ca un fir de ata aruncata pe covor) si fumul de la micii si gratarele lui john si amicii 😛
  Pofta buna tutulor.
  De ziua muncii sarbatorita sarbatoreste 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s