Centenarul Unirii – 27 Martie 1918

In manualele de istorie, cele de dinainte de 1989, momentul 27 Martie 1918, din cate imi amintesc, a lipsit. Marea Unire a insemnat 1 Decembrie, dar ceea ce se intamplase cu niste luni inainte, dincolo de Prut, era trecut sub tacere.

La 100 de ani de la infaptuirea Romaniei Mari si in ajunul zilei aniversare de maine, va aduc in atentie numele si cate un scurt portret al patriotilor romani de dincolo de Prut care au pregatit si au facut posibil primul si importantul pas ce a dus la Marea Unire – Unirea Basarabiei cu Romania, asa cum sunt mentionate in articolul „Portrete de basarabeni romani care au infaptuit Unirea in 1918″ /   https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/portrete-de-romani-basarabeni-care-au-facut-unirea-in-1918 

Mih

 

 

Reclame

33 responses to “Centenarul Unirii – 27 Martie 1918

 1. Incerc sa-mi imaginez lista cu patriotii unionisti ai secolului XXI despre care vor invata la scoala copiii din 2119….Citind presa din Ro in aceste zile, vad o abundenta de politicieni si ziaristi romani ingrijorati de stancile politice, economice, sociale, etc….spre care micuta salupa PMPUN ar vrea sa ghideze velierul Ro. Cred ca „ingrijoratii” astia sunt doar speriati ca expunerea la O-zonul din Basarabia le va afecta iremediabil coardele vocale si le va face cerneala invizibila.

  • Da, temeri [& alte interese] si pretexte contra cat cuprinde.
   Auzeam si asta seara comentarii de genul asta: ca n-avem autostrazi si vrem unire, ca economia, ca una, ca alta…

   În ce condiții s-a făcut Unirea din 1918?
   .- Eram încă într-un război în care am pierdut peste 330.000 soldați, ofițeri și subofițeri, am avut peste150.000 de răniți și 250.000 de prizonieri.
   – În România, în iarna 1917 și primăvara lui 1918 au fost peste 750.000 de cazuri de îmbolnăviri cu tifos exantematic, molimă care s-a soldat cu peste 250.000 de morți, dintre care 250 de medici şi 1.000 de sanitari.
   – Aveam aproape 2.000.000 de copii orfani de tată sau de ambii părinți;
   – Cu toate astea, am mai primit și câteva mii de orfani din Austria și Germania, cărora le-au fost asigurate condiții de viață și educație în limba lor.
   Stăm la căldurică, agățați de fb și ne e frică și să susținem moral pe aceia care și-au pus pielea la bătaie pentru trezirea sentimentului național.
   Acum nu e vremea, clamează unii, vin rușii peste noi!
   Frații basarabeni cum de au avut curajul să lupte în Transnistria, între 1990 – 1992? Pierderile ambelor tabere au fost: 1100 de morți şi mai mult de 3500 de răniți, peste 200.000 de persoane și-au părăsit locuințele și proprietățile, refugiindu-se din zonele ostilităților. Nu suntem în stare nici măcar să susținem moralul acelora care și-au pus pielea la bătaie, pentru această mișcare legitimă, stăm la căldurică, cârtim sau ne facem că nu vedem. Ce frumos era când se dărâma Zidul Berlinului!, nu-i așa?
   ” [un comentariu pe fb / Aurel Sibiceanu]

   • Este tragic ca singurul partid din Ro care are in program reintregirea tarii este – dupa vorba, dupa port si dupa ponderea in Parlament – un partid de nisa.

 2. CRED CÄ SE UITÄ CEVA- in momentul in care e hotärätä
  Unirea- ,cei din UE -VOR CONTRIBUII FINANCIAR- PRECIS
  DAR SE PARE IN ROMANIA SUNT F: MULTZI CE VOR SPRE EST

 3. MÄ AMUZÄ CUM SAR ACUM TOTZI
  DAR NIMENI NU RECUNOASTE -STRÄDUINTZA LUI TB

 4. Ad-o sticla cu grabire,
  S-o golim dintr-o sorbire.
  (Am fost sceptic cu reUnirea, dar cred ca e necesar si se poate.)

 5. Rusii parc-ar fi romani, se trezesc dupa ce-a trecut baba cu colacii:
  „„Putin, ne-am săturat”, „Trebuie scos piticul din Kremlin” „

 6. A murit Aimee Iacobescu, la 71 de ani.
  In articol este un clip unde insainte de min. 7 ne arata pungi cu medicamente ca m-am ingrozit.
  http://www.mediafax.ro/social/actrita-aimee-iacobescu-a-murit-dorel-visan-era-sensibila-avea-frumusete-sufleteasca-vecina-facea-tratament-de-multa-vreme-se-chinuia-si-financiar-17093536

 7. „Cambridge Analytica” a devenit ba o sperietoare, ba factotum: numai cu ea a cistigat Trump, fara ea nu era Brexit… si te intrebi dece sint acesti analisti scandalizati de fake news? ca ei sint primii care le servesc.

 8. deci Säftoaica- se intänlea in hotel cu Imre ,sä-i de-a
  informatzii ? – O CRED IN STARE DE ORCE

 9. Klaus se da barbat si pune piciorul in prag:
  – nu vrea sa ne strice frumusetea lunii mai cu referendumul, asa ca nu e graba, mai meltene, ai semnat, ei si? A promis Klaus si alte referendumuri si ce daca nu le-a tinut?
  – nu sa-a dus in sParlament cind cu 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, pentru ca pur si simplu e o papusa ca sef de stat.
  – A ramas putin nedumeit, dar aici si presa e nedumerita. Unii zic ca de la numirea lui Cazimir Ionescu la CNSAS, altii ca de la numirea lui Ionel Misa ca sef la ANAF. Depinde ce citesti (si pe cine sa mai crezi).
  Sau, zic rautaciosii, de la starea-i naturela 😛

 10. AROGANTZA SI APARITZIILE LUI DE MANECHIN INBÄLSÄMAT
  NU ADUCE NIMIC ROMANIEI
  SÄ RESPECTE INTÄI REFERENDUMUL CU 300 PARLAMENTARI

  PLIMBÄRILE LUI CA VODÄ PRIN LOBODÄ- MÄ FACE SÄ CRED
  EL JOACÄ SÄRBA USL-PE TÄCUTE

 11. AM REUSIT SÄ MÄ ENERVEZ AZI-
  PUTUROASELE – NEISPÜRÄVITELE LUI EX MIHAI VOR BANI
  ESTE O NERUSINARE CE SE INTAMPLÄ CU POMANAGIOAICELE
  VOR BANI-AU PRIMIT AVERI-CASTELE- NU LE MERITAU
  ESTE O ESCROCHERIE;
  NU MERITAU NIMIC- REGII LE-AU FOLOSIT ATÄT-NU ERA AVERE
  O NEMERNICIE FÄRÄ MARGINI- NU SE INTÄMPLÄ NICÄIERI IN LUME ASA CEVA- NU AUZI DE CASE REGALE IN FRANTZA;AUSTRIA-ITALIA ETC*’
  ROMANIA NU ARE -CASÄ REGALÄ
  BANII- ATÄT- O NEMERNICIE FÄRÄ MAGINI- INTR-O TZARÄ
  CU SPITALE RUINÄ-SCOLI INSALUBRE- CASE PRÄBUSITE ETC:
  UNDE SUNT ROMANII SÄ SE REVOLTE??????

 12. Urit, foarte urit: nu mai tine sa ascunzi totul sub covor 😛
  „Inspecţia Judiciară a acţionat în instanţă CSM, în cazul raportului de control de la DNA, după ce Secţia de procurori ar fi eliminat din raport anumite constatări faptice, ceea ce relevă un precedent periculos, a declarat, pentru MEDIAFAX, inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei, Gheorghe Stan.”
  Aici nu mai e vorba de dusmani ai Justitiei, ci de magarii ale Justitiei.

 13. Sa ne bucuram de un nou vlastar: ”De dreapta, de stânga – astea sunt cuvinte abstracte. Vom participa la toate alegerile” 😀
  Dixit marele politician Ciolos.

 14. „La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror șef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ și SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat și care a apărut în spațiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuție telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condițiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziții sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată și că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA și nici eu nu vom respecta și nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoștința lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituției.”
  Daniel Morar.

 15. Aksimet, te joci?
  „La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror șef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ și SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat și care a apărut în spațiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuție telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condițiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziții sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată și că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA și nici eu nu vom respecta și nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoștința lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituției.”
  Daniel Morar.

 16. Am postat un frqagment din declaratiile lui Daniel Morar; n-are importanta ca lui Aksimet ii era foame, dar este groaznica reactia iubitorilor de Codruta: injuraturi si acuze la adresa lui Morar.
  https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-22375948-daniel-morar-spus-laurei-codruta-kovesi-nu-agreez-protocolul-sri-nici-nici-procurorii-dna-nu-vom-aplica.htm
  Cu asemenea mioritici nu faci un stat de drept.

  • Nu stiu daca s-a jucat, sau ce nu i-a convenit d-lui Akismet, ca nu mi-a spus, dar s-a rezolvat. 🙂

   • multumesc, Mih 😛
    Ma sperie viitorul tinerilor care mai cred in basme si nu mai vad decit pe Codruta pe calul alb al dreptatii.
    Habar nu au ce inseamna stat de drept.

    • Victor L, iti impartasesc ingrijorarea care are temei. Lupta [cata este] intre stanga veche si stanga de rit nou, nu va aduce nimic bun, indiferent de rezultat. Lipseste alternativa reala, cea buna dpmv, aia de dreapta si consecintele sunt in desfasurare. 😦

     • ” ”De dreapta, de stânga – astea sunt cuvinte abstracte.”
      Zice seful celui mai tinar partid 😛 😛

     • Da, NEdiferentierea stg / dr vine mai totdeauna, daca nu mereu, dinspre…stanga, mai ales aia care NU ISI ASUMA pozitionarea, ideologia, asa cum s-a intamplat in cazul USR si se intampla acum cu MRI-ul lui Ciolos & Co. Stanga a fost cea care s-a tot „reinventat”, si-a schimbat „fata”, sau mai degraba masca, in incercarea de a duce de nas [din pacate, i-a si reusit].

     • Mie mi se pare ca APNLDE, prin tripleta de atacanti la poarta BNR Tariceanu-Isar-Za3mfir/Stancu este portdrapelul de azi al stangii. P.S.
      Olteanu, „exilatul” lu’ Patriciu in conducerea bancii, o mai fi la BNR? Daca da, eu i-as lua cheile de la intrare, ca calul grecilor pe acolo va incerca sa se strecoare.

 17. Si alte vesti bune:
  „Judecătoarea Camelia Bogdan, care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, a fost din nou exclusă din magistratură ”
  Acest „din nou” suna horror 😀

 18. Glume bune:
  – ” Vedem că există categorii de salariaţi nemulţumiţi și manifestări sindicale, vreau să mă edificaţi ” Klaus catre Dancila si Olguta.
  Dom` Klaus, salariati nemultumiti vor fi cit lumea si pamintul.
  – „ADN-ul USR-ului este poate cel mai apropiat de ADN-ul nostru” (Dragos Pislaru).
  – „Nu vrem să fim un partid de 10%, de nișă / Nu vedem o competiție cu USR/ Mizăm pe voturile celor care nu au ieșit la vot” Acelasi pemîist. Ce lipsa de idei la botez 😛
  Daca se vor inchide tavernele si statiunile in ziua votului 😉

  NB,
  de cum s-au nascut, au gingurit „noi il sustinem pe Klaus”. De parca era o necunoscuta 😀

 19. N-as vrea s-o nimeresc cu Cioloș și a lui ceată cum făcui cu Neamțu și ai săi:
  «Cățeii dântâi turbează» – spusa mea la un elogiu al lui Mister C pe Politeu!
  …acu aplicăm «legea 2OM, adică „om trăi și om vedea…”

  • salut, tizule,
   se pare ca nu tara il intereseaza pe tehnocratul care nu e nici de stinga nici de dreapta:
   „Voi candida la alegerile europarlamentare din 2019”.

 20. bine v-am regäsit,
  MORAR -„nu a fost iubit „- NU SE LÄSAT CONDUS DE SRI ,si
  nu mergea la paranghelii: ERA BÄSIST !

 21. se pare ,TÄRICEANU ESTE UNUL DIN SOBOLANII CARE A FALIMENTAT BUGETUL TÄRII- IN 2009 – ii duduia mintea
  DE VINÄ PT; SALVAREA ROMANIEI A FOST BOC SI TB.
  acum SITUATZIA ROMAIEI E LA FEL- CU UNUL DIN SOBOLANI
  TÄRICEANU
  NU AM INTZELES CUM AU PUTUT SÄ-L ALEAGÄ CINEVA PE
  ACEST CIMPANJEU TICÄLOS, -e grav- f. grav!

 22. Daca clipul din articol nu este masluit, va prezint cu mindrie prim ministrul tarii noastre dragi, o mindrete 😛
  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22380526-video-viral-facebook-gafele-vioricai-dancila-discursul-sustinut-parlament-depasit-tinta-deficit-asumata-adversarii-psd-care-reprezint.htm
  De la genunche si pamblica am ajuns si mai rau 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s