Intre “nisipurile mișcătoare” ale democratiei si “terra ferma” tiraniei (sau Istoria României privită de pe alt deal)

 

Notă: Text vechi de vreo zece ani, rulat și pe alte bloguri, dovedind cu vârf și indesat, cât de valabilă e zisa că toate îs vechi și nouă toate 🙂

O privire prin istoria apropiată a României ne relevă un adevăr nu prea încurajator pentru viitorul nostru: perioadele de avânt, de progres și ceva bunăstare se cam suprapun peste cele în care regimul politic este caracterizat prin dictatul unui grup restrâns sau chiar al unei singure persoane.

S-o luăm cu începutul, de la ’48 încoace, carevasazică…

Atunci, in urma evenimentelor ramase in istorie ca revoluțiile de la 1848, Europa intra complet pe mainile intreprinzatorilor burghezi, strabunicii bussinesmenilor de azi. Domeniul feudal, “soluția de avarie” pentru supraviețuirea civilizatiei europene de dupa prăbușirea Romei imperiale, zăbovise prea mult pe scena istoriei. Devenise o frână in calea schimburilor comerciale la nivel continental, chiar dacă atenuata cumva de constituirea statelor feudale cu conducatori tot mai atrași de ideea centralizarii efective, nu numai formale, a puterii. Istoria se hotarase in sfarsit să trimita la “recycle bin” si nobilimea de viță veche. O inițiativă anterioară cu peste jumatate de secol, un “erase” dramatic cu butucul si securea sau cu ghilotina – pentru cresterea eficientei actiunii – se dovedise prematură prin radicalismul ei, lucrând putin si in beneficiul supravietuitorilor. Acestia au realizat ca nu au decat doua variante de salvare: ori se adapteaza vremurilor, devenind ei insisi întreprinzatori, ori isi valorifica foarte scump rolul nobiliar-decorativ, extrem de râvnit de către noii veniti la masa puterii.

…la marginea Europei, in Principatele române a caror economie nu era decat anexa Imperiului Otoman, ideea de intreprinzator ținea de iluzoriu. Ce produse manufacturate sa fie oferite si pentru cine? Otomanii isi permiteau să-și procure tot ce doreau direct din Occident pe tributul luat de la ghiauri. Mai marii ghiaurilor, boyarii pământeni, urmau exemplul otomanilor, sporind cu sârg deficitul de cont curent, cum s-ar zice azi, prin cumparaturile de marfuri direct de la sursă, in timpul voiajelor periodice in Apus. Cat despre ceilalti, prostimea ghiaureasca – multi, multi dar fara greutate economica: pentru ei un plug de fier era pe vremea aceea echivalentul unui apartament de lux de acum.

…Și a fost atunci momentul astral al unei istorii care isi intorsese fața de la locuitorii acestor meleaguri: desele voyaje la Paris, in centrul revolutionar al Europei au rodit o generatie de tineri vizionari, numiti in deradere de cei al caror orizont se oprea la traista cu grăunțe atarnata in fata, “bonjuristi”.

Privite de la distanta de peste un secol si jumatate, evenimentele la care acestia au participat si-n urma carora s-a format Romania par etapele unui plan bine gandit, cu atat mai valoros daca ar fi produsul mintilor unor fii de boieri, urmasi ai batranilor incremeniti in obiceiurile vremii, “tombaterelor” – cum le intorceau batjocura bonjuristii (din fr. tombe-a-terre, aluzie la vestmintele cu poale lungi, căzute pana la pamant si purtate de marii boieri).

Prima etapa, decuplarea economica de Inalta Poarta pentru evitarea colapsului simultan cu Marele Bolnav al Europei, s-a infaptuit in doi pasi, profitand de loviturile pe care Imperiul Otoman le primea de la Rusia Czarilor: libertatea comertului și cu alti parteneri decat turcii, apoi largirea pietei locale prin desfiintarea granitelor dintre principate, asa numita Unire Mica, împlinita tot profitandu-se de block-out-ul puterilor din jur, preaocupate cu Razboiul Crimeei și urmările lui.

Istoria se grabea enorm, Principatele dunărene trebuiau sa se apropie de nivelul economic al Ardealului pentru ca Unirea cea Mare să se implineasca cu succes. Multi dintre bonjuristii din urma cu un deceniu cam facusera burtica si o lasasera mai moale. Atunci Nucleul dur al Marelui Plan Bonjurist a scos din mâneca o personalitate charismatica, prefectul colonel Cuza, un tip de viata, cam muieratic, dar cu un excelent PR (parca suna al dracului de cunoscut, nu?!) caruia i-a incredintat sarcina si puterea de a forta istoria. Acesta a amorsat Unificarea prin creearea institutiilor necesare unui stat modern si, ce e mai important, a pregătit terenul pentru aparitia salariatului, a celui care îsi ofera puterea de munca pentru salariu, plata in bani adica, recrutat din randurile fostilor clăcași, eliberati de servitutile feudale, dar lasati de izbeliste si nesprijiniti sa devina fermieri autentici.

Efectul fortarii unor pasi necesari, dar greu de inteles de catre cei afectati, precum si oarece lipsuri ale lui Cuza (dedulcirea la puterea personala si o suspecta apropiere de tzarul rus) au pus in pericol Marele Plan.

Fostii bonjuristi, acu oameni asezati, au dat mana cu urmasii mai destupati la minte, ramasi pe dinafara Marelui Plan Bonjurist, ai tombaterelor de alt’dat’ si, intr-o noapte de februarie, l-au desărcinat pe Cuza de grija domniei, trimitandu-l la băi in Apus pe o perioada nedeterminata.

In locul lui, pețitorii valahi pentrul tronul țarii au adus din Europa un principe neamt serios si foarte cumpatat, militar de formatie si mare iubitor de cai (asa se explica vocabula stranie – “țurii”- din limbajul caruțasilor valahi pentru a comanda calului mersul indarat, preluarea “zuruck”-ului original al grajdarilor saxoni care l-au insotit pe Carol in noua lui țara).

Ca un neamt constiincios, acesta a bifat alte doua etape din Marele Plan: prima, recunoasterea definitiva a Unirii de catre acele puteri apusene care nu prea inghitisera galusca damboviteana cu un acelasi domn pamantean ales in cele doua tari romane si a doua, desprinderea completa de Inalta Poarta, cu ocazia razboiului ruso-turc din 1877.

Dupa un start fulminant, recuperand in trei decenii (1848-1878) secole intregi de istorie intarziata si cu un rege din importanta dinastie Hohenzollern, romanii n-au probleme de integrare in marea familie europeana. In conditiile stabilizarii situatiei interne cu liberalii la carma, incepe o perioada de avant pe toate planurile, perioada marilor personalitati de referinta ale Romaniei – scriitori si poeti, pictori si sculptori, savanti si ingineri, ba chiar oameni politici de oarece calibru din randul bonjuristilor de alta data, acum cu tamplele incaruntite. Nici nu este de mirare gruparea lor in Partidul liberal, cel care a definitivat Marele Plan prin marsul fortat spre o Romanie întregita firesc la 70 de ani de la nasterea visului bonjurist, intr-un decembrie al acelui an, 1918, de ample remodelari politice continentale asemene celora de peste inca 70 si un pic de ani.

O data ce scopul acestui marș fortat, impus fara multe explicatii unui popor invatat ca bunele si cele mai putin bune vin de la vodă, a fost atins, liberalii si-au permis relaxarea pentru a culege roadele conducerii unei țari bogate care nu mai trebuia sa plateasca altora prezenta ei in istorie. Chiar daca la sfarsitul primului razboi mondial Partidul Conservator, partenerul de cadril politic al liberalilor în democratia curat constitutională damboviteană, plăteste cu disparitia proprie filogermanismul liderilor sai, preluarea Ardealului aduce pe scena politica o alta forta de sine statatoare, ce-i drept cu un alt plan strategic, diferit pe ici, pe colo… s.a.m.d. vorba Conului Iancu, de cel al liberalilor – Partidul National al lui Iuliu Maniu. Dupa ce obiectivul “autonomia Ardealului” in cadrul melanjului habsburgic devenise desuet prin explozia marelui imperiu, Partidului National din Ardeal nu-i mai ramase decat conquista politica a Regatului. Primul pas îl facu prin absorbirea unui partiduleț regățean cu un lider de operetă, cel al invatatorului de țară Ion Mihalache din Topolovenii Argesului, adept al cooperatismului in agricultura. In noul format Partid Național Țaranesc s-au gasit alaturi scorțosii ardeleni scoliti la Buda si Viana cu invatatorii munteni imbracati taraneste ai lui Mihalache, reuniti in acelasi gand: orice, da’ orice, chiar pana dincolo de lege ca sa dea jos lipitorile liberale de la putere. Cu asemenea alternativa politica, liberalii si-au vazut linistiti de fructificarea planului lor pana cand uzura i-a afectat intratata, ca amatorii politici taranisti s-au trezit cu puterea in brate prin votul negativ la adresa liberalilor. Stabilitatea tarii devine o amintire frumoasa, zguduita si de puternicele framantari externe ce se reflectau si înnauntru. In Europa se ridica marea putere invinsa a primului razboi mondial, dornica de revansa, secondata de una mai mica, ametita de un saltimbanc care se intitulase “duce” si de o alta si mai mica, cucuiata rămășița de mare imperiu, dar preluându-i paguboasele vise vieneze de marire continentala.

Se apropia vremea gloatelor, a celor ametiti de iluzia participarii, fara prea mare efort personal, la viata cetatii prin minciuna votului universal – “geniu ori un bou de turma/ tot acelasi vot in urna”.

Elitele isi cam uită menirea, până si sobra regalitate de sorginte nemteasca se innamoleste in mlastina moravurilor dambovitene. Reprezentantul celei de a treia generatii a dinastiei care contribuise la definitivarea Marele Plan, muieraticul riga “Sulla vesnic trează” incepe joaca de-a “uite-l, nu e” cu tronul Romaniei, secondat de una din seria “sinistrelor” din istoria Romaniei, intr-o vreme cand asta ne mai lipsea…

In marea familie a stramosului Brati Yani intra dihonia – fiecare unchi sau nepot cu partidul sau mai liberal ca al ceilorlalti. Taranistii isi amintesc si ei de originea sanatoasa, din popor si puiază o serie de miscari care de care mai nationaliste si mai crestine, cu lideri de toata mâna – de la istorici tentati de politica in strada pana la psihopati insetati de hemoglobina primilor.

Din prosperitatea cam subtire de dupa Marea Unire risca sa se aleaga prafu’, asa ca riga “Svt” le trage copita magarului politicienilor si rade scena politica, adunand toti marțafoii intr-o formatiune-paravan pentru dictatura sa si punandu-i pe restul la treaba. Si culmea, tara se invioreaza, atingand acel maxim istoric, atat de des evocat, al anului 1938!!!

In asemenea conditii, riga mai sus pomenit lasa pe planul doi grijile pentru soarta bucatii asteia reintregite de latinitate într-o mare de slavi si trece pe prim plan grija pentru bucatica de blana lupeasca in care Coroana il oprea sa-si bage … in mod legal. Lasa dreak si tron, si regină, si print-voievod minor in grija cerului si o taie glont in strainatate unde nu-l mai tinea nimeni de ouă, cand avea chef…

O gașcă de derbedei condusa de un tribune cam famelic, nu rotofei ca al nostru de acum, sare pe ocazie si baga tara intr-un puiuț de razboi civil, cu o noapte de abator, nu de cristal, ca la alte case mai bogate. Le da peste dește, da’ rau de tot, un general dur, cu părul roșu și idei putine, da’ bune pe partea cu ordinea si deficitare pe partea cu politica.

D’aci incolo tara condusa de el merge bine in interior si prost de tot in exterior. Se umple visteria tarii cu aurul nemtesc pentru furniturile de razboi si se goleste tara de barbatii in putere, morti in stepele Rusiei.

Ce e drept, dupa doar cativa ani cand el nu va mai fi, procesul se inverseaza – se goleste visteria tarii de aurul primit pentru marfurile livrate nemtilor si se umple tara de barbatii nascuti in stepele rusesti. Ai nostrii vor muri in continuare si prin pusta maghiara, si prin nametii Tatrei.

Eh, d’ale WWII…

Dupa o suta de ani, Rusia czarilor proletari isi ia revansa asupra Romaniei, scotand din istorie elita locala, urmasii bonjuristilor, cu mana unor lumpeni a caror coloana vertebrala, alcatuita in principal din autorii “noptii de abator”, este completata, surprinzator, de coreligionari ai celor atarnati in carlige in sus pomenita noapte. Abia acum au ocazia românii sa cunoasca salbaticia unei dictaturi de tip asiatic, sporita in eficienta ei sangeroasa prin contributia unor ticalosilor indigeni, primitivi care au prins ocazia pentru a se afirma.

Incapută pe mainile lor, in nici zece ani țara devine o problema care incepe sa dea dureri de cap chiar marii puteri protectoare. Avertizată de situatia similara din celelate tari satellite, vecini ai nostri in aceeasi suferinta, marea putere protectoare slabeste numai putin surubul si permite accesul spre putere al competentelor locale care, in urmatorii zece ani, in situatia data, schimba fata Romaniei: este lichidat analfabetismul, este creata baza logistica pentru formarea, pe plan intern, a specialistilor necesari dezvoltarii, țara este forțata sa pasesca in era industriala, conectandu-se treptat-treptat cu economia mondiala, ocazie care o face inevitabil constienta de locul sau in lume. La nivel de individ, cultura – infinit mai accesibila celor care acum stiu sa citeasca si pot sa alfle lucruri noi, sa compare, sa gandeasca si sa accepte sau nu adevarurile oficiale – este detentorul procesului de eroziune ireversibila a totalitarismului.

Marea putere tutelara mai gaseste o modalitate de a ne frâna ridicarea: promovarea unui lider maniac, peltic si incult, amoral si fără credință, prin urmare lipsit de teama pentru urmarile faptelor lui ticaloase. Dotat cu o anume viclenie, acesta gaseste cu ce sa-i ameteasca pe românii carora marea putere tutelara le interzisese, sub amenintarea pedepsei cu disparitia fizica, sa-si afirme romanitatea – nationalismul si mitul istoric al conducatorului trimis de providenta. Folosirea lui ca voce disonanta in corul țarilor socialiste convine de minune si Occidentului pragmatic, mai putin interesat de soarta celor condusi de el si mai mult de profiturile de pe urma lui si-i ofera o anume credibilitate si persistenta la putere.  Doar când dezastrul produs de el in țara a coplesit toate castigurile folosirii sale ca jolly-jocker politic, amenintand stabilitatea zonei, OK-ul pentru debarcare s-a negociat prompt pe un crucișător scuturat de furtună în apele Maltei. Echipa a doua fiind pregatita de mult in blockstarturi, s-a dat semnalul a ceea ce s-a vrut un mare carnaval, dar care a fost pana la urma spectacolul sangeros al prabusirii unui sistem criminal in care omul valora cam cat o furnica.

Socul seismului amorsat in Romania a maturat insa tot Estul Europei, zguduind serios pana si zidurile fortaretei cu stea rosie pe Turnul Spasski. Anii ’90 au marcat sfarsitul unei ere a crimei oficializate, ani de reasezari dureroase si de optiuni negustoresti cu libertatea unor popoare mici, “vinovate” in fata istoriei de a fiinta prea aproape de un colos militar.

Pentru turma de douazeci de milioane, berbeci batrani ori noateni, oi coapte bine sau mioare proaspete, ramase fara baci, incepe o perioada tulbure: noatenii si mioarele schimba pașunea si o taie sa pasca iarba mai grasa a altor meleaguri, ceilalti, ramasii pe plaiurile natale isi reorganizeaza stâna si isi incredinteaza, periodic si majoritar lâna cand dulailor care alt’data le aparau turma, cand lupilor care vroiau sa le-o prade, de altfel veri buni unii cu altii, dupa cum o spune zoopolitica.

Asa se impaca mioriticele creaturi cu noua idee a tunsului democratic al lânii, bântuite insa de nostalnice regrete dupa bâta cea țapănă a baciului muntean, moldovan ori ungurean, de frica careia mai stiau candva si potăile ticaloșite.

Câte un fior de speranta le mai trezeste vreun vigilant care trebuie sa-si justifice osul, lătrând la lună: “Dictatorul e kel!” ori “…e neamț!”

In rest somnul este acelasi dintotdeauna.

Un pic de coșmar e doar pentru cei care n-au uitat vorba aceea: “De atata lup, si oaia prinde a mușca”.

…dar până atunci mai va!

 

128 responses to “Intre “nisipurile mișcătoare” ale democratiei si “terra ferma” tiraniei (sau Istoria României privită de pe alt deal)

 1. “Norocul” Ro este, de fapt, ca lumea civilizara nu-si opreste dezvoltarea ca sa astepte desteptarea conducatorilor romani. Si ca romanii stiu sa aprecieze progresul, mai ales cand vine din afara tarii (poate, tocmai din cauza ca poticneala liderului roman este regula istorica, in timp ce vizionarismul este exceptia).
  Cu atatia romani adapati direct la izvoarele bunastarii (prin UE si SUA), sansele ca Ro sa piarda contactul cu civilizatia sunt mici. Pe termen mediu. Pe termen scurt, nu trebuie decat sa supravietuiasca adunaturii de smecherasi analfabeti sau abulici (apud clasici in viata)care se tin de cracile de sus ale arborelui Puterii. Antimeritocratia care stapaneste cele mai importante partide din Ro este sursa necazurilor de azi, dar este si cauza care le va elimina. Curand, cred eu.

 2. Sintem inca pe nisipurile miscatoare, cu un individ ce s-ar vrea alfa si omega.
  Si, pe linga multe altele, imi sari in atentie initiativa prezidentiala, dupa 4 ani de vizite si excursii in lumea larga, insotit de Carmen tinindu-l de mina: proiectul „Romania Educata”.
  Asta dupa ce s-a tot dat cocos ca nu o numeste, dar a numit-o pe Abram-burica la Educatie.

 3. Poate ca ceva adevar este si in spusele lui Carp, cum ca Romania are atita noroc incit nu are nevoie de politicieni. Dar e cam nedrept, caci participarea la Prima Mare Bataie nu a fost un „noroc”, ci o baie de singe. Si, prin forta imprejurarilor, cu mare noroc pentru a se face Romania dodoloata.
  Mai zice un autor pe Contributors ca ” Unirea tuturor teritoriilor locuite de români, nu s-a realizat, în primul rând prin luptă armată, ci în primul rând prin decizia oamenilor, în cadrul Marilor Adunări Naționale.”
  Eu stiam ca in primul rind prin lupta armata, care a permis „Marilor Adunări Naționale” sa se pronunte.

 4. Viitorul portocaliu si terra ferma:

  • bine, bine, judex,
   inteleg ca tehnologia vine ca valul si matura retrogradul.
   Dar ce folos, ca uite penelistii zic ca l-au dat jos pe Dragnea, pesedistii le rid in nas. Cu ce ma ajuta 5G ca sa aflu adevarul?
   Se pare ca 5G ne ajuta sa fim mai repede dezinformati 😛
   Glumesc, desigur.
   Ramine harmalaia din sparlament 😀

   • Cum (te) ajuta 5G? Pai, pas cu pas:
    Pasul 1) azi la Floresti, maine-n Bucuresti (via Cluj, unde “lichidul” Boc a impus forma sa vasului in care a fost turnat de blegii din PNL;
    Pasul 2) Orange este portocaliu, nu?
    Pasul 3) Portocaliul se face amestecand rosu si galben.
    Pasul 4) …de catre un pictor iscusit cu pigmentii, cu pigmeii din politica Ro , si cu https://www.lacase.mu/wp-content/uploads/2017/01/piment-rouge-logo274x274px.jpg

    • Tehnologia nu poate avea menirea sa arate Adevarul, dar poate fi in programata sa elimine Minciuna. Nici nu e de mirare, doar Minciuna (din cele doua) este creatia oamenilor.
     Volumul enorm de informatie din reteaua 5G va reduce Minciuna la nivelul de zgomot de fond. Imperceptibil.
     E de bine, adica.

 5. Ziua de ieri din Camera Deputatilor sa fie o incercare de amatori si habarnisti sau un „puci” esuat lamentabiul?
  Exista o decizie CCR care spune ca presedintii Camerei si Senatului pot fi inlocuiti doar la propunerea celor ce i-au propus. Desi exista un precednt de puci: in 2012 Blaga si Roberta au fost inlocuiti fara cererea pedelistilor.
  Incurcatura mare 😛
  NB,
  Klaus, in dorinta de a avea „guvernul meu”, indeamna la repetarea incercarilor.

 6. „Le-am amestecat punctele cardinale”
  „Le-am dat cu terenul in cap”
  Sint citeva formulari ale comentatorului de la meciul de handbal feminin, Romania – Norvegia.
  😛 😀

 7. E trist cind nu poti sa te bucuri (ma re3fer la meciul pierdut de fete cu batavele).. Dar „razboiul” continua 😛
  Altceva ma pune pe ginduri. Klaus ne spunea ca nu vrea sa fie mirlan (ca Basescu, evident). Dar ce mama zmeului urmareste refuzind sa semneze demiterea celor doi ministri? ca n-o sa cada guvernul, iar CCR ii va da peste bot iarasi.
  Apoi, care-i faza cu refuzul Carmencitei de a se prezenta la procuratura? ba e in vizita de stat, ba e bolnavioara.
  Gesturile ambilor sint mirlanie curata.
  Nu rastorni coalitia cu asemene prostioare.
  Romania Educata trebuie sa inceapa de la initiator.

 8. Aksimet are memorie scurta: lipsesti o zi-doua, nu te mai cunoaste.

  • ‘neața, tizule!

   Îi servii o porție de Glutacid lu’ Aksimet să vedem cât îl ține! 🙂
   Ai rezon la ce spui, din obsesia de a nu fi ca marinarul, Ficusul de la Cotroceni face prostii. Dacă ar fi doar în gospodăria lui, mi s-ar frânge, da’ e vorba de Romania, nu?!

 9. Furile caudine? o poveste de adormit copiii.
  Prin Chinurile Iadului m-au purtat handbalistele noastre.
  (Marturisesc spasit ca le-am alduit nitel.) 😛

 10. Vorba lui Voican Voiculescu, „am ramas perplex”.
  „Am avut un an dificil, cu multe cumpene pentru justiția din România. Vă asigur de sprijinul meu necondiționat ”
  Asta declara Klaus la sedinta CSM.
  Adica un individ dovedit de catre 3 instante ca a obtinut un bun cu acte false. Si face toate fentele posibile pentru a nu inapoia banii obtinuti pe casa obtinuta fraudulos. Si, colac peste „sprijinul meu necondiționat”, Carmencita trateaza Justitia cu refuzuri peste refuzuri.
  Ce sprijin acorzi, Klaus?

 11. Klaus, zice UM HN, a ironizat absenta lui Tudorel de la alegerile din CSM. Cu toate astea:
  „Judecătoarea Lia Savonea, percepută drept apropiată a PSD, a fost validată, miercuri, de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de președinte al CSM.”
  Concluzia? majoritate din CSM sint apropiati PSD 😛

 12. Totusi, cica dupa ce a plecat Klaus, a ajuns si Tudorel la CSM.


 13. Ca Soarele si Luna…

 14. Exista onoare si in infrangere.

 15. Cind nu cistigi nici la loto, iar starea politicii si justitiei e in Romania la nivelul intelectualitatii, ce sa astepti de la cei catalogati ca umblatori in slapi, cu studii precare ori srtirbi?
  Si daca nici sperantele in unele sporturi nu sint pe masura („bea si dumneata cu masura – -pai beau cu masura , masura mea e sticla!”) , atunci parca nu mai vezi nimic in viitor. Oare exista? Viitorul, vreau sa zic, ca vestalele incalzirii globale ne ameninta cu sfirsitul lumii. Cu prabusirea Americii. Cu salvarea UE de catre copilul minune al Ioropii. Da, Macron. Le mai da si el francezilor 100 de euro 😛
  L-am auzit pe Ceausescu spunind la fel ca Macron (dar in lei, eram in clubul intreprinderii cu multa lume, l-am injurat de mama, neaos romaneste, dar am plecat urgent, caci un secretar PCR s-a uitat urit spre mine, si nu stiam sfirsitul).
  NB,
  scriu sub impresia meciului pierdut cu Ungaria.
  Nu stim sa fim „obraznici”, sa avem mentalitatea de invingatori.
  E gresit ca sintem inoculati cu prostiile ca trebuie sa fim cinstiti, drepti, corecti si indulgenti. Exista cine cistiga, iar cistigatorul scrie Istoria 😛
  Nu chiar, dar pe aproape

 16. Mie mi-a mai mincat un comentariu flamindul Aksimet.

 17. judex,
  tu ma inmormintezi 😛 cu cunostiintele tale in ale netului, parca ai fi loaza de fi`miu. Care imi turuie explicatiile de parca ar vorbi in patagoneza.
  E sigur, imi zic, ca unele comentarii sechestrate de Aksimet au cuvinte/expresii neortodoxe. Dar si el pare mai catolic decit Papa.
  Oricum, orice confiscare a lui Aksimet, nu e o pierdere pentru Istoria literaturii 😀

 18. Vuia a „jale” si satisfactie presa mioritica in frunte cu marii analisti (poate si pe alte meleaguri) cum ca Teresa May va fi obligata sa demisioneze. Dar din partea partidului conservator a primit 200 de voturi de sprijin si 117 impotriva.
  Perfidul Albion nu se lasa condus de cei doi soferi ai UE. In frunte cu speranta politicii ioropene, Macron 😛

  • Este mai curand problema sefului de tura, ca soferii trebuie sa respecte cartea de drum. In caz contrar, exista roboti pregatiti sa preia volanul. Problema e ca motorul UE trebuie alimentat cu un combustibil nou, conform cu cadrul UE. Sau cu regulile bunului simt, altfel spus. Chestie vitala de macroeconomie.

 19. Uff, inca o speranta esuata.
  Sansa pentru ziaristi si hateri sa iasa din anonimat 😛

 20. Dece sintem noi atit de dezamagiti si catastrofisti cind sportivii nostri au esecuri? pen`ca vrem mai mult decit putem, pentru ca am vrea ca altii, prin performantele lor, sa ne deea senzatia ca asa sitem toti romanii, Exceptionali.
  Vrem mai mult decit putem. De aici si sloganul „vrem o tara ca afara!”
  (Afara e frig si ninge 😛 )

  • …și bate tare vântul, și se întrerupe curentul electric, și telefonia pe fir, și netul și centrala de încălzire cu pompe pe calorifere!
   Și uite așa regreți că nu ai măcar cu vreo 15 ani mai puțin să te bagi în plapumă cu jumătatea – să mai poți, chiar dacă nu pe cât ai vrea 🙂

   • ha ha ha, tizule,
    ai ginduri dubioase 😛
    Pe la mine, deh, Alianta Vestului 😉 , ninge linistit, dar incontinuu de aseara.
    Nicio problema deocamdata (sa bat in lemn), doar aia cu „jumatatea” e in firea vietii 😀

   • ha ha ha, tizule,
    ai ginduri dubioase 😛
    Pe la mine, deh, Alianta Vestului 😉 , ninge linistit, dar incontinuu de aseara.
    Nicio problema deocamdata (sa bat in lemn), doar aia cu „jumatatea” e in firea vietii 😀

 21. Englezii au descoperit Yellow Submarine, iar francezii Yellow Vest 😛

 22. Cu ninsoarea asta, Aksimet are probleme.

  • l-am deszapezit iar pe dl aksi !

   Tizule, nu cumva folosesti mai multe adrese de autentificare că ți-am găsit mai multe comentarii oprite. A dobândit o simpatie deosebită pentru tine paznicul ăsta de Aksi…

 23. Ciolos, din disperare sa nu ramina fara ccoledzi pen`ca Justitia taraganeaza inscrierea partudului MRI, a format alt partid „Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS)”.
  Plus sa fie. Eu cred ca pesedistii se bucura.

 24. Incerc de pe telefon. Din cauza încălzirii globale, ninge de peste30 de ore. De vreo 7 e căzut si cuentul e groaznic. Ieșit în oraș, am luat și o cazuta

  • Tot de ieri de la 19.00 am mers pe generatorul de avarie până azi la ora 14.00 când Marele Dragon a reușit să-i prindă pe cei de la Enel Dranjamente și i-a pus în miscare cum stie ea de au restabilit alimentarea…
   …asta la un pas de Capitală, adică 30 de kilometri!!!
   Aksi te-a mirosit că postezi de pe alt dispozitiv/adresă IP și d’aia te-a reținut, boindu-te si cu roș de avertizare 🙂

   • Primul semn: la ora 14 si 12 minute a venit curentul. Apa inca nu.
    Aksimet isi face constiincios datoria 😛
    Daca nu venea curentul ramineam si fara telefon.

 25. Melodia lunii: „O, ce Vesta minunata!”

 26. Daniel Stancu-Zamfir, acest Antimoscraciun inhamat la carul cu anticadouri-economice pentru Ro. Impreuna cu colegii de atelaj din dreapta si din stanga, se opintesc sa elimine ob(nr)stacolul care l-a impiedicat pe Economiaduduie sa ne trimita pe calea ateniana.
  Presa este, intre timp, pre(a)ocupata cu meciul din ligaptr:
  Mahalagii&gargaragii&scandalagii conduc in fata gugustiucilor. In acest moment A3 vs. U3, 1-0.

 27. Ce viseaza Ficusul, care nu vrea sa fie mirlan:
  „Iohannis a mai declarat, întrebat la o dezbatere cu tineri, că s-a gândit la trecerea la o republică prezidențială”.

 28. Din ciclul corectitudinii politice: Klaus a trebuit sa-si ceara scuze dupa ce a scapat porumbelul 😛
  „”nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere”.”
  Pai, atunci ar trebui sa-si ceara scuze si cind vorbeste despre „penalii” care nu au o decizie definitiva. Ori de la prosti; caci nu e vina lor ca sint prosti.
  Timpita boala corectitudinea politica.

 29. Nu cred ca ii va fi usor lui Manolescu:
  „Medalia de aur a Filologiei „Alfred Nobel” 2018 acordată Academicianului Eugen Simion ”
  Pe vremuri circula o gluma: Eugen Simion este cel mai bun critic literar din timpul lui Manolescu.

 30. f interesant declaratia lui ILIESCU, il sustine pe TÄRICEANU
  ” AM COLABORAT CU EL DUPÄ REVOLUTIE „-a declarat,
  multi au trecut cu vederea, dar asta este afevärul f grav
  TÄRICEANU S-A FOFILAT SI STRECURAT CA LIBERAL-
  ASA A FOST BUN PT LIBERALI SI COLABORAT CU NEO-COMUNISTI SI KGB-isti ca MELESCANU- socrul lui IMRE:-
  CU „RELATII ” de tot felul ,special Ungaria si Masonerie ;
  UNGARIA- UNDE S-A CÄSÄTORIT SI TÄRICEANU…………………..
  ceva „PUTE” in sustinerea lui TÄ’RICEANU
  SE EXPLICÄ MULTE- IN TOATÄ ACTIVITATEA LUI TÄRI-
  A COLABORAT CU GRUPAREA COMUNISTÄ SI SABOTAT
  DREAPTA

  • @theo, Tradiceanu este furtunul gros si rosu care leaga Ro de azi de WC-ul din fundul curtii, sapat in ‘89, “dupa 22”. Mineriliada iti vine si ea in minte, in mod firesc, nu-i asa? Cam asta ar putea fi explicatia trezirii lui Ilici si Legiuniunea sa Dezonoranta, peste timp, cu CACPT. ALDE aduce din ce in ce mai mult a trupa de asalt, cu Zamfir si Teodorovici inarmati cu proiectile colectate direct din furtunul de care aminteam la inceput.

 31. Ca inaintea mortii: guvernantii legifereaza in draci.
  Mai bunicele si mai catastrofale unele decit altele 😛

 32. Klaus a scapat iarasi un porumbel, dupa vorba copilului batut: nu mai fac tati, nu mai fac 😛
  Promite ca in cazul cind motiunea de cenzura va trece (e convins) sa nu mai propuna prim ministru de la PSD.
  Mai Klaus, nu ti-au spus consilierii ca in cazul unei motiuni de cenzura reusite, nu poti propune prim ministru de la partidul/coalitia trintita?
  E normal sa propui de la cei ce au rasturnat guvernul.
  Desi ai avut ocazia, par egzamplu, la caderea guvernului Grindeanu.

 33. Klausi- face figuratie- rämäne premierul dela GRIVCO…………………………..

 34. Troiene mari, Klaus schiopateaza rau:
  „2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru; 3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României”
  Pur si simplu li se acorda hrana pesedistilor prin proceduri incorecte.
  NB,
  astept cu nerabdarea decizia CCR privitoare la Protocoale.
  Dace decizia va fi ca aduga la lege, va fi un mare haos.

 35. Nu le am cu finantele, nu ma pricep, dar dupa semnele „din piata”, se pare ca Teodorovici&coalitia de la guvernare iarasi au dat cu bita in balta.
  Foamea de bani sau prostie crasa?

  • Eu cred ca lui Orlando ii place mai mult de Multiginerica decat de Dragnea. Iar lui juma’ de Isarescu ii place tare mult de Zamfir. Binomul Orlando&Zamfir lucreaza dupa planurile strategului de economie poetica al ALDE – Vosganian.

   • Poate ca asta e explicatia antimeritocratiei practicate cu sarg de partidele mari din Ro: figurile trimise pe scena trebuie sa fie atat de habarniste, incat sa poata rost(ogol)i firesc cele mai stupide idei, fara teama ca ar putea sa roseasca (sic!) sau sa fie cuprinse de hohote de ras.
    P.S.
    Eu nu vad decat o exceptie.
    Minora.

  • Si inca ceva, care ma intriga de ceva vreme: nu ti se pare ca totul poate deveni logic, daca introducem ipoteza ca toate framantarile “dreptei” ( din 2014, mai ales) , iar acum, cele din PSD, sunt mijlocul prin care i se face partie catre Presedintie unui prapadit de senator, abia intrat pe usa din dos in Parlament?
   Asta ar explica, la nivelul CDP, prestatiile unor @tds/Bill/Ovi, sau @Mihai2-51, echivalentul progresistilor si neutrilor de pe scena mare, atat in media cat si in arena politica…Sa fie astea subteranele ascensiunii, altfel, inexplica@bille, a lui CPT?.

 36. Cum zice presa: e o avalansa de suspendari de pedepse si de puneri in libertate.
  Pina si pericolul national, numita Elena este eliberata 😛

 37. Sa ne luam popcorn/pufuleti, dupa preferinte, si sa ne asezam in fata televizorului: Ion Iliescu si ai lui au fost inculpati in dosarul Revolutiei.
  Ca e dupa 29 de ani, nu mai conteaza 😛
  „Si voi inchideti doasrele!” striga marinelul acum 9 ani 😀

 38. Voiam sa incep cu „ceva nu e in regula”, dar scriam o banalitate.
  „Dragnea scapă de un dosar. Tribunalul Teleorman a respins cererea DNA de redeschidere a cazului Teldrum”.
  Accum, ori judecatorii sint „timizi”, vorba lui Chitac despre melitienii ajunsi politieni, ori procurorii intocmesc dosare de risul curcilor.
  Tind sa dau crezare ultimei variante.

 39. In memoria telefonului nu exista ziua de 17 decembrie 1989 😛
  Am vazut un clip unde vreo 10 tineri timisoreni nu stiau ce s-a intimplat in 17 decembrie 1989 la Timisoara.
  Ce Istorie se face la scoala?
  Istoria clipei?!

 40. Mai e putin pina se va auzi ecoul (din amintiri), „dictatorul a fugit!”
  ………….
  Da, sintem liberi sa facem ce vrem, sa devenim noi (unii dintre noi 😛 ) niste mici Dictatori, sa profitam de functii, sa-i aratam celui ce nu ne place, cine sintem si ce am ajuns („nu te uita cine am fost, uita-te cine sint 😀 ).
  Nu sint multumit cum merg „trebile Statului”, dar e mai bine „ca inainte”.
  Mult mai bine.
  Mai ales ca in ultimii ani vremurile au fost ca o hirtie de turnesol: a iesit la iveala noua stinga ce ne mintea ca e de dreapta.
  Chiar traim in „evul unui miez aprins” 😛 😀

  • victor, comparatia dintre 2018 si 1989 este voit manipulatoare. Este doar o momeala a muciuviciosilor pentru mirciugulitor. Pentru ca astea imi par adevaratele tabere care se confrunta, atat in mass media cat si in politica: A3brhm excreteaza boceala pentru mortii si ranitii de atunci, dezorientatii moralisti ai natiei ingurgiteaza tema si il acompaniaza (punand terta, ca sa para ca sunt originali), puterea guverneaza in nume personal, opozitia preia din zbor tema si, mimand contratimpul, propune vidul de putere.
   Adevarata, majora comparatie, pe care o evita si unie (de frica) si altii (ca sa-i protejeze pe primii) ar fi intre 2018 si 2019. Atat politica, cat si mass media din Ro au nevoie urgenta de un cap limpede si o voce sincera.

 41. Nu e Carol, nu e nici carol, dar are umor si un tiz celebru (eu l-am descoperit abia in 2014, dar cred ca ar trebui sa revina in topul din 2019, cel putin in spirit):

  Craciun fericit!

 42. ati aflat ? Dudä si Marga au mai primit un milion pe an
  pt diferite organizatii…………. DE BINEFACERI-dar nu dela ei.?
  in nici o tarä din lume nu se dä bani aiurea, cu atät mai mult
  cu cät au averi,castele,bani,firme…………in multe täri-sunt NIMIC
  OARE CHIAR NIMENI NU SE REVOLTÄ?
  SCOLILE SE DÄRÄMÄ PE COPII- closete in curte
  SPITALELE SUNT PLINE DE MIZERIE.
  aici este o legäturä securistä veche- ce l-au pus pe Duda-ce
  l-au jucat pe Mihai- el a acceptat, Täriceanu are si a avut un
  rol f. mare-aveau de mult relatii, l-au instruit si subventionat pe Dudä
  in Academie-militarä si altele.(TÄRI SI PATRICIU lua masa cu „ilici”
  oamenii nu au fost atenti TÄRI ESTE UN SARPE BÄTRÄN-PERVERS
  SI TRÄDÄTOR- F:F:F: BINE ACOPERIT-NU-TINE DEGEABA PE Me…
  ILIESCU A DECLARAT ACUM CÄTEVA ZILE” AM COLABORAT CU EL BINE- IMEDIAT DUPÄ REVOLUTIE „

 43. Tutulor, Sarbatori dupa plac si voie!
  Curg stresini

 44. SÄRBÄTORI LINISTITE !
  CU DRAGOSTE SI PACE.

 45. Crăciun fericit, chiar în decor de primăvară timpurie! 🙂

 46. Eu va aduc Colindul cintat de noul ambasador al Majestatii Sale, Regina UK, Andrew Noble. Cica intr-o romana perfecta.
  „I.
  O, ce veste minunată!
  În Betleem ni s-arată
  Astăzi s-a născut
  Cel făr’ de-nceput
  Cum au zis prorocii.

  II.
  Că la Betleem Maria
  Săvârşind călătoria,
  Într-un mic sălaş,

  Lângă-acel oraş,
  A născut pe Mesia.

  III.
  Pe fiul în al Său nume,
  Tatăl L-a trimis în lume,
  Să se nască
  Şi să crească,
  Să ne mântuiască.”
  https://www.mediafax.ro/social/video-noul-ambasador-al-marii-britanii-la-bucuresti-canta-colindul-o-ce-veste-minunata-intr-o-romana-perfecta-17796183

 47. De vineri pina acum citeva minute am acceptat vreo 6-7 grupe de colindatori. Cu exceptia ultimei. erau tiganusi, fete si baieti. Cind i-am auzit cum cinta, le-am dat banii si i-am rugat sa plece. Ultima trupa era, cred, din liceemi, fete si baieti, Trupa mare, 7-8. Au cintat acceptabil, dar departe de trupa ambasadorului 😛

 48. Cica exista „miracolul Craciunului”:
  Elena si Alina au fost eliberate din inchisoarea costaricana 😛

 49. criminal- a fost despärtirea de un copil asa micut-este indmisibil
  -pt. asta nu aveau nici un motiv- indiferent de condamnare

 50. am reusit sä mä enervez,
  tembelul de GUSE-CÄPUSE- scrie cä TB a cästicgat mandatul
  2- datoritä „puterilor oculte” si SOROSI:
  CEVA MAI ORDINAR SI MANIPULATOR NU AM AUZIT;
  desigur este frustrat- nu a cästigat GEOLGÄU- cel cäruta ii
  fäcea jocuri- cu RUSIA-ZBOR NOAPTEA- VÄNTU cu banii si
  multi altii.CE MIZERABIL ESTE GUSE-CÄPUSE !!!!!!!!!!!!

 51. Avantgard a la suedoise, sau Pieleanu la puterea trei:

 52. Cit?! 6.300.000 deeuro? parca-i peste poate.
  Omul e timpit? la fel cu cei care ar fi dat.
  Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar pe cauţiune, pentru luare de mită în formă continuată, anunță Direcția Națională Anticorupție, într-un comunicat. Lucian Duță este acuzat de procurorii DNA că a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în calitate de șef al CNAS și ar fi primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 de euro prin transferuri bancare și 800.000 de euro în numerar.”
  „Numerarul” ala ma tenteaza si pe mine 😛
  NB,
  sa traiesti, Stefane, oriunde esti!

 53. Inca o victorie ca asta mai putem indura:
  „… precizând că soluția a fost dispusă pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală și că nu există probe care să arate că o persoană ar fi săvârșit infracțiuni.”
  Despre dosarul EADS este vorba, care a fost clasat de procurorii DNA la începutul lunii noiembrie.
  A muncit lumea din Livada cu portocali? bineinteles. Si s-a ales praful 😛

 54. Marinelul si-a trintit de pamint bereta:
  „Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule.
  Stop joc ! S-a mers prea departe !
  Armata nu este nici camp de luptă politică şi nici loc de destrăbălare electorală.
  În mod egal, preşedintele Iohannis , ministrul Apărării şi premierul , au dus lupta politică şi ambiţiile personale prea departe, jucându-se cu nominalizarea Şefului Statului Major al Armatei.
  Aici nu există scuza că preşedintele nu a fost consultat înainte de a i se transmite propunerea de numire a noului Sef al Statului Major. Dacă a văzut că acest lucru nu se întâmplă, ştiind că la 31.12.2018 madndatul actualului Sef al Statului Major expiră, preşedintele, în calitate de Comandant al Armatei, trebuia să cheme premierul şi ministrul apărării la consultări în baza art. 86 din Constituţia României care spune, citez, “Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită”. Era o soluţie de a desemna noul Şef al Statului major fără a târâ armata în jocuri politice minore şi fără a umili generali respectaţi .
  Din păcate şi unii şi alţii au preferat să-şi facă jocul în interes electoral personal pe seama nominalizării Şefului Statului Major al Apărării, umilind pur şi simplu armata.
  Propunerea făcută de ministrul apărării şi avizată de premier a fost pentru nominalizarea unui general care este reprezentant al Armatei Române la NATO. Să ne imaginăm cum va fi privit de acum înainte la NATO, acest general care nu se bucură de încrederea Preşedintelui României ?
  Prelungire mandatului Şefului Statului Major al Apărării s-a făcut fără propunerea ministrului apărării şi avizul premierului şi fără a fi o situaţie excepţională care să reclame acest lucru. Să ne imaginăm cum priveşte Armata o prelungire a mandatului Şefului Statului Major, pusă sub semnul întrebării din punct de vedere al legalităţii .
  Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule.
  PS – Mă întreb cine va sesiza CCR legat de numirea Sefului Statului Major. Este tot ce mai lipseşte în efortul de discreditare a instituţiilor statului. Hai cu o decizie a CCR pentru nominalizare şi numire ca să fim de râsul lumii.”
  A zis Klaus ca nu vrea sa fie mirlan, dar este cu surplus 😛

 55. Daca Basescu ar fi incalcat Constitutia si legile cum o face Klaus, nucleara deontologilor ar fi explodat .
  Nu lupti impotriva GIO cu incalcarea legilor pe considerentul ca scopul scuza mijloacele. Dece aceasta metoda nu s-ar intoarce impotriva noastra cindva?
  Comportamentul lui Klaus chiar cere suspendarea.
  Doar ca in ura noastra impotriva lui Dragnea si a coalitiei de la guvernare sintem orbiti, desi ne revendicam de la Statul de Drept si Democratie.

  • Suspendare? Nici gand!
   Sigur, clasa politica de azi paraziteaza trupul Ro, dar deparazitarea trebuie condusa prin autodevorarea parazitilor, nicidecum prin mutilarea trupului. O suspendare acum ar atrage instantaneu sanctiuni de la UE, SUA, UK si NATO si ar putea fi picatura care sa rastoarne atat paharul parteneriatului strategic, cat si stabilitatea interna a tarii. Nu, hotarat NU!
   P.S.
   In ciuda divergentelor majore dintre UE si UK/SUA/NATO, suspendarea lui KWI de catre Parlament ar fi perceputa ca o dezertare a Ro din ambele structuri. Cu pedeapsa cuvenita dezertorilor.
   Ar fi, pe scurt, reintoarcerea Ro la statutul de „intorcatori de arme”, statut pe care s-a luptat atat de mult si cu atatea sacrificii sa-l ingroape.

   • Bine, atunci sa consideram ca legile sint facxute doar sa le respecte UNII.
    Noi, nu!
    SUA l-au debarcat pe Nixon, iar Clinton a scapat doar recunoscind ca a mintit.
    Nimeni nu e mai presus de lege este lege si in SUA si in UK.
    NATO n-are nicio implicare in politica, cum nu ar fi trebuit implicata Armata in disputele politice.

    • 1) Prin reducere la absurd: in perioada de interimat, Tariceanu ar fi Comandantul Suprem al armatei romane. Un Cacarau la putereA3.
     Deci, nu.
     2) Sigur ca legea trebuie respectata. Nou suntem, insa, in situatia in care trebuie aparata. Iar PSDA3LDE nu imi par aparatori credibili, chiar daca PNLUSRo+ o intind ca pe o peltea.
     Inca o data, nu.

     • „2) Sigur ca legea trebuie respectata.”
      Mi se pare o ipocrizie.
      E clar ca actuala coalitie nu este interesata de respectarea legii. Si cind observa ca „aparatorii justitiei” incalca legea incercind sa-i infringa, jubileaza.
      „Nu sinteti mai buni ca noi, vreti doar puterea”.

 56. desigur ,nimeni nu-l iubeste pe Dragnea s-au PSD-ALDE,
  dar Klasi-mausi- este cam „deraiat” cine avea de cästigat?
  TB- cänd a fost vorba de ceva serios-si-a dat mäna si cu dracii…..
  exp- „cärlanul” …………………….si altii

  • Asa se procedeaza intr-un stat de drept.
   Prin compromisuri, coabitare…
   Ce a rezolvat MIhai cind a facut „greva regala”? S-au grabit sa-l detroneze, iar Mihaita cu gindul la insuratoare, a semnat repede.

   • A TRÄDAT–TARA SI OMORÄT PE ANTONESCU
    SI MILIOANE ROMÄNI – PE CARE RUSII I-AU DUS IN SIBERIA
    EL SI-A LUAT MEDALIA SI AVUTIILE ….. CA UN INGERASI
    SIGUR NU LE-A LUAT EL; LE-A TRIMIS MAMITA CU
    „DIFERITI”- cänd väd cum si azi Duda si M. primesc milioane
    este uluitor, nicäieri in lume nu existä asa ceva, au milioane,averi
    case(in multe täri )- DECE CRED ROMÄNII IN POVESTI???

 57. Servus, tuturor! 🙂

  De fapt KWJ face ceea ce au făcut mai mereu conducătorii cărora le-a păsat cumva de țara asta: acționează în modul arde etape!
  Pentru că nu dispune de instrumente legale să le dea peste labe tălharilor din Divanul țării, forțează până la limitele constituției și uneori, ceva dincolo de ele!
  Iar hoții șe trezesc fete mari și strigă «Suspendare !!!)
  …cum ar fi lucrat acum două decenii invenția dr Guilottine, chiar la exact două sute de ani de la începutul funcționării.?
  Atunci poate ar fi fost de ales între «suspendu» și «guilottine»!!!
  …căci «tue» ca pedeapsă era prea onorabil pentru niste javre!
  …au suportat-o din plin EROII din acele zile!!!

  –––––––––––––––––––––––
  «suspendu, guilottine, tue» = spânzurat, gulotinat, împușcat în lb franceză

  • se provoacä,
   dar cum sä pui unul nou, cänd mai este si Guvernarea UE
   – CE SE MAI INTÄMPLÄ? E F F GRAV !
   DRAGNEA MERGE IN CONCEDIU -TOT IAN.(ce joc mai face ?)
   cautä aliati,sustinätori???tSRAEL-RUSIA-etc

  • salut,
   tizule eu inteleg si stiu ce vrei tu, judex, eu si multi altii.
   Dar nu va accept metodele.
   Si nu ma vei convinge ca Klaus e indragostit de tara, pe el il intereseaza al doilea mandat. Un indragostit de tara nu va face ilegalitati, nu va incalca Constitutia si… mai sint si altele.
   Chestia cu „arde etape” facind ilegalitati se poate dind o lovitura de Stat.
   Arderea etapelor tocmai o fac cei de la guvernare.
   ” forțează până la limitele constituției”, zici tu. Eu am observat ca Klaus a trecut de limite si a incalcat Constitutia.
   Daca acum i se permite, ce va face in al doilea mandat? nu va rationa ca hotul: daca mi-a reusit atunci, dece nu as incerca si acum?
   (Nu forta nota cu ghilotina 😛 )
   Apoi, sa ne lasam imaginatia sa zburde: facind tot felul de ilegalitati ii vom alunga miine de la putere pe actualii guvernanti. Cine vine sa le ia locul? Feti Frumosi si Ilene Cosanzene? In politica nu ajunge sa fii „sarac si cinstit” 😀
   NU. Ci fosti aliati ai pesedistilor. Cu salvatorii. Si daca au vazut ca se pot face ilegalitati, dece nu ar continua?
   Klaus a avut „n” ocazii sa provoace alegeri anticipate, dar a procedat ca Ginerica. Nu e o vesnicie de atunci.
   Totul pentru front, totul pentru al doilea mandat.

   • Greseala de capatai a lui KWI nu e ca urmareste un al doilea mandat, ci aceea ca diminueaza, impreuna cu PNL, USR si Ro+, in forma continuata, in mod ingust si inexplicabil, sansele crearii unei opozitii credibile la buldozerul PSDA3LDE. Cum? Prin acceprarea banuielii ca opozitia de azi este ramura USL. Adica, o ramura de maslin oferita adversarului, in plina cursa. Ca mie asta imi pare pericolul cel mare:ca e o cursa.
    Si solutia e asa de simpla…o farama: #faramahalache.

    • opozitie se face peste tot, dar din päcate nu au nici un om politic
     puternic- cu har politic.
     eu nu mä bucur, dar acesti figuranti s-au pupat de zeci de ani cu
     PSD, TÄRICEANU -minte si saboteazä si azi romänii, el
     ca si Dragnea sunt niste ticälosi, ce are Täri in ALDE- ?
     Mele-kgb si toti fostii trädätori asa zisi liberali, sä nu uitäm
     pe nerusinata NICOLAI- procuroarea comunistä, etc.

     • @theo, nu penuria de oameni este cauza, ci boicotul generalizat impotriva meritocratiei. Eu vad cel putin 3 oameni de anvergura, de caracter, cu minti luminate si manecile suflecate, gata sa se apuce de treaba. Sunt convins ca nu numai eu le vad, ci si cei de a caror viziune limitata ne plangem. Dar cum ar putea fi obligati niste arivisti fara anvergura ca Orban, Busoi, Ciucu, Gorghiu sau Ghinea sa-si recunoasca neputinta/inadecvarea si sa lase locul unora mai priceputi si mai bine intentionati?

     • mie imi place Funeriu- dar nu face politicä, acum bäträna „stafie”
      distruge ce a rämas din invätämänt ; cred si C Diaconescu
      …..

     • Boc, Diaconescu, Funeriu, Miclea – cu siguranta. Acum vad cel putin 6-7…Nu merita ignorat nici gestul percutant (…si boicotat de toata clasa politica si de mass media, evident) al lui Tomac de a se delimita personal de principiul pensiei nemeritate. Cum ziçea, nu de oameni de valoare duce lipsa Ro, boala este antimeritocratia. Atat in politica, cat si in mass media.
      P.S.
      …si o exceptie de marca in mass media centrala: Radu Paraschivescu. Doar-doar s-o coagula ceva in jurul valorii…

 58. vor aprecia vreodatä romänii cät s-a luptat TB -cu „ei”
  ce campanii de defäimare i-au fäcut -DIN PÄCATE.
  färä TB si felul lui, Romänia AVEA ALTÄ „DIRECTIE”

 59. USL- nu-mi spune nimic clar, o adunäturä . dela dreapta la stänga
  ingänfatä si tupeistä

 60. klaus a jucat cu PSD- a sustinut suspendarea lui TB
  TOTUL SE PLÄTESTE- DAR CIUMA ROSIE- CÄND????

 61. Politica, administratie: Diaconescu, Boc, Funeriu, Tomac (refuzul pensiei speciale ar fi trebuit trambitat pe toate posturile).
  Mass media centrala: Radu Paraschivescu,….nu mai vad nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s