CoronaVirus.1.Ce ne paște de paște

Tanti Motto
Nu e lapte ca cafeaua,
Bomboana ca carameaua,
Și nici cântic ca canțona,
Da nici virus ca corona !
(Zicătoare italiana new wave, fredonată tragi-comic la balconul tradițional)

Viața (zicea cineva pe FB) nu trebuie luată prea în serios. Oricum nu iese nimneni viu din ea.
În nota asta de frivolitate serioasa poate ar trebui să privim proaspetele evenimente ce ne disturbă pașnica existență în primăvara ce dă să încheie la nasturi secundul deceniu de după sfărșitul lumii.
Mă rog…. unul din sfărșituri….

Partea serioasă e ca e groasă. Pare-se că unanimitatea a căzut de acord că se moare. De tot. Pe bune. Chiar nu e glumă !
Ce e necesar a fi înțeles de la bun început este CÂT ?
Cât de mult se moare de la nanoscopicul asta de virus ?

Nu de alta, dar *11.370 decese înregistrate până acum din cauza repetentului ăstuia, sunt o glumă comparativ cu *234.964 sinucideri inregistrate in aceeași unitate de timp. Sau cu cele *548.028 decese cauzate de consumul de alcool. Sau cu cele *1.095.369 decese cauzate de tutun. Adicătele ce-și face omul cu măna lui. În doar trei luni ! Ceea ce nu e frumos !

Însă numărul deceselor din cauză de Corona tinde să crească exponential. ceea ce impune o privire mai atentă. Ok ! Hai să vedem cam cum stăm, folosind puțină matematică și numerele la dispoziție până acum !

coronavirus-symptoms-covid19-symptoms-explained-2368034La minutul la care pun vorbele, avem 274.643 de cazuri recunoscute oficial cu 11.366 decese la fel de oficiale. Din câteva păcate numărul persoanelor infectate are o marjă de eroare nepermis de mare pentru stadiul de civilizație pe care pretindem că l-am fi atins ca omenire pe plan global.
Asta pe de o parte pentru că nu poți conta prea mult pe cifrele raportate de unele state cărora adevărul le produce urticarie de-i mănâncă și-n albul ochilor.
Pe de altă parte pentru că posibilitățile de confirmare (testele adicătele) sunt extrem de limitate.
Dar tot e ceva decât nimic.
Pentru șansa de a ne apropia cat mai mult de realitate, personi care știu câte ceva despre trebușoara asta au făcut estimări prețioase.
Astfel la **12 martie în UK erau confirmate doar 590 de cazuri dar estimate 10.000 de persoane infectate, adică de 16,96 ori mai multe.

La momentul la care vorbim, 21 martie orele 00:00, în UK sunt confirmate 3.983 de cazuri. Păstrând proporțiile, putem estima că numărul real ar putea fi undeva la 67.550 de persoane ce poartă virusul deja.
La acest număr de cazuri avem 177 de decese si 20 de cazuri în stare critică, pe care în scenariul trist le putem adăuga la cele 177. Matematica ne spune cu ocazia asta că mortalitatea ar fi undeva la 0.29%.
De menționat că raportul tine seama de numarul estimat de persoane infectate ăn realitate nu de numarul de cazuri inregistrate !!!
Raportat la numarul de cazuri oficial confirmate, procentul ar fi de aproape 5% !!!
Dar, cel putin in UK, și oficialii sunt de acord cu marea diferenta dintre numarul de persoane confirmate oficial și realitatea de pe teren.

Aceeași profesioniști in ale pandemiilor au estimat ca in cel mai trist scenariu virusul va infecta 80% din cei 66,44 milioane de traitori în UK, respectiv 53.152.000 persoane. Ar putea rezulta prin urmare un numar de 154.140 decese.

În România, la cei 19,5 milioane, virusul ar putea atinge 15,6 milioane de persoane si ar putea provoca 45.240 decese.

Extrapolând pe plan global, la cele 7,772 miliarde am putea avea 6,217 miliarde de persoane virusate ce ar putea duce la 18,029,300 decese.

Ei, DA !
Peste 18 milioane de suflete este într-adevăr un număr !

Asta se poate intampla DACĂ NU FACEM NIMIC sa îmbunătățim scenariul și să diminuăm acest posibil trist rezultat.

Desigur vor fi diferente semnificative între diferite zone geografice, guverne și națiuni. În funcție de structura populației pe grupe de vârstă, de capacitatea și măsurile guvernanților respectivelor națiuni și mai ales de atitudinea populatiei față de provocarea cu care ne confruntăm.

Despre ce se poate face sau, mai bine zis despre ce fac unii și ar trebui să facă și alții, mai încolo !

 Viq
_______________________
* SURSA – https://www.worldometers.info/coronavirus/
– https://www.worldometers.info/

** SURSA –“As many as 80% of the population are expected to be infected with Covid-19 in the next 12 months, and up to 15% (7.9 million people) may require hospitalisation.”–  Prof Chris Whitty, UK government’s chief medical adviser  

44 responses to “CoronaVirus.1.Ce ne paște de paște

 1. Cred ca e bine-venita propunerea ta, in contextul celor doua curente de opinie instalate dominant pe piata. Intre isterie si indolenta, totale ambele amandoua, copacul ar putea fi locul potrivit pentru o aurea mediocritas lucida.

 2. Light,

  Sper.
  Daca pompierii spre exemplu ar actiona cum se manifesta acum disperatii de rand, nici o locuinta n-ar scapa intreaga la cel mai modest incendiu.
  Trebuie sa incercam sa intelegem cat mai corect ce se intampla, sa putem lua decizii cat mai bune iar apoi sa actionam in consecinta controlandu-ne emotiile.

 3. As completa cele spuse de tine cu faptul ca intreaga lume pare a fi luata prin surprindere de acest inamic fara fata si asta se vede in intreg lantul decizional. Nu doar la noi ci in intreaga lume. De fapt, totul se rezuma la lipsa unui antidot si a unui vaccin, ambele sigure si omologate. Toate tarile, de la SARS incoace, si-au facut planuri de gestionare a unei pandemii, dupa modelul sugerat de OMS. Problema majora consta in faptul ca toate aceste planuri, in aplicarea lor ajung la un moment dat in punctul “administrare tratament” pentru infectati si “vaccinare” pentru fericitii care nu s-au intersectat cu coronila. Nu caut acum explicatii pentru care nu exista nici unul nici celalalt ci incerc sa explic de de acum este vital ca toata lumea sa cumpere timp. Nu exista modalitate 100% sigura de a scapa de coronila alta decat imunizarea, iar timpul cumparat acum, este exact acela necesar cercetatorilor pentru a le gasi pe ambele. In acelasi timp, o dispersare a imbolnavirilor pe o durata mai mare de timp, acelasi timp cumparat, ofera posibilitatea sistemelor medicale sa tina in viata cat mai multi pacienti, fara a fi coplesite, asa cum vedem acum in Italia.

  • Exact, Light !

   Surpinderea este diferita de la natie la natie, la unele nepermis de mare.
   Antidot/vaccin practic nu se poate deocamdata produce in lipsa „indivirusului” pentru ca se face strict pe respectivul. Se lucreaza de o vreme pentru nascocirea unui vaccin universal dar succesul nu pare fi prea aproape.
   Si da, solutia ramane la sistemul imunitar. Inclusiv un eventual succes al vaccinului tot la sistemul imunitar se refera. Acolo e cheia !
   Am cate ceva pe fiecare din punctele astea. le pun peste vre-o doo zile, ca o sa intru in regim automat pana pe miercuri.

 4. Continui cadrul general: n-avem tratament si vaccin dar trebuie sa cumparam timp pana cand le vom avea. Mai departe, modul in care cumpara fiecare tara acest timp, depinde de strategia aleasa. Ideal ar fi fost ca toate tarile sa fie dotate cu suficiente mijlace de detectie timpurie pentru a putea izola rapid pe cei imbolnaviti, a-I ajuta paleativ sa supravietuiasca, eventual incercat scheme de tratament sugerate de natura virusului sau experienta tragica a tarilor asiatice si in al doilea rand, protejarea celor sanatosi cu mijloace consacrate: masti, costume de protectie, manusi, izolete,etc. completate de masuri organizatorice (izolare, carantina). Din pacate, nici mijloacele materiale nu sunt in cantitate suficienta avand in vedere amploarea pandemiei. Dupa concluzia amara ca n-avem tratament si vaccin, a doua constatare, ca n-avem nici mijloace de protectie suficiente, arata un fapt aproape indubitabil: nimeni nu s-a asteptat atat de repede la o asemenea pandemie si cu atat mai putin la amploarea pe care a luat-o. Spun aproape indubitabil, pentru ca trebuie luata in seama ordinea desfasurarii pandemiei, China, cel mai mare producator de mijloace materiale de protectie a fost prima afectata, compomitand livrarile catre urmatoarele tari din lantul de raspandire. Si ajungem la masurile organizatorice, cele care “ne doare” la fel de tare. Pentru ca Timpul face ce stie el sa faca, trece inexorabil, neasteptand sa ne dezmeticim si sa ne organizam la secunda cu pandemia, uneori trebuiesc arse unele etape, alteori masurile bune devin tardive, dar in orice caz, situatia impune hotarari dure. Si ajunsi in zilele noastre 😊 ar fi cazul sa ne si localizam geografic pentru a vedea, nu atat ce s-a facut, cat ce trebuie facut mai departe.
  Pana cand vei reveni, o sa mai scriu una alta pe aici, iar daca sar calul sa ma tragi de maneca, ca nu ma supar 😊

  • Bunä,
   cum vä merge vouä? in Bayern sunt restrictii aspre,
   era nevoie . Ca si in alte täri cetätenii o mai i-au razna
   se plimbä ,s-au cautä motive puierile sä stea pe drumuri.
   SÄNÄTATE MULTÄ !

   • theo, servus! 🙂

    Ca peste tot, lumea ca lume: unii – isterizați și speriați, alții – nepăsători în veselia lor tembelă care pune în pericol pe ai lor și pe ceilalți!
    O ordonanță millitară dată în ultimele 24 de ore s-ar putea să pună în ordine cât de cât lucrurile…
    Altfel, izolați la țară, printre pomii în floare care așteaptă și ei zăpada anunțată pentru următoarele două zile 🙂
    Să auzim de bine!

   • Buna sa-ti fie inima Theo,
    Ce sa facem, ca toata lumea, invatam din mers ce e de facut, jocul de acum e despre cap limpede, incredere si solidaritate iar zmeiala ar trebui lasata pentru alte jocuri ale sortii.
    Multa sanatate si aveti grija de voi!

 5. Dar pana la localizare, cateva cuvinte despre planuri.
  Toata lumea face, ca sunt de afaceri, de finantare, de situatii de urgenta, etc, toate au rolul de a gestiona o anumita situatie, de cele mai multe ori atipica. Ele pornesc de la identificarea situatiei, apoi a problemelor, stabileste obiectivele si incearca sa raspunda la intrebari cheie privind atingerea obiectivelor: cum, cand, cu cine, cu ce, impartirea responsabilitatilor, cu alte cuvinte strategia.
  Planuri pentru pandemie s-au facut si in trecut, cu caracter general, universal valabile dar cam generaliste iar in unele cazuri s-au particularizat pe tipuri de agent patogen ( ex. A/H1N1 in 2009).
  Pentru pandemie s-au facut planuri de la nivel de judet/regiune, tara, UE, pana la…NATO, da! pana si ei au.
  Viabilitatea unui astfel de plan este confirmata de realitate, daca sunt identificate corect problemele si solutiile pentru ele iar punerea in aplicare se face procedural la litera.
  In cazul de fata, avem o problema majora in cadrul solutiilor la problema generala: toate planurile au ca solutie principala, cum spuneam mai sus, tratamentul si vaccinarea, dar ele nu exista momentan. Si atunci se cauta castigarea de timp prin masuri organizatorice compensatorii cu caracter special. Desi aceste masuri cu caracter special au un rol foarte important, ele nu pot compensa in totalitate tratamentul si imunizarea asa cum, in mod miraculos, ne asteptam. Iar punerea in aplicare a acestor masuri, datorita caracterului special, poate pune probleme de legalitate, oportunitate si gradualitate tocmai pentru ca nu sunt ”standardizate” ca cele obisnuite, ele intotdeauna vor produce nemultumiri si uneori confuzie in randul unui segmet mai mic sau mai mare din populatie.

 6. ESTE INTERESANT SI SALUTAR!
  ne intänlim la Copac, cänd ceva functioneazä, cänd
  ne tuburä, desi nu ne cunoastem-reactionäm ca prieteni.
  Imi sunteti foarte,foarte dragi. SÄNÄTATE!

 7. Dulaul copacului e la datorie in lanul de … ghiocei 🙂

  • Esta o treabä de suflet, cu diferente, idei si päreri
   diferite, dar cu atät mai valoroasä-precum VIATA.
   Copacul nostru träieste-este viu.
   Bunä,
   citesc si presa romäneascä,väd si televiziunile ro.
   cel mai grav mi se pare minciunile si jocul mizerabil
   a unora, ce intoxicä romänii, numai a se da informati
   si buni romäni.
   -Norica N- Franta primeste dela UE 300 milioane-miniuni,NU
   ei pun la dispozitie din bugetul F. pt. Corona……..
   oamenii simpli neinformati cred .
   -Ponta se dä ” grozav”serios ?asa a fost cänd si-a pus
   coada pe spinare si a sters-o in Turcia
   Bänicioiu a refuzat ajutoarele din afarä”AVEM DE TOATE”
   au murit cu zile tineri din vina lor.
   -ARAFAT MARE STRATEG- NU-L CRED…….s-a soldat
   la toate interventiile lui cu morti. BINE CÄ NU MANEVREAZÄ SINGUR SITUATIA- ARE TUPEU.
   la noi nu sunt toatä ziua la TV- NICI PRIMARII…..
   PRECUM FIEREA SI NICI DIN MINISTERE PRECUM
   ARAFAT- PREA MULTÄ PÄLÄVRÄGEALÄ DE PIATÄ.

   • Buna dimineata, Theo!
    Ce am scris despre dulaul copacului era un mesaj ca e posibil sa am o postare arestata dar ai dreptate, copacul a fost sadit sa fie viu. Cat despre Norica si compania ei, pe undeva e de inteles, acum nu mai exista viata politica si mai ies cu cate o declaratie sa nu-i uite electoratul.

    • ästia nu sunt politicieni,? oamenii sunt agitati speriati,
     mai vii si ……………semeni urä ????
     L-AU INFIERAT PE BÄSESCU- reprosuri de Grädinitä,
     dar a avut DREPTATE!!!!!!!!!
     o fi gresit uneori, DAR nu L-AU ASCULTAT –DECE??
     S-A AJUNS LA CE A SPUS EL ACUM O LUNÄ

 8. Si ajungem la noi. Ce s-a facut?
  Tot ce s-a facut a suferit un decalaj de timp, un timp pretios pierdut aiurea. Puteam achizitiona teste cand puteam controla lantul de raspandire prin testare la granite, puteam rechizitiona spatii de cazare controlabile puteam cumpara mijloace de protectie pentru cei din prima linie, a doua si apoi populatie. Dar am pierdut acest timp favorabil pentru ca nu aveam un guvern deplin si s-a lungit declararea starii de urgenta, pana si dispunerea izolarii a la fost la limita legii in prima etapa.
  Apoi, cererea mare a dus la imposibilitatea achizitionarii imediate, asa ca am asteptat la rand iar intre timp am luat masuri minimale de detectie (ca aveam putine teste) si masuri organizatorice bune dar care n-au fost duse pana la stadiul de eficienta maxima (controlul strict al celor izolati) pentru a nu irita mai tare populatia deja inflamata privind drepturile ei.
  Initial, am suspectat ca nici tactica aleasa n-a fost chiar cea mai buna, crezand ca s-a sacrificat preventia in favoarea tratarii dar problema legitimitatii/starii de urgenta precum si a supra-cererii de teste si mijloace de protectie, a mai atenuat putin din aceasta impresie. Sa intelegem ceva, nu exista masuri perfecte in astfel de situatii, nici proceduri in N pasi, practic se iese din planul initial si se adapteaza pasii la situatia aflata intr-o dinamica uluitoare.
  O sa inchei cu comunicarea. E bine ca este o singura voce, ma rog, trio de fapt, nu e momentul sa-si umfle peptul si primarul si prefectul si directorul de la DSP sau altii din lantul trofic, se va interpreta ca lipsa de control de la varf si va mirosi de la o posta a campanie. Acum e important, psihologic vorbind, de un mesaj unic, hotarat, la fel si tonul fara a fi ulracazon, pentru a transmite sentimentul de sigurata si control. O medie ponderata intre Despescu si Vela e cam ce ar cere circumstatele, deci statistic stam bine 😊.

 9. Cineva spunea ca puteam sa ne refuzam diaspora. Nu, nu puteam. Nici atunci, nici acum, cata vreme au cetatenia romana au exact aceleasi drepturi ca cei din tara, d.p.d.v. constitutional. Decizia morala era insa la ei, la diaspora, daca doreau sa-si protejeze familiile din tara sau nu si daca constientizau ca pun presiune suplimentara pe sistemul medical si institutional romanesc. Dar nu-I putem stigmatiza pentru asta, inconstienti si iresponsabili sunt destui si in tara. Asa cum nu vom putea stigmatiza o alta categorie substatiala de oameni, pe motiv de vulnerabilitati (varsta peste 65 ani+boli), fara a devoala intentii de eugenie camuflata.

 10. -DIN NEFERICIRE , au apärut multe cazuri de copii si
  oameni tineri-sigur sunt vulnerabili bätränii .
  de intors sunt oamenii majoritatea ce lucrau färä contracte,
  interlopi, si multi ce erau cu diferite afaceri ,in alte täri.
  cei din tärile exotice, au träit zile traumatizante, precum
  cei din Germania.

 11. nerusinatul gäunos Miron Mitrea- ii spune lui TB sä tacä,
  escrocul comunist se vrea in fatä, ei vpor sä vorbeascä,
  ei care au distrus Romänia, ce tupeu ordinar

 12. Realitatea este transformatä de Guse-cäpuse , intr-o
  platformä de aparitie a PSD-istilor ZOMBI
  GRETOS!!!!!!!!!!!!

 13. Buna dimineata, ramurele si cititori!
  Daca in planurile pentru pandemie anterioare existau 6 etape de posibila evolutie, in cazul COVID-19 sunt 4, mai jos ce implica ele si care sunt masurile recomandate de European Centre for Disease Prevention (ECDC), poate intelegem mai bine niste decizii luate, ma rog, cine nu vrea sa faca “opozitie” si in aceasta situatie:

  • I. Mai multe focare mici de transmitere locala
   Situatia: număr mic de cazuri, importate din alte tari, grupuri mici de persoane infectate, persoane infectate de pacientul 0 (lant de transmitere cu două verigi).
   Masuri: identificarea persoanelor care au intrat in contact cu pacientii 0, izolarea acestora si gestionarea pacientilor, comunicat transparent si frecvent gradul de risc pentru populatie si asigurat echipamente de protectie și consumabile medicale.
   II. Transmitere locală sustinuta
   Situatia: număr mai mare de cazuri importate, majoritatea aparute prin transmitere locala, lant de transmisie de 3 verigi (pacienti infectati de persoane care s-au infectat de la pacientul 0).
   Masuri: masurile de la pct.I plus declansat planul pentru epidemii, pregatirea spitalelor pentru cresterea numarului de pacienti, comunicate clar motivele masurilor impuse, urmarite raspunsurile (pentru a evita panica și dezinformarea), iar adunarile mari de persoane gestionate proportional cu nivelul de risc.

 14. I. Mai multe focare mici de transmitere locala
  Situatia: număr mic de cazuri importate din alte tari, grupuri mici de persoane infectate, persoane infectate de pacientul 0 (lant de transmitere cu două verigi).
  Masuri: identificarea persoanelor care au intrat in contact cu pacientii 0, izolarea acestora si gestionarea pacientilor, comunicat transparent si frecvent gradul de risc pentru populatie si asigurat echipamente de protectie și consumabile medicale.
  II. Transmitere locală sustinuta
  Situatia: număr mai mare de cazuri importate, majoritatea aparute prin transmitere locala, lant de transmisie de 3 verigi (pacienti infectati de persoane care s-au infectat de la pacientul 0).
  Masuri: masurile de la pct.I plus declansat planul pentru epidemii, pregatirea spitalelor pentru cresterea numarului de pacienti, comunicate clar motivele masurilor impuse, urmarite raspunsurile (pentru a evita panica și dezinformarea), iar adunarile mari de persoane gestionate proportional cu nivelul de risc.
  III.A. Transmitere sustinută, pe scară larga, presiune asupra sistemului de sanatate
  Situatia: apar mai multe cazuri, fara legaturi clare cu cei deja diagnosticati, nu mai sunt atat de clar definite geografic, presiunea asupra sistemelor de sănătate crește.
  Masuri: Nu mai e necesara identificarea contactilor, raportarea cazurilor simplificata, in spitale triajul si izolarea cazurilor ce necesita ingrijiri, limitarea presiunii exercitate de populatie, masuri de „distantare sociala”.
  III.B. Transmitere susținuta, pe scara larga, care a condus la suprasolicitarea sistemului de sanatate
  Situatia: capacitatea spitalelor suprasolicitata ( urgenta si terapie intensiva), deficiente in disponibilitatea personalului medical, a kit-urilor de testare si a materialelor de protectie (manusi, masti).
  Masuri: activarea planului de urgenta, amanarea serviciilor de sanatate non-urgente, identificarea de spatii medicale suplimentare si redistribuirea resurselor sanitare la nivel european.

  • Nu este usor, cunosc prevenirea si combaterea in
   epidemiologie, este pregätirea mea, acum 50 de ani
   lucram la „Sanipid”- ASA PROBLEME NU AVEAM
   ERAU TBC, HEPATITELE, si actiunile de VACCINARE
   ADULTI SI COPII, CÄT SI ANCHETELE DIN FOCARE, ERAU OBLIGATORII!!!!!!!!!!!!!!!ca si dezinfectiile si dezinsectiile- ce se fäceau regulat de grupa de sector.
   sper ca romänii dacä au nevoie sä apeleze la Germania,
   asa cum a fäcut Italia.nemtii s-au oferit in diferite situatii
   precum”PACIENTII CU ARSURI DELA COLECTIV”
   CÄND PONTA SI BÄNICIOIU –„AVEM DE TOATE ”
   AU REFUZAT-PÄNÄ ERAU INFECTATI SI PE MOARTE.
   acum PONTA URLÄ- UN MINCINOS PERVERS.

 15. cu sigurantä existä purtätori -färä simtomatologii

 16. Stirnind cenusa de la marginea…Iadului, un salut tutulor copacenilor.
  Nu, nu e vorba de coronavirus; alte bucurii ale virstei. Cu ocazia asta vreau sa-l contrazic pe pet: nu de moarte ma cutrtemur, ci de durerile cu care vine 😀

  • Buna sa-ti fie inima @victor
   Ma bucur tare mult sa te recitesc, chiar ma gandeam la tine zilele astea, la fel ca la ceilalti copaceni care au tinut in viata locul asta, un adanc respect pentru voi toti si multa sanatate.

  • Bunä Victor,
   ASA ESTE,NU MOARTEA SPERIE ,CI CHINUL IN CARE
   SE MOARE DE BOALÄ ,( si noi avem curand 80)
   INTENSIV APARATUR SI PUTINE MEDICAMENTE EFECTIV
   RECUNOSCUTE: chinuri si experimente.
   se aruncä informatii de ” incurajare”, dar nu se stie multe.

  • Salut Victore !
   Solutia e sa mori inainte de toate durerile asociate. Dar cat mai tarziu posibil 😀

  • Servus, tizule! 🙂

   În ultimele zile am profitat de revenirea lui Viq la Copac, m-am ocupat de oarece trebi prin gospodărie, Acu am realizat că nici aci, nici la Contributori n-ai mai semnat condica….
   E bine că te-ai jucat doar cu cenușa și îți doresc să te pui pe picioare cât mai curând 🙂
   Sănătate și numai bine!

 17. Buna dimineata, ramurele!
  Constatari de etapa privind masurile luate la recomandarile ECDC:
  Etapa I
  22/23 februarie – primele masuri luate in Italia, primii bolnavi repatriati de pe vasul de croaziera Diamond Princess
  27 februarie ( 1 caz confirmat) – operationalizarea TELVERDE pentru populatie la nivelul INSP (institutul national de sanatate publica)
  2 martie (2 cazuri) Introducerea regiunii Emilia-Romagna, din Italia, Coreea de Sud si Iran, pe langa China, in lista zonelor pentru care se instituie masura autoizolarii
  8 martie (13 cazuri): Interzis adunari > de 1000 pers.; suspendat practica in spitale a studentilor de medicina/farmacie; interzis vizite bolnavi in spitale; suspentat cursuri in scoli
  11 martie (47 cazuri): Interzis adunari > de 100 pers.; decalare program de lucru; suspendat cursuri in universitati; carantinarea obligatorie a celor veniti din zone puternic afectate de COVID
  Etapa II
  14 martie (97 cazuri): Interzis adunari > de 50 pers.; recomandari conduita a celor care intra in contact cu autoizolatii (postasi, interventie,etc); exceptarea de la autoizolare soferi transport marfuri care vin din zone rosii, mai putin simptomatici si contacti; planificare activitati institutii strategice/infrastructuri critice; definirea riguroasa a contactului apropiat
  Etapa III.A,
  17 martie (217 cazuri): Suspendat activitatea restaurantelor, barurilor, cafenelelor sau alte localuri, cu excepția activității de livrare la domiciliu; suspendat activități în spații inchise; interzis evenimente > de 100 pers. in spatii deschise, distanta de sigurata 1 m; interzis parasirea izolarii, carantinei, internarii; suspendat zboruri din/spre Spania
  Masura speciala – INSP desemnata unica autoritate responsabila pentru monitorizarea testarii si raportarea integrata a situatiilor COVD 19
  19 martie (277 cazuri) – raportare simplificata, 1 singur buletin de presa/zi
  21 martie (367 cazuri): Suspendat activitate cabinete stomatologice; suspendat activitate mall-uri mai putin alimentare/farmacii; restrictii circulatie noaptea (22-06), recomandare reducere circulatie la strictul necesar ziua (06-22); carantinarea obligatorie a celor care parasesc izolarea 14 zile
  Masura speciala – interdictia prefectilor de a comunica situatia testelor/testarilor, consecinta a masurii speciale din 17 martie
  24 martie: (762 cazuri) – restrictii circulatie ziua, restrictii circulatie cei peste 65 de ani, distanta de sigurata 1,5 m, suspendare zboruri spre/din Franta si Germania,restrictii piloti in aeronava, restrictii nave sosite din zone rosii/galbene, preluare MApN a unor activitati de la si la cererea structurilor MAI, verificarea respectarii izolarii/carantinei prin sisteme informatice, prelungirea valabilitatii documentelor eliberate de autoritati publice cu 90 de zile, actualizare definitie caz suspect/confirmat

 18. „În faţa lipsei de echipamente, armata spaniolă a cerut NATO 500.000 de teste rapide pentru COVID-19, 1,5 milioane de măşti chirurgicale şi 450.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi FFP3” (Agerpres, 24 martie)

  • Cele 45 to materiale sanitare sosite azi (100.000 costume de protectie) au fost achizitionate de Romania prin Oficiul National de Achizitii Cetralizate si IGSU iar implicarea MApN a constat in solicitarea adresata Capabilitatii de Transport Aerian Strategic a NATO, in cadrul cotei de ore de zbor alocate Romaniei, pentru asigurarea misiunii aeriene de urgenta, adica pentru transport.

 19. Daca nu l-a doborit comunismul, a facut-o coronavirusul: Paul Goma a decedat la Paris de boala zilelor noastre.

 20. Tu cum te simti Victor ?
  MULTÄ SÄNÄTATE!

 21. @ theo,
  multumesc de intrebare, dar aproape am uitat de dureri, de ce am avut.
  Cred ca pot multumi „gastii nebune de fete si baieti” care m-au „chinuit” la operatie.

 22. Ministrul sanatatii plateste acum pentru incercarea de a stabili temperamental si singur strategia de testare a populatiei, in mod populist, functie de opinia/isteria publica inainte de a analiza toate celelalte criterii de analiza impreuna cu echipa. Ar fi bine sa existe o strategie unica si clara de testare, pe prioritati si etape, fara heirupuri de imagine “uraaa, testam!”.
  Pe langa cap limpede e nevoie si de sange rece iar ministrul s-a cam incins. Avem acum exemplificarea perfecta de ce trebuie sa fie o decizie colectiva (mai multi specialist din mai multe domenii) dar o voce unica.
  Si o opinie despre materialele de protectie: in conditii normale, instrumentarul si unele consumabile din spitale se sterilizeaza si se refolosesc. In conditiile in care virusul acesta se distruge la temperatura >70 °C, daca acest lucru este confirmat, de ce nu putem steriliza materialele de protectie, cele care nu se distrug in acest proces si sa fie refolosite? La rulajul acesta (si va mai creste), nu vom reusi sa procuram niciodata intreg necesarul iar costurile vor fi enorme. Am inteles ca si peroxidul de hidrogen (banala apa oxigenata) ar avea astfel de proprietati fata de COVID 19..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s