Coronavirus.2.Primele urgente

No, Bun.

Ca ne dumiriram acum, e joaca serioasa.

Italia vad ca a ajuns acum la 6820 de decese din 69176 de cazuri confirmate. Aproape 10%, ceea ce confirma supozitia ca numarul real al persoanelor purtatoare este mult mai mare decat cel mentionat oficial.
Spania ii calca voiniceste pe urme si sunt semne ca si alte tari europene se vor confrunta cu situatii cel putin apropiate.
Personal in evaluarea profunzimii cu care sunt afectate tari/zone, ma ghidez mai degraba dupa numarul deceselor decat dupa numarul persoanelor diagnosticate. Nu datorita tragismului cazurilor ci mai degraba pentru ca in ciuda dependentei lor si de factori colaterali, precum ponderea varstinicilor si/sau a persoanelor cu afectiuni cronice in zonele respective, numarul este mai putin fluid decat evaluarile numarului de persoane infectate.
Deocamdata nu sunt semne concludente ca trendul va suferi o schimbare consistenta, dar putem presupune ca asta se va intampla nu peste foarte mult timp.

Cel mai probabil fenomenul de scadere a cazurilor pe zone/tari va urma destul de fidel masurile profilactice luate in respectivele zone la nivel guvernamental dar mai ales respectarea acestor masuri de masa populatiei. Cu un ecart cam de 3-6 saptamani. Asta nu inseamna ca scapam ! De „scapat” scapam efectiv abia cand vine vaccinul. Daca nu vine la timp, putem presupune ca nivelul real al infectarii va atinge suta de procente. Scapa cine poate. Respectiv cine are sistemul imunitar la el. Ca dincolo de orice contorsionari mai mult sau mai putin duse cu sorcova, in ultima instanta dumnealui este cel care ne poate scapa. Inclusiv vaccinul se bazeaza pe raspunsul lui 😉

Dar despre asta poate un pic mai incolo.

Si pentru ca tot suntem consemnati la domiciliu (cel putin cea mai mare parte) o trecere in revista a unor materiale video pe tema cred ca ar fi benefica. Si pentru ca netul e efectiv inundat de sfaturi de la „espertii” de serviciu cu recomandari dintre cele mai aiuritoare, am cautat personi ce nu se ascund in spatele unor nickuri si a caror experienta sugereaza ca chiar stiu despre ce vorbesc.

David Heymann

Adam Kucharski

Materialele sunt adunate in CDP Media. Si nu sunt singure.

Multa sanatate si nu va destrabalati de plictiseala 🙂

Viq

 

25 responses to “Coronavirus.2.Primele urgente

 1. Las si eu aici un link spre un material muncit, deci mai lungut, actualizat periodic si cred ca usor de citit:
  https://skepticpengus.blogspot.com/2020/02/covid-19-date-stiintifice-la-zi.html

 2. Nu se mai poate accesa link-ul, asa ca pun aici continutul stiri
  „O zi foarte importantă pentru OncoGen: avem vaccinul, echivalentul a 1000 de doze”, anunță profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara.
  Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu mai spune că echipa de cercetători de la OncoGen, pe care o coordonează, a terminat ieri sinteza vaccinului, iar azi a început deja testele pentru vaccinul împotriva Covid-19.
  Cercetătorii de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara au anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că un vaccin personalizat care să protejeze contra noului Coronavirus poate fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer și au postat tehnologia pe site-ul oncogen.ro. La începutul acestei săptămâni, OncoGen Timișoara a primit din Germania reactivii destinați primelor teste.

  Virgil Păunescu declara într-un interviu pe care ni l-a acordat că echipa de cercetători de la OncoGen a făcut publică tehnologia de producere a vaccinului în aşa fel încât orice firmă de medicamente să poată să o folosească oricând: „Datele făcute publice de alte colective sunt foarte puţine, pentru că majoritatea colectivelor de cercetare doresc să patenteze mai întâi ideile pentru a beneficia de un eventual profit. După părerea mea, la ora actuală, în lume lucrează, probabil, sute de colective de cercetători pentru un vaccin împotriva Covid-19. Noi, însă, nu am vrut să ţinem ascunsă informaţia. Având în vedere gravitatea situaţiei, am hotărât să punem toate datele noastre la dispoziţie, pentru oricine doreşte să le folosească. Deocamdată am făcut publică tehnologia de producere a unui vaccin împotriva Covid-19, realizată aici, la Oncogen, şi cu mari şanse de reuşită. Şi, pentru că am luat hotărârea de a nu o patenta, oricine poate să o folosească.”

  • „Important: Acest vaccin este doar pentru testarea in laborator. Ieri am terminat sinteza vaccinului”, se arată pe pagina de Facebook a centrului, luată cu asalt de mii de români.

 3. Una-I una, alta-I alta!
  Testarea de laborator PCR, cu durata de 4-5 ore si acuratete de 100%, se face pentru identificarea celor contaminati in vederea tratarii, izolarii si a stabilirii lantului de contaminare prin ancheta epidemiologica si are reprezentare numerica (ex. 1 bolnav, 3 contacti).
  Testarea (bucurestenilor, deocamdata) in esantioane statistic-zonale (cele 10.000 de testari) se va face cu teste rapide care dau rezultate in 15-30 minute, cu acuratete mult mai mica decat testele de laborator PCR si reprezinta un studiu epidemiologic de prevalenta. El urmareste determinarea prin sondaj a nr. de contaminari existente intr-o populatie determinata, indiferent de stadiul acestora si poate fi o fotografie de moment sau perioada. Are valoare statistica (de aceea acuratetea nu e obligatorie de 100%) si e interpretata ca tendinta, reprezinta nr. cazuri intr-un moment sau perioada raportat la total populatie testata la acel moment/perioada, se exprima in proportie sau procent (ex. 20:1000 sau 2%) si este valorificat in evaluarea nevoilor de ingrijire, planificarea serviciilor de sanatate si elaborarea programelor/planurilor de gestionare/combatere.
  Dar este evident ca persoanele identificate pozitiv vor intra in monitorizare in vederea izolarii sau tratarii daca este cazul, probabil dupa retestarea cu PCR a celor care se incadreaza in definitia de caz.
  Deci, pe langa valoare statistica si punct de plecare in planificarea urmatorilor pasi, acest program are si valoare de test santinela.

  • Ca sa fie treaba si mai complicata testele astea sunt si ele de mai multe feluri. Dar nu toata lumea stie si asta se poate specula.
   Deci, pana joi la pranz se stia doar ca in Bucuresti se va face testarea in masa, fara specificarea tipului de test. Iese mai tarziu dr Rafila, seful Laboratorului de la “Bals” si ne spune ca aceasta testare nu are valoare in acest moment decat d.p.d.v.statistic, fiind un test ANTIGEN, apoi recomada sa-l facem dar mai tarziu. “Un astfel de studiu aduce informația referitoare la numărul de persoane care au trecut prin infecție” zice dr.Rafila, deci ele nu identifica bolnavii activi in vederea izolarii, carantinarii sau internarii ci doar pe cei care au dobandi imunitate (prezenta anticorpilor se detecteaza , de fapt) , deci pe cei vindecati sau in curs de vindecare . Adica un test pasiv cu utilitate imediata spre zero. Dupa amiaza, la intalnirea de la primaria capitalei dintre dr. Cercel, managerul de la “ Bals”, cu capii primariei generale si de sector, managerul anunta ca vor fi de fapt 2 tipuri de teste, nu doar cel “pasiv” despre care vorbeste dr.Rafila, ci si unul pentru forma activa.
   Acum, una din doua, ori dr. Rafila, care in calitate de sef al laboratorului unde se vor face analizele dar si de presedinte al Societatii Romane de Microbiologie este sigur in Grupul stiintific care ia deciziile dar habar n-are despre planul pentru “testarea nationala”, ori l-a dat de gol pe dr. Cercel + primareasa generala ca s-au luat niste teste, probabil cele mai ieftine si accesibile dar inutile, altfel nu se gaseau atat de rapid, pentru a fi folosite intr-o campanie de imagine pentru primarul general. Iar dupa demascarea inselaciunii, ca sa salveze campania, dr.Cercel ne spune ca “vor fi” si din alea bune. Cate si cand nu ne mai spune. Si vad ca tot mai multe autoritati locale cumpara teste fara a spune de care.

 4. „Nimic nu va mai fi la fel dupa ce vom trece hopul cu coronavirusul”, se tot repeta de diferite persoane.
  Ceva se va schimba prea putin: natura umana.
  „Omul este lup pentru om” va ramine valabila.

  • Si nu neaparat o schimbare in bine.

  • „Nimic nu va mai fi la fel dupa ce vom trece hopul cu coronavirusul”,………………. ecsact !
   😀 😀 😀
   Chiar daca Covidul n-ar fi venit, oricum nimic din ce e azi nu mai e ca inainte, ca asa-i obiceiul traditional al Terrei si omeninimii de pe dansa 😀

   Pe FB era o completare geniala, ceva de genul : „… Cel mai probabil multi vor ramane cu ticul de a se spala pe maini aproape zilnic !” 🙄

 5. Am doua rugaminti la administratori:
  1. Sa-mi spuneti daca am postari oprite de la publicare, daca le gasiti nu le mai publicati ca le-am postat de mai multe ori sub mai multe forme (mai lungi, fragmentate pe bucatele, in locuri diferite, am tot incercat variante) si ar iesi harababura. Sau problema e de la mine? Totusi, unele postari scurte, apar.
  2. Daca adresa de contact copaculdinpadureblog@gmail.com mai e valida?

  • Light,
   E valida, dar cam prafuita. Am facut un pic curatenie ca n-am mai fost pe acolo de multisor. Ani. De altfel am uitat si parola, a trebuit s-o resetez, ceea ce ii va tine la poarta pe ceilalti utilizatori ce aveau acces. Dar ei ma pot contacta personal 😉
   BTW, Ti-am raspuns 😉

 6. Ceva ce este ingrijorätor, multi se multumesc cu auzitul cä
  poti scäpa de boala asta nenorocitä.,mai räu este cä rämii
  cu niste bronchii si plämani- f.f.sensibilizati…..bolnavi

  • Theo,
   Dupa un pachet jumate’ de tutun, cel mai adesea extrem de prost (ca parca poate fi unul bun :D) sechelele sunt mult mai drastice. Si nu pare sa fi pasat prea mult cuiva decenii de-a randul …

 7. ce mai väicärealä pe cei ce au lucrat la negru afarä, dar vor
  ajutoare. TREZITZI-VÄ!!!!
  IN ITALIA- GERMANIA -FRANTA- MERG ELEVI;SOMERII
  TOTZI CEI CARE PRIMESC AJUTOARE:
  NICI O TARÄ NU POATE FATÄ LA ASEMENEA CHELTUIELI :::::IESITI LA MUNCÄ!!!!!!!!!!!
  mä refer la cei ce intind mäna.
  sunt regiuni unde studenti, masteranti etc. au iesit la
  cämp, au mäncare si nu inpoziteazä ziua. DECI!!!!
  IN CONSTRUTII SE LUCREAZÄ-INSTALATORII; ETC:

  IL VÄD PE ARAFAT TOATÄ ZIUA – NU SPUNE NIMENI CÄTI DR. AU PLECAT DIN CAUZA LUI??? NU SPUNE
  NIMENI CÄTI AU MURIT UNDE A FOST EL LA CONDUCERE –DECE??? CÄ ARE INTERESE ANTENELE
  PONTA SI ALTZII.

  DECE VOI CARE TRÄITI IN ROMÄNIA SUPORTATI
  ASTFEL DE ARANJAMNTE; PERSOANE INPÄIATE???

 8. BUNÄ,
  vä salut cu drag si multä sänätate .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s