CV.3.Full time OFF

Premierul UK a luat si el virusul, ca doar Orban nu e mai smecher !

Suntem in „StandBy”.
Cel putin majoritatea populatiei, care nu se afla in prima linie ale necesitatilor sociale. In care nici eu nici colega de camera nu ne incadram !

Insa e un semn bun ca (AICI) lumea face ceea ce trebuie sa faca. Fara ca intersectiile sa fie controlate de mitraliere antitanc si submarine parcate transversal.
Am fost la farmacia Boots din Shopping Center pentru o punguta lunara cu „bombonele”. Asa arata zona de regula :

Asa arata acum :

Singurii clienti sunt/erau la farmacia la care am fost. Asezati precum se vede.
Pe strada densitatea circulatiei e asemanatoare.
Cu putina imaginatie poti gasi corespondetul din filmele-catastrofa, dupa ce virusul a diminuat binisor numarul rezidentilor. Mai putin distrugerile si gunoaiele aferente.

De buna sama sunt si masuri punitive pentru cei plecati cu sorcova. O amenda de £60 de lire ii paste pe cei care umbla teleleu si refuza sa se retraga la vizuina. Cu plata la jumatate in 14 zile, asemeni oricarei activitati antisociale ce poate pune in pericol cetatenii normali la cap, precum depasirea vitezei legale. La recidiva amenda e dubla si se tot dubleaza la fiecare noua incalcare. La fel ca rata de infectare 😀
Celor ce nu platesc li se deschide proces.

Personalul NHS este sprijinit la momentul asta de inca jumatate de milion de voluntari.
20200326_104338[1]
Viitorii medici/nurses aflati in ultimul an de studii sunt pe lista din capul locului.  S-a facut un apel si la pensionarii NHS dar asteptarile sunt limitate luand in considerare varsta respectivelor persoane. De buna sama majoritatea nu au ceea ce se poate considera „pregatire de specialitate”. Insa aici o mare parte a populatiei are cunostinte elementare referitoare la domeniu. Angajatorii platesc cu regularitate cursuri „FirstAid” pentru anagajati, majoritatea purtand la buzunar si cardul ce le atesta calificarea langa permisul de conducere.  De buna sama sunt o multime de activitati pseudo-administrative la care pot inlocui personalul full calificat al sistemului, elibarandu-l astfel pentru a actiona in zonele fierbinti.

Intre timp se lucreaza la vaccin.
20200326_102354[1]

OK. Asta e aici.
In alte locuri poate e altfel.
Ce as observa la prima vedere este nu doar actiunea fortelor social-admistrative organizate cat cea a maselor. In covarsitoarea lor majoritate, oamenii fac ceea ce trebuie sa faca fara prea multe mofturi. Si nu pentru ca le-ar fi frica de fortele de ordine cat pentru ca inteleg riscul real al situatiei.

Iar asta vine cel mai probabil de la faptul ca cei responsabili de domeniul sanatatii nu fac doar acum ceva, nu e doar un „Hei-Rup” reactiv, ci au facut si inainte de pocnitura Covidului ceea ce ar fi trebuit sa faca.
In 2018 spre exemplu, a avut loc o simulare de pandemie cu sprijinul BBC, cam cum se fac exercitiile alarmelor de incendiu.
Un fel de … „hai sa vedem ce stim sa facem si ce s-ar intampla daca ar fi sa fie…!”.
Matematician dr.Hannah Fry s-a ocupat de trebusoara asta implicand sisteme ale tehnologiei usor accesibile actualmente si o masa a populatiei cat de mare a putut.
In simulare au fost implicate peste zece mii de voluntari ce au downloadad un app pe telefonul mobil si au fost monitorizati timp de cateva luni asupra activitatilor, deplasarilor si evident a contactelor zilnice. Rezultatele au oferit un tablou mult mai aproape de realitate decat estimarile de birou, cu concluzii interesante si dezvaluind prioritati de actiune la care poate nu se gandise nimeni pana atunci. Bune pentru cei ce iau masuri de sus in jos.
Pe de alta parte, de jos in sus, atat participantii la experiment cat si masa ce a urmarit materialul la TV au cu certitudine alta intelegere a fenomenului decat telespectatorii Antenelor spre exemplu.
Materialul l-am stocat in CDP Media. Poate avea subtitrare in engleza.
Hannah FryPentru protectia personala deocamdata nu iau de bun mai nimic din ce circula pe net, de la foenul cu aer cald la hidroxiclorochina. Nu inseamna ca sunt 100% aberatii dar nici pe departe nu inseamna ca sunt caile rationale de urmat.
„Nearly 300 people are reported to have been killed and more than 1,000 have become ill after ingesting toxic methanol across Iran amid rumours it can help cure coronavirus.”

Pe net orice e posibil. Iar riscul ilustrat de Alan Krumwiede (Jude Law) cu leacul-minune homeopat „forsythia” in „Contagion” este extrem de real. ByTheWay, daca v-a scapat cumva (desi nu cred) merita sa vedeti „Contagion”(2011) care a avut drept consultant medical pe Larry Brilliant, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti epidemiologi actuali.

De buna sama nu stau cu mainile-n sanul propiu, ceva fac, ceva in care am incredere, dar nu pun aici din exact acelasi motiv. Nu am drept scop sa popularizez solutii. Desigur, pentru prieteni pot raspunde mai mult la mailul pomului.

Viq

 

5 responses to “CV.3.Full time OFF

 1. Drept completare la informatiile de mai sus.

  Tocmai ce am stat de vorba cu o persoana din prima linie.
  Se pare ca asigurarea cu materiale, in special cu echipament de protectie, este destul de precara.
  Cel mai probabil capitolul logistica a fost luat prin surprindere si nu a putut face aprovizionarea cu tipul asta de materiale destul de rapid. Iar dat fiind faptul ca situatia este generalizata, incepand cu furnizorul nr.1 de chestii de gen, nu a fost de natura sa ajute !

 2. Bunä Viq,
  si eu am vorbit cu colege si colegi din spitalele noastre,
  spun acela lucru, iar testele rapide sunt nesigure.
  Fica mea mai are cabinetul deschis, ca Dr. stomatolg,dar
  probabil cat mai au materiale, nu este värful pericolului incä.
  Sunt curioasä ce fac romanii cu banii dela UE:
  in romänia au dat fuga multi si intind mäna. La noi studentii,
  elevi mari,multifärä seviciu pe ajutoare,merg la ferme,grädini,
  vii,- unde au nevoie, se dezinfecteazä scoli, magazine,etc
  sä vrei sä lucrezi.
  Viq, tie si Fam. multä sänätate.

  • Buna, Theo.

   O societate moderna presupune cetateni responsabili in primul rand nu doar masuri administrative. E o spirala cauza-efect de altfel.
   Cetatenii responsabili pot folosi democratia spre a alege directii guvernamentale de actiune la care ulterior raspund pozitiv. Simple like that.

   Se face o luna de cand masurile sunt in functiune si de cand imi vad de job aproape ca si inainte. In plus o duc/aduc si pe doamna la job. Cu „trotineta”.
   Si ies cam saptamanal la supermarket pentru papa. Poate la cateva zile la shopul de alaturi pentru paine, lapte… cafea 🙂
   Numarul de opriri/verificari ale deplasarilor mele/noastre (scop, durata, documente…) se ridica la ametitoarea suma de 0 (zero).

   Multa sanatate si voua !

 3. „De buna sama nu stau cu mainile-n sanul propiu, ceva fac, ceva in care am incredere, dar nu pun aici din exact acelasi motiv. Nu am drept scop sa popularizez solutii. Desigur, pentru prieteni pot raspunde mai mult la mailul pomului.”
  Jos palaria!

  • Sa sti ca mi-ai dat o idee !
   Mi-ar placea o palarie. gen Eastwood. care probabil nu m-ar prinde… 🙄
   Sau una Gene Hackman/French Conection 😀 😀 😀

   De buna sama nici una din ele nu putea-va fi purtata in public daca vreau sa nu am situatii de criza cu colega.
   Dar le pot purta noaptea…
   … in birou 🙄
   … cu usa-nchisa 🙄 🙄

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s