Corectitudinea politică … pe loc repaus

Un articol care, mi se pare mie, n-ar trebui depășit în viteză și care aduce în discuție subiecte trecute sub tăcere la fel ca și articolul Norei de mai jos precum și un link preluat de la Theophyle care arată teoretic dar are manifestări cît se poate de practice în lumea reală.

Despre Oslo, incorect politic

Putem să depăşim oroarea şi confuzia generate de incidentul de la Oslo într-o încercare de a-i citi semnificaţia într-o perspectivă mai amplă? Putem să depăşim dubla tentaţie de a-l vedea ca pe un gest izolat, al unui dezaxat, sau de a-l folosi ca pe un nou prilej de politizare şi propagandă? Avem tăria de a vedea, dincolo de turbulenţa şi emoţia contextului, semnificaţia mai profundă a tragediei? Să privim lucrurile cu luciditate. Eram conştienţi că sub ochii noştri e, în plină desfăşurare, criza economiei şi politicii occidentale. Acum, după Oslo, vedem cum criza cultural-identitară stă gata să erupă.

Incidentul de la Oslo este un nou semnal de alarmă, un nou simptom al profundei crize în care se afundă sistemul de guvernare occidental şi civilizaţia occidentală. Economia vestică – fie ea în varianta europeană, fie americană – este în criză. Setată să consume mai mult decât produce, să redistribuie avuţia şi riscul pe criterii de expedienţă politic-ideologică, ea colapsează sub ochii noştri. Guvernarea vestică este în criză. Fie că este la Bruxelles, fie că este la Washington, elitele birocratice şi politice par mai departe ca oricând de masele de cetăţeni, funcţionând după o logică proprie, străină interesului public. Deficitul democratic, deficitul de legitimitate devin tot mai mult nu accidente, ci trăsături ale sistemului.

Acum, încă sub şocul incidentelor de la Oslo, vedem cum criza cultural-identitară stă gata să erupă sângeros, pe fundalul problemelor de emigraţie şi al escaladării presiunii islamiste.

Responsabili pentru această criză complexă şi profundă a lumii vestice? E simplu: când ai o mare putere, ai şi o mare responsabilitate. Cine face şi desface de decenii bune harta Occidentului, identitatea şi cultura sa? Se poate deroba elita occidentală de responsabilitate? În niciun caz. Actualul climat este rezultatul leadershipului său din ultimele decenii. Niciodată nu a avut Occidentul nevoie mai mare de o elită politică, mediatică şi culturală inteligentă şi pragmatică.

Eram conştienţi că politicile demografice, de emigraţie şi culturale occidentale, promovate de elita mai sus menţionată, generează tensiuni şi probleme. Am fost de decenii bune martorii unei presiuni continui exercitate asupra unei bune părţi a populaţiei occidentale. Le-a plăcut sau nu, părea că occidentalii erau resemnaţi. Politicile respective, promovate cu tenacitate, au creat treptat un nou climat în Occident. Un climat în care, iată, ajung să explodeze incidente profund regretabile, precum cel din Oslo.

Blocată în propriile obsesii, elita occidentală a uitat că în lumea reală, nu cea a propagandei mass-media ţesute de ea, acţiunea are o reacţiune. Că nu poţi împinge la nesfârşit o agendă pe gâtul occidentalilor, fără să te întrebi dacă şi cum vor reacţiona. Oricât de educaţi şi civilizaţi ar fi, oricât de paşnici, occidentalii sunt şi ei oameni. Sunt membri ai aceleiaşi specii violente, agresive, coruptibile. După sute de ani de civilizaţie, arată desigur altfel decât talibanii afgani. „Civilizaţi“. Dar, ca esenţă umană, venim toţi în descendenţa aceleiaşi maimuţe sau păcat originar, după gust şi preferinţă.

Pe scurt, toată această poveste a Occidentului multicultural, post-naţional şi post-religios este o problemă simplă de realism. Realism în a înţelege realitatea istorică şi socială, în ultimă instanţă, natura umană. Şi, evident, realism sau irealism în designul şi punerea în practică a unor politici menite să schimbe lucrurile.

Cât poţi ataca identitatea naţională a unor popoare, fără să ai o contrareacţie? Cât poţi susţine politici de emigrare ce subminează profund ţesătura socială a ţării gazdă, fără să ai reacţii de respingere violente? Cât poţi insulta şi persecuta tradiţia religioasă a locului, iudeo-creştină – făcând politică instituţionalizată din asta -, fără ca adepţii acesteia să iasă din resemnarea şi comoditatea habituale, reacţionând violent? Cât te poţi juca cu focul, manevrând jocul acuzelor şi stigmatizărilor corect-politic, cu beneficii corect-politic, pentru agende corect-politic?

Este normal să ne punem aceste întrebări? Sau simpla idee că natura umană ar putea reacţiona violent la politici bine intenţionate, dar percepute ca agresive şi maligne de subiecţii lor este ea însăşi incorectă politic? Ar trebui stigmatizat faptul că ne punem întrebări cu privire la realismul şi inadecvarea unor politici promovate de doctrina oficială a elitelor occidentale? Iată o altă întrebare interesantă.

Nimeni nu justifică violenţa şi agresivitatea. Am ajuns cu greu, în Occident, la situaţia în care acte ca cel de la Oslo sunt rare şi culturalmente indefensibile. A fost efortul a numeroase generaţii şi rezultatul a mii de sacrificii. Să spunem însă lucrurilor pe nume: elitele vestice actuale îşi bat pur şi simplu joc de această unică, poate irepetabilă, şansă dată omenirii de experimentul occidental.

Cât şi în câte feluri poţi ataca identitatea naţională a unor popoare, fără să ai o contrareacţie? Cât şi în câte feluri poţi susţine politici de emigrare ce submineză profund ţesătura socială a ţării gazdă, fără să ai reacţii de respingere violente? Primii care ar trebui să se gândească la posibila contrareacţie violentă, la faptul că masele nu sunt atât de luminate, lipsite de prejudecăţi şi cosmopolite, ar trebui să fie elitele însele. De-aia sunt elite. De-aia sunt la vârf: să vadă mai departe şi să anticipeze.

E chiar atât de greu de înţeles că orice acţiune politică şi propagandistică are o reacţiune? E chiar atât de greu de înţeles că, dacă emigranţii din Londra, Oslo sau Paris propovăduiesc şi practică Jihadul, antisemitismul şi antioccidentalismul, asta va stârni o reacţie pe măsură? E atât de greu de văzut că, dacă un nebun dintr-o parte aruncă o piatră, şi încă una, şi încă una, se va găsi un nebun şi pe partea cealaltă să răspundă?

Nu e clar ce doresc elitele occidentale, aflate la un pupitru de control. Când e vorba de occidentali, obiectivul pare să fie crearea omului nou. Occidentalul trebuie să se schimbe radical într-o fiinţă de la care se aşteaptă să ia pietre în bot. Pentru asta trebuie să renunţe la toate prejudecăţile trecutului – cultura şi religia moştenite de la înaintaşi fiind între ele. Însăşi identitatea sa cea mai profundă – culturală şi religioasă – fiind în discuţie, aşteptările sunt, deci, foarte mari.

Pe de altă parte, când e vorba de sistemul occidental în ansamblul său, obiectivul pare să fie crearea unei noi civilizaţii. Una „multiculturală“. Una în care „noul om occidental“ să producă mijloacele materiale şi organizaţionale menite să întreţină diversitatea culturală şi a stilurilor de viaţă ale celorlalţi. De la aceştia din urmă, „ceilalţi“, nefiind aşteptări prea înalte. Ei nu trebuie să se schimbe. Ei trebuie să fie doar ceea ce sunt. Aşteptările, evident, sunt foarte mici.

Autorul de faţă nu vrea să spună că cele de mai sus nu ar fi obiective lăudabile. Poate că sunt. Poate că e bine să fim multiculturalişti. De fapt, autorul de faţă este un adept al liberalismului, toleranţei şi diversităţii. Problema este cu realitatea. Putem încerca să impunem realităţii tot ce ne trece prin cap. În final, realitatea va decide însă ce şi cât e de fezabil. Şi mai ales în ce condiţii.

Este de bun-simţ să spui că nu poţi guverna împotriva naturii umane, a instinctelor elementare ale organizării politice, a ordinii fireşti a costurilor şi beneficiilor sistemului economic, împotriva identităţii şi a celor mai profunde credinţe ale oamenilor pe care vrei să-i guvernezi. Or, de decenii bune, elitele occidentale exact cam asta propun. Şi asta încearcă să facă, pas cu pas, din ce în ce mai agresiv, sub acoperirea unui sistem de propagandă fără precedent istoric: un demers ce forţează masele occidentale să asimileze un program politico-economic-cultural, sublim în intenţii moral-metafizice, dezastruos în consecinţele reale.

Ajunşi în acest punct, ne putem întreba: bine, dar ce se va întâmpla acum, după Oslo, iulie 2011? Cum vor reacţiona conducătorii noştri occidentali? Ce vor face? Răspunsul este anticipabil. Urmăriţi modul în care numitele elite tratează criza economică şi pe cea politică.

Cum acţionează în faţa crizei structurale a economiilor vestice? Schimbăm în punctele esenţiale, dar să nu se schimbe nimic. Mai o subvenţie, mai o reeşalonare, mai un împrumut, mai un pachet de salvare, mai un printat de bancnote… Orice, dar numai tratarea problemei prin cauza ei structurală, nu. Cum acţionează în faţa crizei de reprezentare şi legitimitate politică? Facem un referendum în care consolidăm şi mai multă putere, cât mai departe de controlul şi voinţa publicului. Dacă referendumul nu iese cum vrem, facem referendumuri până ne iese. Ş.a.m.d.

Dacă cineva îşi face vreo iluzie că din această tragedie elitele occidentale vor trage o concluzie practică, realistă şi pragmatică, suferă de optimism. Ideile şi interesele lor politico-economice sunt de aşa natură, încât e destul de probabil ca, în loc să caute soluţii care să oprească escaladarea ciclului de reacţii şi contrareacţii creat de lipsa lor cronică de discernământ, vor repeta aceleaşi mantre şi gesturi care vor alimenta această spirală pe mai departe. Niciodată nu a avut Occidentul nevoie mai mare de o elită inteligentă şi pragmatică şi niciodată nu a avut parte, la vârful piramidei sale de putere, de o adunătură mai mare de pigmei politici şi intelectuali.

Preluat de pe: http://www.revista22.ro/despre-oslo-incorect-politic-10993.html


  1. Nora Damian – Conspiraţionismul, de la teorie la practică?
  2. The Origins of Political Correctness
  3. Pascal Bruckner: Breivik este versiunea blonda a lui Bin Laden – Partea I
  4. Aritmetica populația și energia

74 responses to “Corectitudinea politică … pe loc repaus

  1. Europa este la o foarte mare rascruce!

    de cine depinde ca ea sa nu dispara?

    de politicieni, ne-am lamurit…
    de oameni ca anders behring b……….ne-am lamurit….

    cine a mai ramas?

  2. Servus 🙂 .
    Excelent articol, spune ce credeam eu demult. Nu ma refer la partea cu liderii occidentali, care imi ies putin din bataia micului meu radar 😀 .
    Si mi-au placut deosebit si „stelarele” comentarii de pe „22′, nu credeam ca sunt asa multi romani suferitori de un conformism imbaxit, credeam ca suntem asa, mai din barda, sanatosi 😀 .
    Dar o fi bine si asa, poate ne iubeste Sarko mai mult. Sau mai bine 😀 , cum o fi correct de spus?

  3. furiouswordpressripper

    „Incidentul de la Oslo este un nou semnal de alarmă, un nou simptom al profundei crize în care se afundă sistemul de guvernare occidental şi civilizaţia occidentală” . Cat de idiot trebuie sa fii ca sa poti scoate o asemenea perla jurnalistica, sau cat de bine a fost platit ca sa scrie asa ceva?
    Sa presupunem ca merg pe sosea cu o masina Volkswagen si fac o pana de cauciuc. In timp ce schimb roata ma gandesc ” Industria gemana de automobile este in colaps. Germania insasi precum si sistemul de guvernare occidental, civilizaţia occidentală, trece printr-o profunda criza.”
    Articolul este slab. Si este slab nu pentru ca se face purtator de semne de intrebare, este slab pentru ca intrebarile nu pornesc de la premize reale. Sa luam drept exemplu atentatele din Marea Britanie sau atentatele din Spania. Sunt ele rezultatul nationalismului sovin englezesc sau spaniol?
    Sa luam alta fraza idioata: „Acum, după Oslo, vedem cum criza cultural-identitară stă gata să erupă.” . Viq, ia spune-ne, te rog, la voi sta sa erupa ceva? Vreun vulcan, vreo miscare nationalist sovina, macar vreun furuncul?
    Dar pentru ca suntem inteligenti si cunoastem istorie, stim ca marile crize au fost premergatoare marilor razboaie. Antisemitismul specific regimului nazist si distrugerea elitelor intelectualitatii si a clasei intelectualitatii, la vrac, practicata de comunisti, sunt doar doua dintre marile greseli ale umanitatii si scuze infantile pentru tendintele expasioniste ale liderilor marilor puteri economice.
    Nu, domnilor, trebuie sa privim lucid si sa nu mai lasam o mana de descreierati sa ne invrajbeasca.

  4. Fury
    Dl. Aligica spune (cu sinceritate) ca avem o problema pe care trebuie s-o discutam deschis si realist daca dorim s-o rezolvam.
    Tu zici ca n-avem problema asta dar n-am inteles argumentatia. Vorbim despre acelasi articol?

  5. Gino
    las ca-i bine si-asa rau.

  6. furiouswordpressripper

    Da, Fil, despre acelasi autor si despre acelasi articol. Terorismul este o boala, ca orice boala, si afecteaza organismul social doar in masura in care sistemul imunitar al acestuia nu functioneaza bine. In cazul nostru, atentatorul era in vizorul serviciilor, dar nu au avut si profesionalismul necesar sa intervina la timp. L-au lasat sa actioneze.
    Asta este problema care trebuie discutata.
    Aligica bate campii si vorbeste despre capitalismul in putrefactie, despre adevaratul criminal „sistemul de guvernare occidental şi civilizaţia occidentală”. Nu mai lipsea mult si vorbea si despre proprietatea nedreapta asupra mijloacelor de productie.
    Come on!

  7. filadel,
    o fi bine dar uite ca am gresit eu cand nu mi-am dat seama cat de intelectuali rasati si sensibili la nuante sunt romanii. Avem o pepiniera multi-culti si nu stiam.
    Spuneam nu demult ca suntem un continent al natiunilor, nationalismul nu a murit deloc, ca dovada controlul la frontiera din Danemarca si masurile protectioniste de pe piata muncii din Spania. Si pe masura ce se vor adopta si altele extremisti ca norvegianul isi vor simti validate actiunile.
    In loc sa recunoastem realitatea si sa actionam conform ne pierdem in filosofeala care la altii incepe sa miroase a expirat.
    Pot sa accept ca amploarea dezastrului din Norvegia nu il face tocmai potrivit pentru abordarea temelor astora dar pe alta parte unii vor gasi tocmai asta un argument pentru deschiderea discutiei.
    Sunt convins ca daca subiectul era deschis de altii, mai „occidentali”, si doar preluat de DPA, altfel puneau problema sensibilii analisti.
    Cine este DPA sa isi permita atata curaj sa aiba o atitudine personala, hm?

  8. #furi

    din pacate interpretarea ta este simplista -insa nivelul tau de intelegere -no offence – precum si lipsa evidenta a unor lecturi in teoriile conemporane iti .limiteaza capacitatea de intelegere. Sigur , nu este ” corect politic ” sa faci afirmatii legate de gradul de intelingenta/etc a unei persoane – dar cand se poate constitui intr-un factor explicativ – cred ca este o abordarea salubra.

    plus ca abordarea ta este una totalitara – vina pentru atentat apartine serviciilor care nu l-au deconspirat anterior ?!
    Uiti ca exista un context cultural – islamizarea cu islamofobia aferenta.
    Cand se atinge – pe termen scurt – un procent de 20% emigranti – intr-o tara foarte mica – generezi o cultura antimigrationista. Let’s face it!

  9. Fury
    Inseamna ca eu visez noaptea cosmaruri cu creierul, care este, in stare de somnabulism. Probabil ca nu traiesc in realitate.
    Am visat oare burci si moschei?
    Am visat cartierele islamice din Londra?
    Visez inca banlieu-ul Parizian la 20 de minute de Ile-deFrance in care poti disparea literalmente in 5 minute?

    Aceasta fraza a dlui. Aligica mi se pare absolut fabuloasa:

    „Nu e clar ce doresc elitele occidentale, aflate la un pupitru de control. Când e vorba de occidentali, obiectivul pare să fie crearea omului nou. Occidentalul trebuie să se schimbe radical într-o fiinţă de la care se aşteaptă să ia pietre în bot. Pentru asta trebuie să renunţe la toate prejudecăţile trecutului – cultura şi religia moştenite de la înaintaşi fiind între ele. Însăşi identitatea sa cea mai profundă – culturală şi religioasă – fiind în discuţie, aşteptările sunt, deci, foarte mari.

    Pe de altă parte, când e vorba de sistemul occidental în ansamblul său, obiectivul pare să fie crearea unei noi civilizaţii. Una „multiculturală“. Una în care „noul om occidental“ să producă mijloacele materiale şi organizaţionale menite să întreţină diversitatea culturală şi a stilurilor de viaţă ale celorlalţi. De la aceştia din urmă, „ceilalţi“, nefiind aşteptări prea înalte. Ei nu trebuie să se schimbe. Ei trebuie să fie doar ceea ce sunt. Aşteptările, evident, sunt foarte mici.”

    Este adevarata sau nu?

  10. furiouswordpressripper

    @Gino, fiecare dintre noi avem dreptul sa ne exprimam opinia personala, desigur, adica pana si DPA 🙂
    In opinia mea, insa, lipsita de curaj, sustin ca Aligica a scris un articol absolut idiot. Am si argumentat, de altfel, am dat si exemple, desigur, dar nu pretind sa pot schimba opinia celor ce impartasesc in mod neconditionat opiniile domnului Aligica.
    Am opinat pur si simplu, dar sunt deschis oricarei discutii purtate cu argumente.

  11. Pina la urma emingrantii nu sint animalele de companie ale occidentalilor!
    Nu ar trebui sa fie purtatori de responsabilitate in aceeasi masura? Ei sint oameni numai atunci cind au nevoie de drepturi? Pai stimabililor categoriile astea vin la pachet.

  12. Australia 2009 sau 2010

    Musulmanilor din Australia, care doresc sa traiasca dupa legile islamice li s-a pus in vedere sa paraseasca aceasta tara, in contextul in care guvernul a tintit radicalismul intr-o incercare de a decapita potentiale tentative de atac terorist.

    Citat:
    „IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave It. I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks on Bali , we have experienced a surge in patriotism by the majority of Australians.

    „IMIGRANTII SI NU AUSTRALIENII TREBUIE SA SE ADAPTEZE. Asta e, va convine sau nu.
    Sunt satul de ingrijorarea acestei natiuni in privinta ofensarii unor indivizi sau a culturii acestora.
    De la atacul terorist din Bali incoace suntem martorii unui val de patriotism venit din partea majoritatii australienilor.

    Aceasta cultura s-a creat in peste doua secole de zbateri, incercari si victorii a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii.

    Vorbim mai cu seama ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, sau orice alta limba.
    In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!

    Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu. Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre. Daca Dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat Dumnezeu este parte a culturii noastre.

    Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce. Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica.

    Aceasta este PATRIA NOASTRA, PAMANTUL NOSTRU si STILUL NOSTRU DE VIATA si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea. Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastra, de crezul nostru Crestin, de Stilul nostru de Viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana, LIBERATATEA DE A PLECA.

    Daca nu sunteti fericiti aici, atunci PLECATI. Nu v-am obligat noi sa veniti aici. Voi ati solicitat sa fiti aici. Asadar, acceptati tara pe care VOI ati dorit-o.”

    Prime Minister Kevin Rudd – Australia

  13. fw,
    nu pot sa fiu chiar atat de intolerant incat sa spun ca nu ai dreptul 🙂 .

    Mai era ceva, daca sunt persoane deranjate de cuvantul „nationalism” as vrea sa-mi spuna cineva cum descrie sentimentul apartenentei la o natiune, cu un singur cuvant.
    Mie definitia din DEX a termenului mi se pare absolut oribila.

  14. furiouswordpressripper

    @zapp,
    Nu spun ca Aligica este idiot, dimpotriva, este diabolic de subtil. Articolul insa este complet idiot. Argumentele tale nu se sustin si nici nu s-au sustinut vreodata in Occident, pentru ca lumea civilizata respecta liberatea individului de a imbratisa orice credinta.
    @fil,
    Multiculturalismul nu presupune decat toleranta fata de cei cu religie, cultura si obiceiuri diferite de ale tale. Eu nu vad nimic rau in asta. Tu?
    Aligica face prostia sa confunde termenii intre ei sau o face cu buna stiinta, iar in acest caz prostia devine perfidie.
    Uite, daca tu poti sa imi explici unde si cum se specifica ca europeanul trebuie sa renunte la „cultura şi religia moştenite de la înaintaşi” eu recunosc public ca sunt idiot.

  15. Fara suparare, eu vad o chestie foarte nasoala in toleranta asta, atata timp cat pot fi una-doua reclamat ca discriminez.
    Decat sa risc sa patesc treaba asta cand nu ma astept prefer sa fac sa nu existe si traiesc mai linistit.
    Gresesc daca ma gandesc prima data la linistea mea in tara mea? Cred ca nu.

  16. Se mai pune problema numarului critic de la care oamenii incep sa solicite drepturi pe care eu nu prea sunt dispus sa le dau, dar ei spun ca trebuie sa i le dau pentru ca altfel…manifesteaza, fac greva foamei, poate dau foc la niste masini.
    Daca incerci sa le aplici legea reactioneaza ca grup organizat… nici nu trebuie sa spun lucrurile astea, deja le cunoastem.

  17. „Multiculturalismul nu presupune decat toleranta fata de cei cu religie, cultura si obiceiuri diferite de ale tale. Eu nu vad nimic rau in asta.”

    Daca asta o fi definitia sint de acord sa poarte burka turistele din orice tara araba care calatoresc in Occident cu scopuri turistice. Nu ma deranjeaza ca fiecare sa-si poarte cultura nationala unde vrea el, pe nas, pe ochi, etc.
    Nu ma deranjeaza ca triburile africane sa se vopseasca in ce culori doresc, sa danseze in ce fel doresc si chiar sa-si manince inamicii, prizonierii, prietenii ori nevestele … la ei acasa in tribul si-n cultura lor.

    In momentul in care indiferent din ce motive renunta la nationalitatea lor si se refugiaza in occident vor trebui sa devina cetateni ai societatii care le acorda adapost. Tocmai asta nu se intimpla. Fiindca noi le permitem.

    Nu pot accepta sa fiu tolerant cultural in timp ce vin refugiati de prin zone unde mor de foame, de sete, de gloante sau molime (ceea ce denota lipsa capacitatii lor sociale si organizatorice de a face fata provocarilor mediului) si-mi impun valori culturale pe care ei insisi nu le mai considera valori (altfel de ce-ar fugi de ele?). Eu care le deschid usa am obligatia sa-i respect iar ei care-mi intra-n casa n-au nici un fel de obligatie. Ei vin la totul de-a gata si mai au si certitudinea ca li se cuvine.

  18. Occidentul a ajuns ceea ce este fiindca a impus niste reguli, niste valori si le-a respectat cu morala si cu legea in mina.
    Acum ei vin sa ia Occidentul gata facut dar regulile alea nu le trebuie. Miros urit nene.
    Pai eu nu cred ca merge asa. Nu-i realist.

  19. furiouswordpressripper

    @fil,
    Daca vrei motive de indignare, nu este necesar sa le cauti atat de departe. Citeste articolul de mai sus.

  20. Ziua buna !

    Cumplit !
    As fi preferat sa nu fim siliti sa intram pe taramul asta dar stiam ca e inevitabil. mai devreme sau mai tarziu tot aici vom ajunge.
    Mi se pare teribil de devreme, dar nu prea avem de ales.

    „Cel mai mare defect al rasei umane este inabilitatea de a intelege functia exponentiala…” spunea Bartlett studentilor sai intr’un material pe care timpul nu mi’a permis sa’l prelucrez si sa’l pun la dispozitie asa cum mi’am propus.
    Un fragment l’am pus acum 2 ani aici :
    http://mooviq.blogspot.com/2009/04/aritmetica-populatia-si-energia.html

    Adevarul e ca manifestari de tipul celei pe care cretinul norvegian a materializat’o se vor inmulti probabil si in cateva decenii vor face parte din cotidian. Intr’un fel Aligica face un pas spre punerea in practica a teoriei nebunului, care tare mi’e teama ca si’a evaluat realist urmarile dementei sale criminale.
    Si pentru mine este greu de digerat articolul dar tare mi’e teama ca e prea putin gresit.

  21. furiouswordpressripper

    @Viq, 🙂
    Ma asteptam sa spui asa ceva, tu fiind emigrant, dar esti cea mai potrivita persoana care sa poata depista cauza si care poate gasi un vinovat si o solutie. Deci:
    In opinia ta consideri ca aparitia acestor dementi este fructul civilizatiei occidentale? Mai precis „un simptom al profundei crize în care se afundă sistemul de guvernare occidental şi civilizaţia occidentală” ?????

  22. furiouswordpressripper

    Altfel spus, Aligica a dorit sa rezolve problema terorismului dement prin metoda de trei simpla. Daca dementul este un occidental, occidentul este vinovat si de crimele comunismului si de ale nazismului, iar daca anihilam cultura si civilizatia occidentala vom scapa de teroristi.
    O rezolvare similara a acestei probleme o gasiti aici:

  23. Furios

    In zona in care sunt eu e un cartier de oameni cuminti, de treaba si devreme acasa.
    Si totusi, chiar si aici, am fost silit sa trag unele concluzii interesante privind intersectia bastinasilor britanici cu emigratia.

    Terry e un fost functionar la una din cele mai mari banci, pensionar, in asteptarea unei sume cu multe zerouri pe care vrea s’o foloseasca intr’o afacere personala in Portugalia.
    A avut 4 neveste, are un fiu de care e cumplit de nemultumit desi acesta are propria afacere. Probabil pentru ca a avut cateva caderi catastrofale din cauza dependentei de droguri. Terry e singur cuc, infumurat ca un stalp de telegraf fara telegraf, chiar arogant uneori.
    In completare splendida a atitudinii, cumpara tenesi de la solduri la „Sport Direct” cand e 75% reducere ca se asorteaza la o geaca cu o ruptura pe maneca pe care a astupat’o cu o eticheta promo de panza.
    Bun prieten cu John, un tip de 82 de anisori, de un bun’simt regal, cu un umor englezesc si un calm asemenea, pe cale de disparitie din motive obiective.
    Ei doi sunt singurii un urma carora nu ramane mirosul intepator de „ganja”….

    De la ei incoace pe firul generatiilor, majoritatea celor intre 2 varste sunt fie in cautare de mici smecherii, fie de cate o partenera cu care sa faca un copil si sa primeasca bani si casa de la primarie.
    „Youngs” sunt cam ca cei de la noi. Majoritatea idioti, bautori de orice produce ameteala, fumatori de orice rahat ce poate lua mintile si violenti cu fiecare prilej ce le permite sa arate lumii ca exista si ei pe planeta.

    De cealalta parte, Mohammed, pakistanez, mic patron cu invarteala de bani de ordinul catorva zeci de mii de lire pe luna. da lectii oricui are curiozitatea sa afle si oricui NU are aceasta curiozitate privind regulile de comportament ce trebuie respectate de orice om daca vrea sa fie sanatos. Pentru femei, cel mai mare pericol este sexul cu mai multi parteneri, pentru ca (te rog nu rade ca nu e de ras 🙄 ) se amesteca secretiile de la barbati diferiti, astea se lupta intre ele si femeia/gazda face … diabet !!! 🙄 🙄
    Sau in unele cazuri putin cancer, depinde de virilitatea celor cu care a avut contactele…
    Pentru barbati cea mai buna metoda de a’si conserva sanatatea si a trai mult este sa aiba sex cu persoane cat mai tinere, in timpul actului respectiv avand loc o simbioza spirituala care transfera energie de la tinereeee..TE, pan’la batraneete !
    Omul nu e o fictiune, l’am cunoscut personal, exista in carne (putina) si oase (tot putine, dar par multe din cauza de lipsa de acopernamant fiziologic..) Cel mai important element ce’l defineste este barboiul de care e foarte mandru.

    Si tot aici, in zona non’britanica, un baietan din Sri Lanka, aripa nefericita. Tamil. A dezvoltat si el o afacere in comert, repara un fax fara sa fi vazut nici unul in viata lui si poate munci ca un scalv zile intregi fara sa manance sau sa doarma. Cu luni in urma mai si bea. 2 sticle de Jameson (mari) in 2 ore. Acum face eforturi sa renunte.
    Cu mai multi ani in urma, cand eu ascultam Phoenix, el era in semi’jungla cu un prosop in jurul coapselor, iar cu mai putini ani in urma a participat la demonstratii proTamili (vezi „tigrii”) in centrul Londrei cateva saptamani la rand. Un interviu cu el e si pe YouTube. Cand l’am intrebat de ce aici, in Londra, mi’a raspuns simplu si dezarmant : „Pai la noi ne impuscau !”

    Statistica spune ca 75% din beneficiile date de guvern sunt eronate, motivele pentru care se iau bani sunt de’a dreptul cretine, iar sumele date pomana astfel sunt de’a dreptul uriase.

    Prin urmare, draga Fury, situatia este in consecinta.
    Asa se vede de la mine multiculturalismul, political sa nonpolitical incorectness…
    Poate pun si o postare despre asta …

    Asa ca

  24. Omul spune clar care sunt motivele, ce l-a determinat si ce simte el in legatura cu faptele („era necesar”-spune el).
    Nah, noi suntem cu doi metri mai destepti, avem explicatii, evaluam, „este nebun”.
    Poate ca este nebun dar este real, cauzele invocate sunt reale, astea amestecate au dat rezultatul. Si se pare ca mai are niste tovarasi la fel de „nebuni” ca el.
    Acceptarea invaziei magrebienilor in Franta inseamna „cultura si civilizatie occidentale”, la care nu putem renunta.
    Eu pot renunta acum, pe loc.

  25. Fury
    poate eu sint subiectiv si avind deja unele pareri formate pe propria-mi chelie cerebrala inteleg articolul si-l accept fiindca vine exact pe directia din care vad eu lucrurile. Cred ca n-ai calculat bine pozitionarea ta. S-ar putea sa fii de aceeasi parere cu DPA.

  26. furiouswordpressripper

    @Viq, dar tabloul descris de tine este perfect valabil oriunde in lume. Fiecare se stabileste acolo unde isi gaseste rostul. Pentru ca, oriunde se gaseste unul ca tine se pot gasi si trei precum Mailat, dar este nedrept ca guvernul sa te considere si sa te trateze ca pe unul dintre Mailati, nu? Acesta este pretul corect pe care il plateste orice administratie de pe lumea asta. Altfel spus, nu iti impune nimeni sa stai cu un prosop in jurul salelor, precum Tamil, dar nici nu iti interzice sa te imbraci in straie nationale romanesti, daca ai avea aceasta fantezie. In fapt libertatea, ca pana la urma despre libertate vorbim, nu este limitata decat de legislatia tarii adoptive. Libertatea de circulatie, libertatea de opinie, libertatea religioasa, a orientarii sexuale, etc, adica libertatile fundamentale ale lumii civilizate nu pot fi discriminatorii exact pe criteriile pe care le definesc. Altfel spus, nu poti vorbi despre libertati universale „crestinesti” sau libertati universale „musulmane”.
    Statistic vorbind, pentru ca observ ca iti plac cifrele, daca toti romanii s-ar intoarce maine acasa, adica in tara, multe tari ar simti caderi dureroase. Numai Italia, spre exemplu, ar suferi o cadere a pib-ului cu peste un procent. Numai medicii, daca s-ar intoarce din UK, sistemul medical al acestora ar suferi grave disfunctionalitati. Atentie, acum vorbesc doar despre romani.
    Nu cunosc politica guvernamentala a Marii Britanii, dar consider ca este una responsabila si eficienta din moment ce a putut sustine o economie performanta.

  27. furiouswordpressripper

    @fil, 🙂
    Vezi tu, daca toata lumea ar fi fost de acord cu Aligica, acum as fi trait senzatia ca mai suntem, inca, in comunism.
    Un jurnalist batran mi-a spus asa: „Ba, Fred, daca un articol jurnalistic nu poate fi rezumat intr-o singura fraza, atunci este un articol mediocru. Daca articolul poate fi rezumat, dar nu te poate convinge, atunci este un articol slab. Daca, insa, articolul poate fi rezumat dar te convinge de contrariul frazei rezultate, ei bine, in acest caz, ori articolul este complet idiot, ori este scris intr-o cheie de psihologie inversa.”
    In cazul de fata, asta e situatia, eu consider ca este un articol complet idiot.
    Dar pentru ca am si eu indoieli, hai sa facem impreuna un exercitiu de jurnalism. As dori sa cunosc fraza care poate rezuma, in opinia ta, articolul scris de Aligica.
    Just for fun!

  28. furi,
    tu nu ai arguente rationale. Te porti exact ca Anders Beirvik:: mitraliezi orice vine de la DPA. Nu e de bine pt tine. Check yourself.

  29. furiouswordpressripper

    @zapp, alte argumente rationale mai ai?

  30. furiouswordpressripper

    @zapp,
    N-am nimic personal cu Aligica. Este un jurnalist precum sunt multi in breasla lui. Nu este nici mai bun dar nici mai slab decat ceilalti. De data asta, insa, nu pot fi de acord cu el, pentru ca bate campii cu gratia unui elefant schiop. In momentul cand reusesti sa nu te mai confunzi sau sa imprumuti elemente din personalitea jurnalistului, adica in momentul cand vei avea si propria opinie sau propriile argumente, mai discutam. Altfel, nu vad motivul pentru care n-as discuta in mod direct cu Aligica.
    Corect? hai, aduna-te, fa un exercitiu de elocventa si exprima-te articulat.

  31. Fury

    Da, probabil ca asa e. O fi valabil oriunde.
    ca sa rezum ce am vrut sa spun mai sus, bastinasii sunt destupati dar de o lene cumplita, imigrantii sunt harnici ca furnicile, multi ca lacustele si tembeli ca gainile.
    faptul ca oriund ein lume vom intalni ceva asemanator este mai degraba ingrijorator decat linistitor.

    Aici sunt dou puncte de clarificat.
    1. De ce si mai ales CUM s’a ajuns aici !
    2. Ce, cum, unde trebuie actionat pentru ca lucrurile sa pastreze limita normalitatii.

    Din nefericire insa „limita normalitatii” pare sa scape de sub control. Nu mai stim CARE e aceasta limita !
    Dpdv economic, demografic, social, samd … atunci cand vorbim de raportul saraci/bogati precum si de raportul om/restullumii.

  32. furiouswordpressripper

    @Viq,
    Dar o spune si Aligica in articolul sau, iar cu ocazia asta il scutesc pe @fil sa faca rezumatul compunerii jurnalistului: Multiculturalismul si corectitudinea politica sunt raspunzatoare pentru tragedia din Norvegia dar si pentru atentatele care poarta in justificarea lor componente xenofobe si extremiste.
    Esti de acord cu el?

  33. Se poate discuta oricat, eu o stiu pe-a mea:
    Cand societatea romaneasca va fi supusa la incercarea unui val de imigranti suntem terminati.
    Daca vad cum au ajuns arabi gen Hayssam Omar sau Iskandarani si altii in pozitii importante in stat si in afaceri plus atitudinea care se intrevede de dincolo de unele comentarii imi dau seama ca nu am avea nicio sansa, asta este parerea mea care se transforma in convingere odata cu trecerea timpului.
    Filozofati cat poftiti, cei care o faceti, realitatea e dura si incorecta si ii calca pe cei slabi.

  34. Fury
    Nu este adevarat. MC-ul si CP-ul sint printre cei mai importanti vinovati care au stirnit reactia de aparare a occidentului. Acuma daca exista xenofobie si extremism in aceasta reactie putem sa ne intrebam de ce dar ar fi o intrebare retorico-ipocrita fiindca stim destule exemple despre comportamentul tolerant si rational al teroristilor islamisti (de exemplu), a imigrantilor din a doua generatie.
    Am sa-ti dau insa o explicatie a faptului ca apar frecvent reactii in zona nordica. Ea consta in faptul ca diferenta pragurilor de toleranta este mult mai mare in aceste zone. Nepotrivirea adica.

  35. furiouswordpressripper

    @fil,
    Inainte sa plec de la tastatura iti las o intrebare. Revin pe seara, tarziu, sa citesc raspunsul.
    Daca ti-as spune ca sunt musulman (spre linistea majoritatii nu sunt) si ca, atat timp cat platesc impozite, ca si tine, atat timp cat respect aceleasi legi, ca si tine, atat timp cat sunt proprietar de drept al unei locuinte si al unei afaceri cinstite si imi platesc salariatii, cetateni romani si ei, am aceleasi drepturi ca si @Gino, ei bine, in acest caz, consideri ca religia mea ma face vinovat si pe mine de dementa teroristilor islamisti? Come on!

  36. Nu vreau sa fac eu proba 😀 .
    Dupa cum am vazut , oamenii nu erau aici pentru propasirea Romaniei ci ca sa mulga cat le tine.
    Cetatenie? Dupa zece ani perioada de proba.
    De Awdi si Rodipet ce zici, au falimentat-o sau au crescut-o?
    Au venit arabi aici ca sa fie cinstiti cu statul si cu angajatii romani? Chiar atat de prost nu pot sa fiu oricat m-as stradui.

  37. Imbecil articol…pur si simplu imbecil…iar aceasta e un understatement…

  38. Din aceasi categorie e si aceasta mostra care dovedeste ca anumite persoane au invatat degeaba sa scrie… http://www.urbaniulian.ro/2011/07/25/nu-breivik-a-comis-atentatul-ci-actualii-lideri-care-conduc-in-ue/

  39. ba, stati putin, aci era discutie cu contradictii…fara mine? de ce nu mi-a dat careva un telefon 🙂

  40. Buna seara, buna seara.
    @fil, viq, in primul rand multumesc ca m-ati substituit ptr postarea de azi. Luata cu treburile ieri pur si simplu am uitat.
    In schimb, reluarea articolului lui Algica din „22” este o idee excelenta.
    Un articol pe care multi nu vor sa il inteleaga fie ptr ca le lipsesc lecturile, fie ca le lipsesc calatoriile cu adevarat semnificative, fie ptr ca nu vor sa inteleaga ca lumea nu este asa cum o prezinta CNN si Euronews.
    Din punctul meu de vedere Europei ii lipsesc adevaratii lideri, oamenii care sa aiba curajul sa spuna lucrurilor pe nume chiar daca nu este corect din punct de vedere politic. De la actuala generatie de politicieni europeni, indiferent ca se numesc Sarkozy, Merkel, Cameron, Berlusconi, Zapatero, etc., nu trebuie sa asteptam nimic. Sunt toti creatia ultimelor decenii de scoala politicacare isi arata limitele acum.

  41. @fq, atentatele din Marea Britanie si Spania nu au nimic in comun cu nationalismul britanic sau iberic. Atentatorii au fost intotdeauna emigranti musulmani. In plus, ptr ca tot ai adus vorba de Spania, ei au probleme acute cu bascii extremisti si secesionisti. Nu discutam aici problema Cataluniei care este un experiment de formare a „societatii noi multiculturale”. Inainte de a te arunca in astfel de afirmatii ar fi util sa citesti istoria recenta.

  42. @clemycali … da, imi lipsesc lecturile…nu am citit nici Paolo Orano nici Giovanni Gentile … am citit cate ceva din „Mein Kampf” dar am scuipat o flegma groasa si am plecat… imi pare rau pentru lipsa mea de cultura … asta e, e voluntara’

  43. dar cica au scos astia scrierile lu’ Codreanu…sa ma bag? care e parerea ta?

  44. Furios

    Scuze ca raspund sincopat, dar ca de obicei sunt la locul faptei, ca un emigrant constiincios ce ma aflu. 😀

    Pui intrebari radicale si vrei raspunsuri nenuantate.
    Ok.
    Nu stiu daca o sa reusesc dar incerc.

    1. Da, sunt de acord.
    Dintr’un punct de vedere.
    Respectiv „multiculturalismul” este dupa mine un concept artificial creat, ce incearca sa dea o spoiala elevata diluarii culturilor de grup/nationale/continentale si mixarii lor in creuzetul globalismului spre o macrocultura unica. Este spoiala pentru ca de fapt ideea cuplarii si amestecului culturilor are de fapt drept motivatie fundamentala migrarea fortei de munca, cauza economica 100%. Nici occidentalul nu se da in vant dupa traditiile din pestera nici barbosii dupa democratia vestica. Dimpotriva, dupa cum se vede si din satel;it, sunt dispusi sa se casapeasca cu drag.
    Nu s’au adunat la festivalul folcloric sa se aplaude unii pe ceilalti ci dimpotriva, migratia a fost bun raspuns natural la un complex de imprejurari economice CREAT prosteste de o clasa politica idioata.
    Prin urmare, acolo (aici) are loc o ciocnire cu scantei nu o hora a unirii.

    2. Si NU.
    Nu sunt de acord cu ideea ca cetatenii occidentali „bastinasi” ar fi niste victime
    „….Că nu poţi împinge la nesfârşit o agendă pe gâtul occidentalilor, fără să te întrebi dacă şi cum vor reacţiona. Oricât de educaţi şi civilizaţi ar fi, oricât de paşnici, occidentalii sunt şi ei oameni….”
    Nu sunt victime ale fenomenului ci CAUZA lui. Ceea ce e o diferenta.
    Lipsa lor tot mai accentuata de apetit pentru munca a creat vidul ce a absorbit ca un aspirator ceea ce acum ii scoate din sarite. In ultimii ani 95% din locurile de munca nou create in UK au fost ocupate de emigranti. In conditiile in care ei se plang de somaj.
    O relatie ombilicala de cetateni asistati si clasa politica populista a dus la ceea ce era inevitabil sa duca.
    Se aplica pentru ajutor social pentru motiv medical de tip „prea gras pentru a putea presta o activitate economica”. SI „ajutorul” se obtine.
    E absurd.
    S’a umflat de stat si asta’i da dreptul mai departe la stat. Pe bani de la stat.
    Cineva trebuie sa si produca ceea ce ei primesc moaca.

    Prin urmare alege raspunsul care’ti place.
    Personal cred ca problema este abordata dintr’un unghi prea ingust.

    e mai mult de spus.
    Asa cum am zis, poate’mi fac timp pentru o postare.

  45. @viq… daca facem un gard in jurul natiunilor ignoram sau nu cunoastem franta interbelica
    europa a fost intotdeauna multiculturala, de la romani la invaziile barbare la fragilitatea evului mediu la cosmopolitismul imperiului mongol la miscariile renascentiste la exotismul iluminismului … a considera ca multiculturalismul e un concept gresit e, in opinia mea, ignoranta daca nu necunoastere…
    putem insa incerca sa tragem garduri de sarma ghimpata… singura problema e ca asa ne negam propria cultura.

  46. Spuneam la 14:58:
    „Poate ca este nebun dar este real, cauzele invocate sunt reale, astea amestecate au dat rezultatul. Si se pare ca mai are niste tovarasi la fel de “nebuni” ca el.”
    Ia luati de aici:
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-9575790-europarlamentar-italian-sustine-ideile-lui-anders-behring-breivik.htm

  47. ma simt ca in 1925-30…sper sa fie o exagerare…

  48. Purly
    dacă te simți surprins de fenomen înseamnă că n-ai citit articolul lui DPA.

    Fury
    DPA nu este jurnalist. E adevărat că face muncă de popularizare dar nu confunda borcanele.

  49. situatia cu multiculturalismul e aceasi de 2000 de ani, ce naiba, nu e nimic nou aci… dar nu trebuie sa cunosti istoria pt a scrie… ca niste nebuni aar nu are alte cauze decat insasi nebunia lor

  50. ala de la Liga Nordului e in partid cu nepoata lui Mussolini. eu cred ca sunt intr-o confuzie sistematica (datorita ignorantei) cand se numesc de extrema dreapta. Mussolinii al batran a fost marxist in tinerete, iar statul infiintat de el (fascist) a fost socialist toata ziua.
    daca vor cruciada impotriva islamului sa se duca personal sa verse si sa-si verse sangele, nu sa incite niste minti nevinovate.
    din pacate chiar parem a fi prin anii de dinainte de primul razboi mondial (sub aspectul actelor de terorism care si atunci se inmultisera).

  51. Sare’n Ochi, pentru prima data sunt de acord cu tine, mai putin pe parte unde mai avem noi divergente 🙂

  52. trebuie citita cartea Ciocnirea civilizatiilor. completat cu razboaiele de nisa ale lui Tofler.

  53. dar nu e nimic nou ce se intampla acum si nu are sa fie niciodata ceva vechi… asta e…

  54. cand nu amestecam notiunile si numele (ca trebuie, ca nu trebuie) devenim civilizati. asta-i bucuria dialogului sa fie la subiect, obiect si predicat. altfel intervin verbele 🙂

  55. Sigur ca nu-i nimic nou, doar puterea de foc este mai mare si numarul victimelor.
    Ca sa fie limpede, nu aprob nicio forma de violenta, detest violenta.

  56. Gino
    😀 😀 😀
    io am crezut tot timpul despre tine că ești un violent extremist de centru.

  57. filadel,
    si violenta verbala o tolerez greu.

  58. Viq a propus un film mai sus, are 21 de minute, este tradus si merita vazut, daca am facut curios pe cineva dau link din nou:

    http://mooviq.blogspot.com/2009/04/aritmetica-populatia-si-energia.html

    In ultima parte vine vorba si de emigratie.

  59. furiouswordpressripper

    Am revenit si constat cu placere ca apele se separa in mod firesc, intr-un dialog pe care il gasesc foarte incitant.
    @Viq, e firesc sa ne pozitionam diferit, ca doar suntem in situatii diferite. Adica noi amandoi. Stiu cat de greu ti-a fost sa transezi aceasta problema si nu ma sfiesc sa declar ca am fost usor diabolic cu tine pentru ca o ultima intrebare ar fi fost sa iti cer sa imi spui unde te gasesti in acest tablou al multiculturalismului aflat intr-o tara care ti-a deschis usa in numele acestui principiu. Nu o mai fac, pentru ca nu sunt sadic si pentru ca realizez ca te-ai abtinut cu greu pana ai ales sa amesteci multiculturalismul cu politica asistentei sociale.
    @filadel, nu-i cauta scuze, pentru ca nici Lazarica nu este politician desi face politica tot asa precum scrie povesti.
    @purligaru, tu nu esti baiat rau, desi pari, dar nici rau intentionat nu esti, desi vrei 🙂

  60. 🙂 mersi …nu imi doresc sa fiu rau intentionat- dar nu ma deranjeaza ca uneori asa pare… e o masca.

  61. furiouswordpressripper

    „Inspectorii ANAF au decis sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu presedintele PSD, Victor Ponta, care ar fi primit sponsorizari ilegale pe „suveica” termocentralelor de la Rovinari si Turceni, transmit televiziunile de stiri. Inspectorii fiscali au sesizat procurorii anticoruptie si in ceea ce-l priveste pe senatorul social-democrat Dan Sova.
    Liderul PSD Victor Ponta ii cere procurorului-sef al DNA, printr-o scrisoare, sa fie audiat de procurorul de caz si totodata, sa-i fie comunicata solutia, desi nu are nicio calitate procesuala, pentru a o folosi in plangeri penale pe care vrea sa le faca impotriva lui Traian Basescu si Sorin Blejnar, relateaza Mediafax. In scrisoarea publicata pe blog, adresata sefului DNA, Daniel Morar, Victor Ponta precizeaza ca doreste sa faca o serie de declaratii, „avand in vedere declaratiile repetate facute in public” de Traian Basescu si Sorin Blejnar”
    Trebuie sa recunoastem ca avem o vacanta frumoasa, nu?

  62. Seara bună ai Copacului 🙂

    fIladel, multzam fain, mi-ai dat ceva idei
    la fel si comentariile, deosebit de interesante
    🙂

  63. Excelenta analiza inter europeana ,daca nu chiar inter planetara.
    Mie,oricum, imi repugna sintagma „omului nou”,”omului occidental”,care ce trebuie sa faca?Sa creeze o lume multiculturala pe seama pierderii identitatii proprii?Se merge prea departe cu toleranta si este cat se poate de evidenta reactia natiunilor care se vad inabusite si aglutinate de politici straine unui proces istoric ce i-a definit.ca identitate clar structurata..Nu se pot ignora,desigur,procesele migrationiste din decursul vremii care au fundamentat spectrul natiunilor actuale,dar acestea au supravietuit si au evoluat de mii de ani si nu vad justificarea unei noi reasezari comunitare,cu exceptia unei eventuale invazii extraterestre.Exagerez desigur,dar realitatea contemporana ,cea a maselor tacute si nu a elitelor se exprima cu aplomb si hotarare.Din pacte, uneori si cu violenta.

  64. intr-un roman (scris de Tom Clancy cred) cineva spunea ca lumea musulmana e cu vreo 600 de ani in urma. Drept care pun inadaptarea pe seama necredinciosilor a caror exterminare o doresc. PS. cateva intrebari provocatoare: A. daca aceleasi cifre ale masacrului proveneau de la un atentat islamic zgomotul si indignarea erau la fel de mari ? B. daca exista un fundamentalism islamic -ce face masacre in tarile crestine- este ilogic sa existe un fundamentalism crestin care sa faca masacre in tarile islamice? Ai dinamitat o biserica iti dinamitam o moschee? ai dinamitat o scoala, iti dinamitam o medresa? ai impuscat un student iti impuscam un taliban? E interzis accesul la Mecca sa fie interzis si accesul la Vatican? E interzis accesul incaltat intr-o moschee sa fie interzis accesul cu val/feregea/burqa pe strazile „crestine”??

  65. În Europa: 26 Iulie 2011

    Finlanda – în alertă, după atacurile din Norvegia.

    Cred că are relevanță cu tema.

  66. Tinerii aia din partidul laburist au fost macelariti nu pentru ca pledau pentru idei musulmane, ci pentru ca aveau banere pe care scria ” Boikott Israel” !
    Mai verificati !

  67. un alt avatar al lui brevick ! va rog sa verificati, adevaratele bannere contineau textul : afara cu cei fara humor!

  68. În Europa: 28 Iulie 2011

    Revista Presei de la Deutsche Welle.

    Tembelul ăla de Breivik a reușit.
    De ce? Trebuie să răspundem la întrebarea asta.

Lasă un comentariu