De ce PDL şi ce de NU PSD ? PNL ? PC ? Sau PSDNLC ?

Că PSD nu e bun din motiv de procomunism, e foarte adevărat după părerea mea.

Dar dacă rămânem încremeniţi în motivaţia anticomunistă doar pe argumentul clasic al răului fizic, al distrugerii cetăţenilor ca persoane şi personalitate, reflectarea trendului anticomunist în procentele de vot nu va rezista mai mult de câţiva ani de acum încolo.
Atât cât raportul dintre cei ce au simţit pe pielea lor istoria şi cei ce o percep doar ca informaţie seacă, să se schimbe.
Şi se va schimba inevitabil pe strada vieţii cu sens unic.

Cei ce vin „după” au nevoie de argumente mai puţin emoţionale şi raţionamente mai ţapene.
Postarea lui Bleen pe Madame Blogary, referitoare la logica strâmbă conform căreia ticălosului i se ia dreptul de a face vreodat’, ulterior, o faptă bună, este pe cât de corectă pe atât de serioasă.
Noi „simţim” că Iliescu nu trebuie să poată decide ce şi cum în situaţia politică econmică şi socială.
Ştim că nu e bun, avem o puternică reacţie interioară aproape instinctivă.

Pentru cei ce vin însă, asta nu mai e suficient.
Ei au nevoie de argumente clare, realiste, logice.

Am mai putea susţine desigur şi că PSD nu trebuie să poată decide pentru că Geoană e probabil unul din cei mai slabi politicieni din ultimii 20 de ani şi SIGUR cel mai slab ajuns în situaţia de a beneficia de o asemenea susţinere politică şi electorală.
Dar nici ăsta nu e un argument viabil.
Mâine reprezentantul poate fi cu totul altcineva, cel mai probabil mai bun politician decât el.

Am mai spus-o şi, dacă n-am spus-o, o repet : motivele pentru care se optează a pune ştampila-n pătrăţel trebuie să fie DINCOLO de identificarea cu o persoamă şi non-emoţionale. Trebuie să fie fundamentate economic, altfel n-au nici o şansă.

În acest context, Ion Iliescu mă provoacă iar să reamintesc de ce am optat şi optez pentru portocalii în defavoarea Sinistrei Alianţe a cărei osatură o reprezintă PSD.

Am vorbit mai pe larg despre problema impozitării AICI – la „Taxa pe neuronul liberal”, şi oarecum colateral AICI – la „Egalitate, egalitarism, selecţie naturală”.
Totodată am menţionat AICI – la „Puncte de urmărit în următorii 5 ani că agreez planul respectiv, unde la punctul 9 subiectul e abordat clar, cu predicat cu tot.

În contrapartidă, Ion Iliescu, reprezentantul ideologiei fundamentale a formaţiunii căreia tocmai i s-a alăturat grupul dezorientaţilor PNL spune clar şi „în viu” :

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Desigur, forma de impozitare nu este singurul criteriu, mai sunt şi alte măsuri în aceeaşi gamă care întregesc tabloul unei concepţii politice pentru un tip de economie şi de societate care mie mi se pare a fi cea potrivită.
În sensul ăsta l-am auzit pe Sever Voinescu vorbind foarte elocvent la un interviu HotNews, Stoica şi Aligică au promovat cartea aia ca pe un manual in organiaţiile PDL, Băsescu a discutat in acelaşi registru la ISP….şamd.

Un articol recent din Hot News însă ridică un mare semn de întrebare asupra soartei orientărilor despre care vorbeam în interiorul PDL. Este un semn de întrebare atât de mare, încât dacă nu era semnat de Dragoş Paul Aligică, nu credeam o iotă.
Articolul de AICI a fost preluat parţial şi de Madam Blogary.
Din punctul meu de vedere nu cred că e imposibil.
Poate, pe fondul lipsurilor provocate de criză, să se cosmetizeze pe o platformă populistă de tip social şi să dea la o parte orientările despre care am făcut vorbire mai sus.
E treaba lor.
Votul meu rămâne deocamdată neschimbat.
Îl voi da orientărilor economico-sociale respective, indiferent care va fi formaţiunea care le va promova.
Poate să fie PDL, PNL, PSD,  sau …. ABNDH%¤#FBD J* 😀

Viq

43 responses to “De ce PDL şi ce de NU PSD ? PNL ? PC ? Sau PSDNLC ?

  1. viq,

    discutam nu demult despre necesitatea clarificarii ideologice.Este un deziderat ce se impune cat mai grabnic.A trecut furia campaniilor electorale,structurile de putere s-au reasezat,cat de cat,acum partidele trebuie sa-si limpezeasca ideologia si principiile doctrinare.Ideologii,intelectualii,specialistii din interiorul si din afara partidelor au tema de casa.Sa-i excludem pe moment pe cei angrenati in administrarea de la centru,care se lupta cu monstrul crizei,al concedierilor si taxelor.Un cod fiscal ce asteapta sa intre la votul parlamentarilor este menit sa faca lumina.Din cate stiu s-a lucrat anul trecut la el.

    Nu cred ca e vorba de o platforma populista de tip social.Economia sociala de piata este o realitate in U.Europeana si nu este nici inventia noastra ,nici o cosmetizare de tip social-democrat.Toate fortele politice deschise la nou se gandesc la rebranduirea unor concepte din gandirea lor social-politica.Apropo de P.Aligica:l-am citit si eu cu atentie.70-80% ii accept teoriile.Poate discutam mai pe larg despre ele. 🙂

  2. Pana si Dancu,un social-democrat convins este mai aproape de noile tendinte politice europene decat multi liberali traditionalisti. 🙂

  3. Raul a fost deja facut ! (inclusiv de tine, si asta mi se pare cel mai dureros ) !

  4. @dora
    Poate ca economia sociala este o realitate in UE. Asta nu inseamna ca este eficient aplicabila in Romania. Nu uita, la noi cresterea economica vine numai din consum, facilitat de bani adusi de infamii capsunari. Nu ai cum sa faci politici sociale daca banii iti vin numai din afara. Daca de azi nu ar mai veni bani din strainatate, economia Romaneasca ar muri in cel mult 2-3 luni.

  5. alicuta,stiu.Cresterea economica romaneasca,bum-ul mult trambitat s-a bazat pe consum.Eu am atins tangential doctrina economica de care ar trebui sa tina seama atat economistii cat si teoreticienii si absolut toti care se implica in politici publice.E vorba de o revizuire a intregii strategii pe termen mediu si lung.Cele prezente sunt doar masuri impuse de o situatie ,sper trecatoare ,in cel mai scurt timp. 🙂

  6. alicuza,scuze:vrei miel,purcel?

  7. O friptura de miel te rog 😀

  8. Viq,

    Durerile nașterii ouălelor „pluripartinice” din „omleta” PCR-istă, nu-i așa?! Pentru asta ne trebuie timp, ori noi avem tot mai puțin din marfa asta…
    Al dreak de isteț yankeu’ ăla! 😀

  9. Viq:
    Imi e perfect indiferent cu cine vei vota si din ce motive. Stiu insa cu cine ai votat si din ce motive.Uite ce titluri frumoase in ziare :
    ,,Datoria României va ajunge la 43 de miliarde de euro. FMI avertizează Guvernul Boc: Grecia dă faliment”
    Acum, tu ca un om multumit de votul tau si, in general de rezultatele votarii si de ce cine la putere, raspunde-mi daca poti la o singura intrebare :
    -La asa o datorie, pe care o vom plati noi si copiii nostri, cine stie cu ce pret,ce se vede? Cate locuri noi de munca s-au creat, ce sectoare private in industrie si agricultura au fost stimulate cu sumele acestea imense? Poti sa-mi dai exemple? Si daca nu, UNDE s-au dus banii? Avem dreptul, ca simplii cetateni la un raport transparent de genul :atatia bani s-au imprumutat, atatia s-au folosit, aici s-au folosit, atatia au ramas? In rest, ideologie, populisme, sperante in care o tot tinem de 20 de ani reprezinta un simplu bla-bla.

  10. Banii s-au dus in salarii si pensii. Sa te fi vazut daca nu se facea imprumutul de la FMI si nu aveai cu ce sa iti cumperi macar o paine.

  11. Loda,

    am si eu un mic comentariu…

    in anii 1981-1989 Romania isi achitase toate datoriile..
    mai tii minte cu ce pret???

    gindeste-te…..

  12. skorpi :
    Pai tocmai ca imi amintesc perfect si nu as vrea sa se repete cosmarul ;sigur, nu imi va lua nimeni caldura si lumina, le voi inchide eu ca sa-mi ramana bani de mancare, deci, voi avea ,democratic, liber arbiru ,nu ? (scenariu posibil).

  13. alicutza :
    Vorbesti prostii si nu ar fi prima data.Banii acestia NU TREBUIAU sa se duca pe salarii si pensii, cel putin asa ni s-a spus.Banii acestia trebuiau pompati in sectorul privat productiv ,sa aiba de unde sa plateasca salarii la cei care lucreaza acolo si taxe, iar daca vin taxe la buget, sunt si bani de salarii si pensii.Poti sa raspunzi oricum, cei de aici stiu ca la aceasta ora eu m-am tirat in alte zari, untill tomorrow.

  14. Loda,

    nu vom mai ajunge in faza ceausista, dar falimentul este posibil, daca nu se gestioneaza cu cap…

  15. Buna seara si buna sa va fie inima!
    😆

  16. Seara bună tuturora din copac!
    Iertat-mi fie cutezanţa de a ieşi cu totul şi cu totul în afară de subiect şi apoi, să vă rog pentru ajutor, oameni buni…
    Despre ce este vorba?
    Românii au avut un poet de un special talent, un fel de artist al cuvântului cu care schiţa portrete de neuitat. A murit în închisorile comuniste, în 1959. De fapt, a fost exterminat, fiind pus „în păstrare socialistă” de jigodiile care, în felul acesta, au mai pus o pană de sânge pe istoria neamului.
    Poetul în chestiune, este Vasile Militaru.
    Problema mea este că sunt în disperată căutare a cuvintelor unui cântec (zic eu, în prostia mea) de mare sensibilitate.
    Mai ţin minte doar primele rânduri:
    „M-am născut într-un bordei
    Învelit cu paie…
    Doinitor, mi-a fost un tei,
    Leagăn – o copaie” etc, etc…
    Am găsit pe YouTube cântecul, dar cele 2 versiuni de acolo au versurile dinspre final modificate, sau chiar lipsind cu totul. Are cineva, cumva, posibilitatea de a mă ajuta? Nu ştiu dacă după 1989, Vasile Militaru a fost publicat, au ba. Pe internet, am găsit poiezii legionare numai şi versurile romanţei ” A venit aseară mama”…
    Cu mulţumiri anticipate, amicul vostru de departe!

  17. Viq
    🙂

    Am mai spus-o şi, dacă n-am spus-o, o repet : motivele pentru care se optează a pune ştampila-n pătrăţel trebuie să fie DINCOLO de identificarea cu o persoamă şi non-emoţionale. Trebuie să fie fundamentate economic, altfel n-au nici o şansă

    Absolut de acord! Dar nici un fundament economic nu „rezista” fara un solid fundament moral si social!

    Trecerea de la faza „ce face statul pentru mine” la faza „ce fac eu pentru stat” a fost/este foarte anevoioasa,chiar lipseste „prin partile esentiale”!

  18. Arizonianul
    😆 😆 😆
    Servus!

    La multi,multi ani cu sanatate,ca-i mai buna decit toate!!!

    Ma bucur tare,tare mult „sa te vad”! 🙂

  19. Arizonianul
    😆

    Vasile Militaru

    M-am născut într-un bordei
    Învelit în paie…
    Doinitor mi-a fost un tei;
    Leagăn, – o copae.

    shcoala-n codru am facut
    facultatea pe zapada
    cartea mea a fost din lut
    iar profesorul o strada

    am crescut fara sa shtiu
    nici de mama nici de tata
    shi am fost fara sa fiu
    shi la stanga shi la dreapta

    prieten am avut purcelul
    ce-l manam ca shi pe gashte
    shi dushman aveam catzelul
    ca latra din lantz la mushte

    in picioare eram gol,
    iar pe spate o cameshe
    cu un trening din obor
    am trait far sa-mi peshe.

    Asha ca nici nu ma plang,
    ca-m avut shi-un greiere
    care ma facea sa-mi frang
    ale somnurilor creiere…

    Eram mic, urat, murdar
    Cine oare sa ma spele?
    N-aveam bani de buzunar
    Shi nici zile vesele…

    Dar a fost ceva ashea
    Intr-o noapte instelata
    C-am aflat de sus ceva
    Ca iubire-a fost tradata…

    Shi am plans shi-am necajit
    Inima dulce de codru
    Pan’un glas parad vrajit
    M-a chemat sa intru.

    Shi-am intrat.

  20. Bună sara oameni buni !
    Am reuşit şi eu să mă aciuez la bordei.

    Mi-e foame, un pic frig şi de restu’ somn, aşa că…. dau o raită oleacă e blog 😀 😀 😀

  21. salve, viq..
    e frig si pe la voi?
    aici se anunta si minus 21 la noapte
    🙂

  22. Dora,

    Da, draghe.
    De doctrine-i vorba.
    Şi cam ATÂT.
    Numa’ vorba e de ele 👿

    Dacă nu le intră românilor minţile-n cap o să fie nasuleală groasă.

    PArtidele, ca partidele. Se fac că fac şi se spoiesc cu vorbe.
    Da’ purtătoru’ de ştampilă este SINGURUL ce poate FORŢA partidele să ia în serios problema. Dacă se uită pe bune la ce fac ăia cu economia şi care e efectul măsurilor populiste pe termen lung, apoi votează cu mintea la el, şi politicienii se vor acorda în gen, număr şi după caz. CĂ aşa e în economia liberă 😀

    Da’ dacă pe stimabilu’ popor il doare-n fund despre asta, votează după cât de bretonat e costmu, ba chiar apreciază drept pozitive măsurile de protecţie socială, păstrarea locurilor de muncă cu forţa, creşterea salariilor şi numărulbugetarilor… şamd, ADIO MAMĂ !

    Şi de la stadiul ăsta până la normalitatea IMPLICĂRII PERSONALE şi active în producţie, servicii, si orice compartiment economic, e distanţă mai babană decât de la Pământ la Pandora.

  23. Salve Scorpy,

    E ceva, dar nici pe departe ca acolo 😀
    Mie mi-a cam fost frig din cauza oboselii. Nu ştiu cum funcţionează alţii dar la mine aşa face „organistu” 👿

    Nici vorbă de minus 😀
    În ciuda fostei zăpezi e iarba verde 😀

  24. Radu,

    Bine, mă.
    Dacă zici tu.

  25. Old,

    Corect, „bătrâne”.
    Al dracu’ americau’ 😀

  26. Loda,

    Vorbeşti despre datoriile alea de parcă acum ai aterizat din galaxie.
    Ştii foarte bine, s-a discutat şi răs-discutat şi aici şi p’aiurea despre nemernicu’ de Tartariceanu care ne-a îngropat în datorii simultan cu o perioadă de bine economic de te întrebi cu ce dracu au cărat atat bănet.

    Preşedintele acelui partid care e acum aliat al PSD şi pe care-l pupă Radu cu clăbuci.
    Mă rog, FOSTUL preşedinte.
    Şi poate viitorul 👿

    Parcă s-a mai nuanţat părerea ta despre reducerea bugetarilor sau doar mi se pare ?

    Cât despre locurile de muncă care NU se văd, despre firmele care NU mai au slujbe şi despre economia care nefiind nu funcţionează, un singur lucru am a -ţi aminti : TOATE ASTEA TREBE FĂCUTE DE OAMENI.
    De oamenii obişnuiţi, de oamenii cu iniţiativă, de oamenii care vor să trăiască mai bine, de oamenii care-s decişi să-şi folosească energiile, inteligenţa şi libertatea în mod inteligent şi constructiv.

    Dacă tu/voi aşteptaţi să „vină cineva” şi să facă… întreprinderi, producţie, economie, locuri de muncă… şamd, e vabali finalul paragrafului IV de la comentul pentru Dora : „ADIO MAMĂ!”

    Ce vrei de fapt ? Să facă statul întreprinderi ? Angajări ?
    Producţie ? Locuri de muncă ?
    Sau să vină „firmele americane” ?

    Ca să ieşim din necaz trebuie să facem ceva, e clar.
    Întrebarea atomică e „CINE FACEM ?”

    Poporul român sforăie.
    Şi din când în când deschide ochii şi strigă că i-e foame.
    Apoi se scarpină-n fund, verifică tăria posmagilor, şi mai trage un pui de somn.

  27. Maya,

    „Trecerea de la faza “ce face statul pentru mine” la faza “ce fac eu pentru stat” a fost/este foarte anevoioasa,chiar lipseste “prin partile esentiale”!

    Corect.
    Tocmai ce am zis mai sus.
    E o inconştienţă generalizată care mie, ce trag de-mi ies ochii ca la melc, la o palmă de loc distanţă pe GoogleMap de voi, şi pe care nu mă mai afectează ce se petrece acolo ca pe voi, mie-ziceam- mi se face păru’ măciucă.

    Ce dracu să vorbeşti de iniţiativă privată, de tăria de a lua viaţa de la Zero, pe un domeniu în care eşti nul, dar care are căutare pe piaţă, de perseverenţa de drac necesară să treci peste o groază de obstacole ridicate de toţi demenţii şi hoţii compatrihoţi… în fine SĂ REUŞEŞTI să schimbi faţa ţării ăleia.

    Ei nu vin nici la vot să schimbe faţa politică care-i ţine legaţi la ochi.
    În România nu sunt destui „Arizonieni”.

  28. Bună seara, Viq!

    Te-om lăsa să te refaci, mai cu seamă că ne-ai rămas singurul pădurar în serviciu. Rareori Filadel mai scapă câte un ecou iar CDP, aka Chibiț se dă la adânc de codru, responsabil cu butoanele.

    E frumoasă iarna in Ro cu zăpada curată pe dealuri când ramurile copacilor nu trosnesc sub povara gheții, ci poartă cu gratie hlamida regală de nea, când negre sunt doar panglicile șoselelor, râuri de smoală intr-un peisaj suprarealist, stropit cu stropi perechi de negru-cioară și când Mme Old nu mai sare cu gura mare dacă mă găsește cu stacana de vin fiert in față, ci mi se alătură să-mi dea o mâna de ajutor la lichidarea inamicului cu „munitie” de sâmburi de nucă, rămași din stocul pentru cozonacii de Craciun.
    E frumoasă, chiar daca se anuntă un ger de-or să crape si pietrele, căci Mme Old declară că preferă să suporte sforaitul meu în locul frigului de una singură în dormitorul ei…
    Nu-i asa ca e frumoasa iarna ? 😀

  29. Mă duc să pap.

    😀

  30. viq
    😆
    Servus!

    CINE FACEM

    NOI FACEM!

    Da,asa este „poporul roman sforaie”;inca nu s-a trezit din socul trecerii la economia de piata desi au trecut 20 de ani! E drept ca au avut grija „unii, altii” sa nu se trezeasca,dar asta nu foloseste de scuza!

    Sigur este un lucru:daca vrei,poti! 😆

  31. Salutare all.

    Vi2, de acord cu tine. Deocamdata nu am alta optiune decat PDL.

    @Loda. Ca tot esti ingrijorata de posibilitatea falimentarii Romaniei, poate ne explici totusi cum de Mircea Geoana – candidatul si presedintele partidului tau preferat – promitea 25000 EU pe cap de romanas repatriat?
    Poate ne explici si noua cum de guvernul Tariceanu II a lasat in 2008 un deficit de 5,4 %, intr-un an in care cresterea economica a fost de 7,2 %.
    Poate ne explici cum a fost posibila aceasta „minune” economica, in conditiile in care guvernul Tariceanu II avea semnale clare inca din august-septembrie 2008 ca vine criza peste Romania?
    In fine, poate ne explici – deh, nu ma indoiesc de competentele tale in domeniu – cum ar fi putut guvernul Boc sa acopere golul lasat de guvernul Tariceanu II fara imprumutul de la FMI si Banca Mondiala?

  32. viq,

    teoria este frumoasa,
    practica ne omoara,
    inclusiv legislatia…

    ai avut firma in Romania?
    daca nu, atunci….please

    🙂

    noapte buna

  33. viq
    🙂
    Pofta buna!

  34. reddog,

    plus cele 3.5 miliarde euroi disparute din fondul de dezvoltare …vad, ca nimeni nu-l intreaba pe tariceanu doi, unde s-au dus acei bani volatilizati in toamna lui 2008

  35. Salve, Reddog,

    Deocamdată nu văd nici eu alta.
    Peneleii sunt complet anulaţi ca doctrină.

    Iar PDL, schiop şi chior, tocmai îşi mai taie un picior şi-şi mai scoate-un ochi.

    Mai vedem.

  36. Scorpy,

    Aşa pare.
    Dar dacă ai impresia că altundeva în lume e uşor, te înşeli.
    Chestia e că în lumea largă, oamenii nu stau să aştepte poştaşu cu plicu’ !
    Casele din restul lumii dezvoltate nu au bănci la poartă. Oamenii nu stau la poartă la bârfă să spargă seminţe….

    Poate legislaţia aia e nasoală.
    Dar pentru asta tre’ să iasă papiţoii la vot !
    Pentru asta trebuie să se implice în viaţa politică !
    Pentru asta, nu pentru kilu’ de mălai şi sticla de cola dată în campanie !!!!

    Legea trebuie să facă un singur lucru pentru întreprinzători : să-i lase în pace.
    Să nu-i „regleze” ea de sus, să nu-i dijmuiască, să nu-i folosească drept vânat pentru masa bugetarilor.

    Ies

  37. Noapte bună tuturor!

    Nu vă umble gândul brambura, Mme Old e și ea „tânără” pensionară!

  38. viq,

    1. a vota o data la 4 ani nu ajunge;

    2. chestia cu kilul de ulei sau faina nu este adresata celor de pe acest blog, deci pica ideea;

    3. legislatia ticaloasa? asta DA!
    legi facute pe picior?
    legi facute cu dedicatie si chiar cu valabilitate scurta pentru favorizarea unora?
    este atita gunoi incit nu ajung citeva tomuri sa faci curatenie…

    probabil peste vreo 20 de ani vom /vei / vor vedea schimbare in bine a societatii din Ro..

    🙂

  39. skorpion
    😆
    Mai mult optimism te rog! 😆

  40. oldhashu
    😆 😆 😆

  41. @all
    😆
    Noapte buna si ingerasii sa va aiba in paza!

  42. Dragă Maya,
    servus Doamnă!
    Parodia asta n-o ştiam.
    Bietul Vasile Militaru însă… a scris poezie adevărată,
    aşa că, întrebarea mea încă îşi aşteaptă un răspuns.

  43. @Viq :
    „Da’ dacă pe stimabilu’ popor il doare-n fund despre asta, votează după cât de bretonat e costmu, ba chiar apreciază drept pozitive măsurile de protecţie socială, păstrarea locurilor de muncă cu forţa, creşterea salariilor şi numărulbugetarilor… şamd, ADIO MAMĂ !”

    Vorbesti de parca toate astea si inca altele nu le sustinea chior cel pe care cu atata patima si ardoare l-ai sustinut 🙄

    Fara sa observi, sau mai bine zis nevrand sa observi, ca timp de un mandat de 5(cinci) ani, n-a facut nimic din ce a promis si mai ales ca era limpede ca nici nu are intentia s-o faca vreodata.

    Pentru ca acuma sa dai vina pe „papitoii care nu ies la vot si sparg seminte in fata portii”, uitand ca asa cum ati vrut, asa a si cazut(din pacate pe capul romanilor din tara) si cu ajutor necurat ni l-ati mai infipt odata mot pe Pirat!
    Inteleg sa fiu eu suparat pe cei care nu au iesit la vot si-l au pe constiinta pe reales, dar nu voi carora de abia asa v-a iesit pasienta.
    A, sau acum ati cheltuit prea mult cu cumparaturile in Parlament, pentru ca te asigur eu ca toata populimea descrisa de tine a iesit la vot si v-a votat idolul 🙄

Lasă un comentariu