Un început de săptămână agitat

Început de săptămână agitat pe malurile Dâmboviței și care anunță o săptămână extrem de importantă din punct de vedere politic.

În primul rând Parlamentul a început discuția pe marginea bugetului pentru 2012. În al doilea rând Guvernul a anunțat că își va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale și generale. Iar opoziția a și anunțat că nu va participa la ședința de joi în care cabinetul Boc își va prezenta proiectul legislativ. Nici o surpriză aici, așa cum nu a surprins nici anunțul USL că va depune o moțiune de cenzură legată de acest act normativ.

Tot ieri au continuat însă și poziționările pe marginea invitației partidelor politice la Cotroceni pentru a discuta modificarea Constituției în sensul armonizării cu deciziile Consiliului European de săptămâna trecută. Emil Boc a anunțat în numele PDL că democrat liberalii vor insista ca printre modificările constituționale, să se numere și introducerea unui Parlament unicameral și reducerea numărului parlamentarilor la 300 în conformitate cu rezultatul referendumului convocat de președintele Băsescu. Îi admir curajul premierului Boc în anunțarea acestor deziderate dar în actualul context parlamentar m-aș mulțumi doar cu un consens al tuturor partidelor politice asupra introducerii deficitului de 3% în prevederile legii fundamentale. Cu cât vor exista mai multe propuneri de modificare a Constituției cu atât se va tărăgăna adoptarea acestora.

Emil Boc a înțeles că electoratul PDL este nemulțumit de prestația partidului în respectarea deciziei populare și încearcă prin acest anunț să recupereze ceva din terenul pierdut prin tergiversarea luării unor măsuri care se impuneau mai demult.

Tot ieri liderii USL au pus condiții pentru a participa la reuniunea de miercuri de la Cotroceni. Victor Ponta și Crin Antonescu vor întrevederi separate cu fiecare partid parlamentar și nu cu toate formațiunile parlamentare în același timp.
De ce cer liderii USL acest lucru este foarte clar. Domniile lor încearcă să găsească un motiv pentru a nu onora cu prezența invitația prezidențială. Opoziția, PSD în special, încearcă să găsească o formulă prin care să se opună modificărilor cerute de UE dar în același timp vrea ca atitudinea să nu fie una fățișă. De aici și contorsionările liderilor opoziției față de acest subiect. USL ar trebui să spună clar că nu este de acord cu „regula de aur” așa cum multe partide europene au făcut deja. Dar pentru asta opoziției îi mai trebuie și curajul propriilor decizii și tăria de a explica populației care sunt consecințele neadoptării deciziei europene. Subiectul a fost atacat și în discuțiile asupra bugetului pentru anul viitor atunci când fostul premier Tăriceanu a acuzat că reducerea deficitului bugetar ar condamna România la subdezvoltare. Nimic mai fals decât această afirmație. România se află în urma multor state din fostul pact de la Varșovia pentru că țara a pierdut startul celei mai faste perioade de prosperitate europeană, anii 1990-1996. Și în timp ce vecinii noștri din Ungaria, Polonia și fosta Cehoslovacie beneficiau de excedentul de capital internațional, România, izolată ca urmare a mineriadelor din 1990 și 1991, pierdea accesul la capitalul internațional, iar capitalismul de cumetrie a dus la devalizarea mai multor bănci și la distrugerea în bună parte a infrasturcturii și a complexelor industriale care în loc să fie privatizate au fost devalizate prin metoda MEBO. Și dacă aș fi consilierul președintelui Băsescu le-aș face acest hatâr liderilor opoziției și i-aș chema la o primă întâlnire separată, cât mai matinal posibil, condiționând ca apoi domnii Ponta și Antonescu să participe și la discuțiile cu partidele din arcul guvernamental.

În timp ce la București liderii opoziției se zvârcoleau ca peștii pe uscat, „izolatul” președinte Traian Băsescu se deplasa într-o vizită oficială la Ankara. O vizită extrem de importantă atât din punct de vedere economic cât și strategic. Turcia este o putere regională emergentă iar România trebuie să se asigure că va avea o colaborare fructuoasă cu o Turcie ambițioasă în următorii ani și care mai devreme sau mai târziu se va găsi pe poziții divergente cu Rusia. România are avantajul de a putea fi un aliat discret dar extrem de eficient în favoarea Turciei în viitorul nu foarte îndepărtat.

Clemy

29 responses to “Un început de săptămână agitat

  1. liderii uslinosi cauta si gasesc cu fiecare prilej motive de a nu se intilni cu presedintele tarii pentru a-l sicana, dar in acelasi timp pentru a ascunde cit de incompetenti sint in ale politicii.

    la o discutie serioasa, Basescu le este net superior.
    Inoata in legislatie, Constitutie, probleme UE ca pestele in apa spre deosebire de uslinosii nostri ca pestii pe uscat
    🙂

  2. dupa aia urla ca nu se consulta nimeni cu ei. deja sunt prizonierii propriei lor tampenii.
    in alta ordine de idei, mi-a placut declaratia lui Antenescu de aseara de la RTV cu privire dezvaluirile lui Ponta si Lazaroiu de pe Facebook (cum ca ar fi facut schimb de informatii in 2004): ”Acesti turnatori sunt atat de tembeli incat se autodenunta”. Crinela dormea pe picioare cred, altfel nu-mi explic cum de l-a catalogat pe Tonta intr-o singura fraza si “turnator” si “tembel”. Iar imaturul nu s-a sesizat sa-i traga una peste ochii de peste fiert?

  3. Apropo de liderii USL (și cred cu putere în expresia asta 😆 😆 ) Viq avea dreptate cînd spunea că sînt cascadorii rîsului.

  4. Skorpi:

    😆 😆 sînt complet cretini chiar și din punctul de vedere a unui cretin cu acte. Depășiți de timpurile în care trăiesc.

  5. sa deie Domnul!

  6. Vedeti,dl.Ciolos, daca n-ati cerut voie de la USL?

    Cum v-ati permis sa felicitati un membru al guvernului fara sa va dea USL voie ?

    Acum sa dati cu subsemnatul, ca astia doi au de gand sa va reclame la Comisia Europeana, iar daca ati avut si de acolo mandat, vor declansa procedura de suspendare a presedintelui UE, Herman van Rompuy pentru amestec in treburile Romaniei.

    Ca nu e constitutional sa lauzi un ministru, nici macar cand face treaba buna, daca loveste in interesele USL (alea cu universitatile particulare ramase fara „clienti”) !

    un comentator hitru de pe hotnews
    😛
    🙂

  7. FuriousWordPressRipper

    🙂

  8. repet AD NAUSEAM. Cat timp nu vorbeste Ilici, cei doi (de nota doi) valseaza cu declaratiile. Astfel ca nu cumva sa calce pe bec si pe B.E.C.adica pe electorat. Si s-ar putea sa aiba si surpriza alegerilor anticipate cu Constitutia, refrendumul si Bruxelles pe masa.

  9. si totusi ilici de ce tace de atitea zile?

    – este bolnav?
    – este furios pe pacaliciul lui aka ponta? care zburda ca un purcelus?
    – pregateste ceva tare?
    🙂

  10. Salut !

    In Parlament a inceput discutia pe buget…
    ….. guvernul isi asuma raspunderea pe legea…..
    Cei trei, care’s doi, si n’au minte nici cat pentru unul, tocmai anunta cu pompa ca nu se duc la discutii.

    Dupa ce ca nu ridici un pai in timp ce altii fac naibili ceva pe praful asta, mai si trambitezi asta ca sa noteze tot norodul.

    Eu ma rog sa nu ii intrerupa cineva, ca fac bine ce …. fac.

    Chestia cu consultarile separate pe mine ma face sa ma gandesc ca astia vor sa’si dea la gioale pe sub masa.
    Si unul si celalalt cred ca vor sa’si vanda partenerul de opozitie.
    Este singura explicatie logica pentru care ar risca sa se intalneasca cu piratul in maniera asta.

  11. Daca pun cap la cap observatia (excelenta) a lui Cinic, ca Ponta vorbeste suspect de slobod, cu cea alui Scorpy, ca Iliescu e suspect de tacut, intreb si eu, asa…. intr’o doara : cand a fost vazut ultima data Iliescu ?

  12. Radu
    totul este absolut natural. Lista noastră neagră este albă așa că nu-mi mai bat capul să mă mai uit pe spam-uri. 😆

  13. yap,ca Ponta umbla cu Aleodor Manolea dupa el si cu cravata violet, chestie de IQ 🙂

  14. Nep, tonta umblă cu negoiţă după minore.
    Hai pa, la desene animate. 🙂

  15. Buna seara, buna seara.
    In USL se practica jocul de glezne. Cat despre cei care se lasa prostiti de vrajitoare si le dau bani cu gramada, isi merita soarta. Chiar nu-mi pare rau de exemplu ca o „somitate” ca Irinel Columbeanu a fost fraierit cu ghiocul. Astfel de specimene isi merita soarta.

  16. Loda
    cred că ai vrut să mă ironizezi și nu numai pe mine însă din cîte-mi amintesc poanta asta a prins bine la pesedei (ca justificare a palmaresului inegalabil al lui Geoană). Nu urlau ei ca din gură de șerpe că i-a lovit flacăra violetă? Prin urmare nu poți să ironizezi pe ceilalți cu o poveste pe care tot tu le-ai inventat-o. Desigur numai dacă ceilalți au o memorie foarte scurtă.

  17. PDL a pierdut Bucurestiul pe mana celei mai proaste reprezentante a PDL. Daca tot are carnet de conducere, de sofer profesionist, Piedone va conduce campania pentru Bucuresti. Ma, cat de idioti pot fi? Sa-mi spuna cineva, va rog, pentru ca mie nu imi vine sa cred. De ce vor astia sa ingroape PDL? De ce nu o trimit pe Elena Udrea langa Lavinia Sandru?
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10933236-elena-udrea-anuntat-popescu-piedone-coordonatorul-campaniei-pdl-unpr-alegerile-din-noiembrie-2012-din-bucuresti.htm

  18. Buna seara, o veste rea (cred ca si proasta) pentru Loda.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10930969-cum-reusit-ponta-antonescu-atraga-laudele-comisiei-europene-asupra-reformei-lui-funeriu.htm
    Noroc ca, Ponta (sponsorizat de regii asfaltului pentru raliuri) si Antenescu, o nulitate prin el insusi, au un grad de nesimtire pe care nici diversionista din Zalau nu-l atinge.

  19. Scuze ca deviez de la subiect, dar mi s-a parut interesanta relatarea. Asta si ca memento, ce puteam pati daca alesii Lo(a)dei din 2004 si 2009 castigau alegerile. Subiectul este relatat pe Hotnews, dar aici se adauga cate ceva…
    http://sorinamatei.blogspot.com/

  20. Bună seara, mada-lina

    Loda va spune ca toţi pesedeii că Funeriu nu cunoaşte sistemul de învăţămînt rrrromânesc şi că Cioloş e vîndut. Bleah.

    Celălalt subiect nu este de mirare.
    Nu degeaba a fugit Sorina Matei de la antene, mîncînd nori.

  21. Dragă Tiberiu,
    dacă nu mă înşel, Loda a avut cuvinte de laudă pentru legea Funeriului.
    Pentru mine a fost o adevărată surpriză.
    A criticat ea ceva, dar esenţialmente, a găsit-o a fi o lege bună, necesară şi binevenită.
    Pot spune că în această problemă, dânsa a fost cam pe aceeaşi pagină cu noi, cei din Copacul lui Viq.
    În rest… ştii cum de vine cazul…

  22. Tibi :
    Eu l-am sprijinit din toata inima pe Funeriu in masuri.le pe care le-a luat la bac, sper sa o faca sai in continuare !

  23. Filadel :
    ,,o poveste pe care tot tu le-ai inventat-o. ..
    EU l-am inventat pe Manolea? Sunt zeci de imagini cu el nedezplipit de Basescu in toata campanie, inclusiv in seara confruntarii finale, dar, desigur, toate sunt trucaje, din categoria ,,pixel albastru” inventate de mine ;convingatoare replica 🙂
    Apropo, pe unde o mai fi Aleodor?

  24. Dragă Arizona
    Problema mea cu Loda este simplă: adevărul rostit de un manipulator, este suspect de manipulare; acel mimim adevăr, este exact dramul de credibilitate de care un astfel de individ/ă are nevoie pentru a strecura îndoiala, metodă verificată şi răsverificată.

    Că Loda a fost de acord cu măsurile luate de Funeriu la Bac, este la mintea cocoşului; prea se ajunsese într-un hal fără de hal cu copiatul pe bani. Nu mai era nici-un secret că trebuia tăiat răul de la rădăcină.

    Problema semnalată de mada-lina este faptul că tonta a reuşit să provoace laudele europenilor, pentru întreaga activitate a lui funeriu, nu doar pentru măsurile luate la bac, chestie cu care Loda nu este de acord pentru că, nu are voie de la partid.

    În rest… sănătate!

  25. @viq. risc o alta ipoteza: Ilici pregateste niste trotil pt.scaunul lui Ponta. Orice ar face Ponta (din pdv marxist) e eronat. Daca accepta, de ce „vinde” poporul catre bancherii din vest (dixit si Ponta, dixit si Pingelica), daca nu accepta, de ce marginalizeaza RO (” ..in loc sa caute un larg consens..”).
    @fury. eu zic ca a fost o miscare cu schepsis: Piedone trebuie acum sa fie TRUP, SUFLET, SLANINA si INTRIGI contra Oprescu. Ori invinge (si e bine ca scapa Bucurestiul de Sorinache-spertache) ori pierde si s-a terminat pe veci cu Slaninache.

Lasă un comentariu